Kell egy jó terv... avagy az edzéstervek jelentősége a sportban Hír

(x) - Támogatott tartalom
2016/11/02
Ha vannak sportcéljaid, ha szeretnél jövőre versenyezni, ha szeretnél egyéni csúcsot dönteni, akkor érdemes időben és tudatosan elkezdeni felkészülni. 

Szeretném magam megmérettetni egy versenyen? Tudatosabban szeretnék készülni, de hogyan? Rendszert szeretnék vinni az edzéseimbe?

- ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága fogalmazódik meg a hobbi sportolókban (futókban, triatlonistákban, kerékpárosokban). A kérdésekre pedig választ keresve sokan rá is akadnak a megoldásra:

Edzéstervvel fogok készülni!
 

Gyorsan rákeresnek az internet útvesztőjében, ahonnan tervek ezrei jelennek meg, színesebbnél színesebb portékáit árulva, készülj velem félmaratonra, terepversenyre, triatlonra. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ezek a tervek általánosak, az esetek többségében nem is biztos, hogy nekünk szólnak. Épp ezért át kell gondolnunk, használjuk-e őket, saját céljainkhoz. Vegyük sorba, mit is adnak ezek?

 

Kell egy terv Forrás: ensport
Kell egy terv
Kép forrása: ensport

 

A terv fokozatos

Minden terv a fokozatosság elvét követi, amely fontos alapelv, hiszen ezzel elkerülhető a túlterhelés, túledzés veszélye, amely sérüléshez vezetne. A kérdés mindig csak az, hogy a te szintednek megfelelő terhelhetőségi paraméterekről indul-e, mert ha ez is túl van lőve, akkor hiába a fokozatosság.

 

A terv rendszeres

Sok-sok amatőr hibája, hogy rendszertelenül edz, ha azonban megnyitsz egy ilyen tervet, láthatod, az edzések heti rendszerességgel, ismétlődéssel követik egymást, épp ezért biztos lehetsz benne, hogy sportolásaid rendszeressé válnak, ha elkezded a tervben leírtakat betartani. A rendszerességgel viszont együtt jár a monotonitás, mindig ugyanazokon a napokon kell edzened.

 

A terv iránytű

Minden terv célorienetált, vagyis egy adott versenyre készít fel. Olyan tervet ne is keress, amivel az általános kondíciódat őrizheted meg. A tervek épp ezért jó iránytűk, merre is tartasz, a cél mindig ott lebeg előtted, nem kell neked összeraknod, mikor, mit, mennyit eddzél, csak követned kell a leírtakat. Viszont nem jelez vissza, hol is tartasz, ami azért fontos lehet időközönként.

 

A terv motivál

Bármi közbejöhet, a tervben lévő edzések motiválni fognak, hiszen tudod, ott vannak benne a teendők, meg kell őket csinálni, másképpen kevesebb esélyed van a sikerre. Minden egyes edzéssel, héttel közelebb leszel, célodhoz.

 

A terv kötött

Az előre megírt tervek, amelyek heteket, hónapokat ölelnek fel, sajnos nem elég rugalmasak mindennapjaink pörgő ritmusához. Kötöttségük miatt nehezebben beilleszthetők a heti programunkba, ráadásul mi van abban az esetben, ha betegség, vagy bármi egyéb miatt kimarad egy-két hét? Hol folytassuk, vagy kezdjük elölről?

 

Láthattuk, az előre megírt terveknek van sok-sok előnye, de nem kevés hátránya is. Van az edzésterveknek egy másik fajtája, amely azért a fenti hiányosságokra megoldásokat talált, ez pedig a személyre szabott, edző által megírt, heti edzésterv. Miért is? Mert a te szintedről indul, a te céljaidnak megfelelően van kialakítva, a saját időbeosztásodra építve kellően rugalmas, a visszajelzésekkel pedig folyamatosan kontroll alatt vagy, arról nem is beszélve, hogy változatosabban tudsz edzeni is. Összeszedtük a , amiért sportolóink szeretnek edzővel készülni.

 

Mit csinálhatsz?

Ha vannak sportcéljaid, ha szeretnél jövőre versenyezni, ha szeretnél egyéni csúcsot dönteni, akkor érdemes időben és tudatosan elkezdeni felkészülni. Célodtól függően ez több hónap, vagy akár néhány év is lehet. Nem érdemes elkapkodni, és gyors eredményeket ígérő tippeket követni. Kevesebb, de tudatosan felépített, személyre szabott edzésmunkával is elérhetsz figyelemreméltó teljesítményjavulást. Ennek részleteit itt fejtettük ki!

 

ensport logo Forrás: ensport
ensport logo
Kép forrása: ensport