Kamerás futótechnika elemzés Hír

Kamerás futótechnika elemzés Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/12/08
A gazellák is tudnak javulni, nem?
Hirdetés

Jómagam a mezítlábas (minimalista) stílus megszállottja vagyok. Megvettem a dolgot, beleestem. Valahogy hitelesnek érzem az elméletet, miszerint mezítláb futva a megfelelő izmainkat használjuk és ennek megfelelően a futótechnikánk is korrigálódik. 

Ettől aztán természetesen belülről úgy érzem, hogy gazella módra suhanok a rengetegen át. Ha lenne futásszépségverseny biztosan a top 3-ba kerülnék, a kenyai és etióp középtávfutókkal együtt.

Belülről mindenképpen így érzem...

...kívülről, az egy más tészta.

...meg hát ott van az az apró térd fájás, az akkor miért van?

  

Kamerás futótechnika elemzés

Enandi, akarom mondani Entritrainer kamerás elemzése, mint derült égből villámcsapás jelent meg a hazai piacon.

Sok fajta lábállás diagnosztika létezik itthon,

amire harapnak is a kedves vevők. Ezek általában annyit tudnak, hogy megállapítják merre dől a lábad és ehhez melyik hagyományos futócipő passzol a legjobban. Inkább marketing eszköz mintsem tudományos fejlesztőprogram. 

Nándi kamerás cucca teljesen más

A futásod 2 kamerával 2 különböző állásból rögzítik. A felvételt utána kielemezik, és szépen megmutatkoznak a hibák.

A legfontosabb, hogy a hibák okai is kideríthetők, sőt megoldást is tudnak rá!

 

Markerfelvitel Forrás: Mozgásvilág.hu
Markerfelvitel
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Irkafirka

Az egész cécó úgy néz ki, hogy először össze-vissza firkálnak egy filctollal. A berajzolt vonalak és nyilak ún. marker pontok, melyek a következő anatómia pontokat érintik:

A sarokcsont alsó és felső része, Musculus gastronemius(vádli), és ahol az Achilles-ín indul illetve a Sulcus glutealis ( a fenék redőnél).

Oldalról: Malleolus lateralis- Ugrócsont oldalsó része, szárkapocs csont fejének oldalsófelszíne és a trochanter major- nagy tompor.

Előlről: Tuberositas tibiae- Sípcsont érdessége, apex patella- térdkalács csúcsa.

Csípőn: Spina iliaca posterior superior- hátulsó felső csípőtövis.

 

Lótifuti kamerák össztüzében, fecskében

Ezek után egy szál fecskében - igen ez egyik pont ahol sokan megfutamodnak - először cipőben aztán mezítláb futtatnak kb. 10 percet a futópadon.

A felvétel egy erre speciálisan kifejlesztett szoftver és mindentudó Fanni segítségével kerül kielemzésre. Ekkor kerülnek a szögek - a felrajzolt marker pontok segítségével - összehasonlításra.

Az én esetemben rögtön az elején, a „húzd ki magad fiam” fázis után kiderült egy apró huncutság.

 

Big Brother Forrás: Mozgásvilág.hu
Big Brother
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Diagnózis

Egy kiadós, fotókkal illusztrállt lett a jutalom a futótechnika elemzés után, amiből most kihámozzuk a lényeget.

 

No.1.

"Enyhe hyperkyphosis állapítható meg"

Természetesen erre vissza kellett kérdeznem, hogy mi is az a Hyperkyphosis?

Hyperkyphotikus hát alatt értjük azt, amikor a háti gerincszakaszban a normálnál nagyobb a görbület (extrém esetben már púpos). 

 

No.2.

"Talajérintéskor a csípő SIAS-SIPS dőlése optimális"

Vagyis a lépéshossz ideális, a súlyponttól számítva 15 cm-en belül van.

Ennél a pontnál el lehet gondolkozni az elterjedt talajfogási technikán. Igen, mint az elemzésből kiderül, már tudományosan sem javasolják, hogy lábbal előrenyúljunk majd sarokra érkezve gördüljünk tovább. Egyszerűen nem hatásos a technika. Akár mezítlábas, akár nem, erre fontos figyelnünk, hacsak nem akarunk kétrét görnyedve szenvedni az elemekkel.

 

No.3.

"Talajfogáskor a térd hajlítása az optimálisnál kisebb. Így a csontos felszíneket nagyobb terhelés éri. A hajlítók edzésével az izmok átvennék a terhelést"

Jól éreztem én, hogy a talajfogással nincs nagy baj, nem verem oda a sarkamat, de azt is, hogy nem igazán rúgom magam fenékbe, azaz elrugaszkodás után a hajlítási fázisom majdnem eltűnt. Nem is hajlítom igazán a térdem, majdnem, hogy csoszogok.

 

Fanni elemez Forrás: Mozgásvilág.hu
Fanni elemez
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Konklúzió

A stílusom tehát majdnem tökéletes, kár, hogy gyenge vagyok, mint a harmat. Fanni legnagyobb problémának a statikus testtartásban megfigyelt csípőbillenést tartja. Konkrétan ez okozza az összes többi problémámat, a megrövidült csípőfeszítő és térdhajlító izmokat és a csípőhajlító izmok gyengülését.

Igen, kiderült, hogy van javítani való a technikámon, amit eddig is sejtettem. Megnyugtató viszont, hogy nem vagyok teljesen elveszett, talajfogásom dicséretben részesült.

 

És most?

Az igazán jó hír az, hogy a lényeg még csak most kezdődik. A hibák ugyanis könnyen javíthatók és helyben kapunk hozzá receptet!  Számomra a csípőhorpaszizom nyújtása, a combizom nyújtása és oldal plank, valamint pingvin gyakorlatok javasoltak (ez utóbbiról csak a csóró pistabácsi és az örömlányok esete jutott eszünkbe, de nyilván Fanni másra gondolt).

Már csak csinálni kell és gyanítom bónuszként még a derék fájásom is elmúlna.

 

Ha szeretnéd a saját futótechnikádat kielemeztetni, bővebb infókért olvasd el az

 

Ensport weboldalt.

 

Hirdetés