MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva

MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva

Mozgásvilág
Mozgásvilág - Támogatott tartalom
2023/02/17
A laktát lebontási egyensúly (Maximal Lactat Steady State) állapotát pontosan meghatározó módszert fejlesztett ki az Ensport labor, amivel a haladó amatőr és profi sportolók teljesítményét lehet még tovább javítani.

Egyre többen edzenek tudatosan, egyre többen használnak sportórát, pulzusmérőt. Ahhoz, hogy az eszközök által adott adatokat helyén kezelhessük, tisztában kell lennünk a saját testünk képességeivel is, amire a teljesítménydiagnosztika az egyik legalkalmasabb módszer. Egy bizonyos szint fölött azonban, az eddig megszokott mérési módszer már nem nyújt kellően pontos adatokat és emiatt a fejlődés is lelassulhat, megállhat. Erre fejlesztették ki az Ensport sportlaborban az egyedi MLSS mérési eljárást, amivel haladó sportolóknál még pontosabban tudják meghatározni az egyén terhelhetőségét és ezáltal még hatékonyabb lehet az edzéstervezés is.

MLSS teljesítménydiagnosztika

Mi az az MLSS?

Az MLSS teszt egy ENSPORT által kifejlesztett speciális mérési protokoll, mellyel a résztávos edzészónák pontosabban mérhetők, mint más diagnosztikai eljárással.

Az MLSS egy olyan állapot, amikor annyi laktát halmozódik fel a szervezetedben, amennyit az le tud bontani. Mint a fürdőkád esetében is, amennyibe pont annyi vizet töltünk, amennyit az elfolyója el tud vezetni (A kád esetében a lefolyó átmérője az MLSS, a csapból kifolyó víz a laktáttermelés, a kádban a víz a laktátszint, a lefolyó a laktátlebontás).

MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-1
MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-1

Ez az állapot, amit relatív sokáig stabilan lehet tartani. E felett rohamosan csökken az eltölthető idő, besavasodsz és a lábaid “elfogynak”. Magyarul, ha a kádban a vízszint nem emelkedik, akkor sokáig képesek vagy tartani az intenzitást, ha a viszont több folyik be mint el, akkor egy idő után megtelik a kád, és kifolyik a víz, vagyis elfáradsz és megállsz.

Az MLSS-érték mindenkinél egyedi. Az eddig ismert teljesítménydiagnosztikai protokollok képletek alapján számolva határozták meg az MLSS-értéket. Az ENSPORT MLSS protokollja viszont pontosan ki tudja mutatni majd.

Az MLSS-értéket csak MLSS-méréssel lehet meghatározni, semmi más nem alkalmas erre. Ezért lesz az ENSPORT tesztprotokollja paradigmaváltás a teljesítménydiagnosztikában!

Hogyan fogja megváltoztatni az MLSS protokoll, amit eddig a teljesítménydiagnosztikáról tudtunk?

Eddig miért jöttél el teljesítménydiagnosztikára? Mert kíváncsi voltál az edzettségedre, a pulzustartományaidra, a laktátgörbe töréspontjaira, az anyagcserédre (különösképpen a zsíranyagcserédre) és egyéb értékekre, állapotra, javaslatra. Egy dolgot azonban nem tudtunk ebből meghatározni, illetve azt gondoltuk, hogy tudjuk, de a gyakorlat mást mutatott, mégpedig az MLSS értéket (laktáttermelés/lebontás egyensúly).

Bejött hozzánk egy jó edzettségű sportoló, amatőr sportoló, akivel régóta dolgozunk és kíváncsi volt a zónáira. A bevett módszerekkel megmértük, a bevett módszerekkel értékeltük, majd a mérési eredmények alapján kiküldtük résztávozni, és azt láttuk, hogy nem képes megfutni és kitekerni azokat az intenzitásokat, amiket meghatároztunk a mérési eredményei alapján.

Aztán jött más valaki is, aki ugyanezen módszerek, laktátértékek mentén képes volt megcsinálni az elvárt edzést. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon miért lehetett ez.

MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-2
MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-2
Forrás: ensport

Kutakodtunk, olvastunk, agyaltunk, majd sikerült egy jó kérdést feltenni:

mi van, ha a laktáttermelés és lebontás egyensúlya (MLSS) amatőr sportolóknál nem ott van, ahová a kutatások prognosztizálják, hanem máshol?

Megint olvastunk, kutakodtunk, de semmi olyat nem találtunk, ami megválaszolta volna a kérdést. Nagyon sok agyalás és teszt után aztán jött a felismerés: a feltevésünk igaznak bizonyult.

Valóban nem ott volt a sportoló MLSS értéke a gyakorlatban, ahová a tudomány azt „várta”.

Aki nem képes a hagyományos teljesítménydiagnosztika és pályateszt alapján megcsinálni a kiírt résztávokat, annak bizony a laktáttermelés és lebontás egyensúlya (MLSS) nem ott van, ahol azt eddig hittük (kb 5-6 mmol/l laktátértéknél), hanem lejjebb van, bizonyos esetekben sokkal lejjebb (3-3,5 mmol/l). Tipikusan „jó tempót tudok menni, de gyorsabban nem megy” érzés társul ehhez az állapothoz.

MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-4
MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-4
Forrás: ensport

MLSS méréssel minden a helyére került. Ezután a kísérleti teszteken résztvevőket az új ENSPORT MLSS mérési protokoll alapján állítottuk be az edzészónáit, és azt tapasztaltuk, hogy így már működnek a résztávok, működnek az edzések. A feltevésünket tehát a gyakorlat is igazolta: amatőr sportolóknak nem ott van az MLSS értéke, ahová a tudomány és a kutatások azt profi sportolókon mérve megbecsülték.

Miért lesz hasznos az MLSS protokoll? Mert még pontosabb, személyre szabott adatokat ad, amivel hatékonyabb edzésmunka végezhető, ez pedig a pályán mutatott teljesítményen is meglátszik majd!

Kinek lesz jó az MLSS teszt?

Maga a teszt 40-70 percnyi aktív, egyre nehezebb intenzitáson történő tevékenységből áll. Így alapfeltétel, hogy ezt végig bírja a sportoló. Az sem árt, ha edzettsége lehetővé teszi azt, hogy magasabb zónákban is képes teljesíteni, tehát tud gyorsan futni, magas wattokon kerékpározni.

MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-3
MLSS - A teljesítménydiagnosztika felturbózva-3
Forrás: ensport

Ezekből látszik, hogy nem kezdőknek ajánljuk a tesztet. Ha szeretnénk pontosan meghatározni azt, hogy kik tudják kihasználni az MLSS-tesztünket, akkor azt mondanánk, hogy azok a sportolók, akinek 2-3 órányi edzés nem okoz gondot, képes 2 órán belül félmaratont futni, vagy kerékpáron 200 watt felett tartósan haladni.

Ha nem teljesülnek a fenti paraméterek a te esetedben, akkor a “hagyományos”, laborunkban már 2014 óta elérhető teljesítménydiagnosztikát ajánljuk számodra, hogy felmérd a teljesítőképességed. Hiszen rosszul edzeni időpazarlás!

ensport.hu