Szánkópályák Magyarországon

Tankó József
Tankó József
2017/01/09
A téli sportok egyik, és talán mindenki számára legkedveltebb válfaja a szánkózás. Ennek ellenére hazánkban kevés lehetőségük akad a szánkózni vágyóknak. A következőkben az itthoni szánkópályákról szedtünk össze egy csokorra valót.
Hirdetés

Szánkózni jó. Szánkózni élmény. Ezt bátran kijelenthetjük, hiszen gyermekkorunk féktelen szórakozása jut mindenkinek az eszébe róla. Azok az eufórikus pillanatok, amit a közeli kisdombon az estébe nyúló, barátokkal vívott szánkóversenyek jelentettek. Ezek nagyrészt olyan fenomenális emlékek - néhány fájdalmasabb eséstől eltekintve - melyek közül felnőttként is szívesen mazsolázgatunk. 

Az utóbbi időben azonban szinte csak a síelési lehetőségekről hallunk, ami egyrészt jó, de legalább annyian szeretnek a szánkón siklani, mint a léceken. Ehhez egy kis adalék az is, hogy ma már itthon is találhatunk néhány nagyon jó minőségű szánkópályát.

Ha egyszer leesik a hó Budapesten is..

Sok Olvasónkat érdekelhetik budapesti helyszínek, ám az évek óta tartó hómentes telek nem igazán kedveznek az ebbéli havas szórakozásnak. Ám ha valamilyen szerencse folytán mégis leesik a hó érdemes ellátogatni pl. a Normafára, ahol az Anna-réten érdemes szánkóra pattanni, vagy akár a Hármashatár-hegyen, ahol változó hosszúságú és meredekségű lejtők közül lehet válogatni. További lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára kisebb dombocskák is a városban, mint pl. a Tabán és a Gellért-hegy bizonyos lejtői, a Városligetben a Király domb vagy akár a szánkózó domb a Népligetben.

Magyarország magasabb hegyei felé kacsingatva viszont jóval több lehetőségünk kínálkozik a szánkózásra, akár mesterséges havon is!

Visegrádi szánkózás Forrás: (c) Greguss Tamás
Visegrádi szánkózás
Kép forrása: (c) Greguss Tamás

  

Dobogókő szánkózási lehetőségek

Másodikként a fővárosunk közelében lévő, biztató szánkózási lehetőséggel kecsegtető helyszínt említenénk, ami Dobogókőn található. Igaz, ide elsősorban a síelők jönnek, de akad itt hely a szánkósok számára is. A sípályához legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes). sípályát a legtöbb lesiklópályához hasonlóan szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózásra használni, ami ha belegondolunk nem véletlen. 

 

Mátra szánkózási lehetőség

Következő nagyszerű helyszínek, hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közelében találhatók. Ugyan a Kékestetőn pont nem, ellenben a Mátra más területein több szánkópálya is várja a szánkózni vágyókat. Mátraháza, Mátraszentimre és Mátrafüred is kínál az idelátogatók számára jó néhány szánkózásra, kitűnően alkalmas terepet, ahol biztonságosan lehet csúszkálni. A mátrai szánkópályákról bővebb információt >> ITT << találsz!

 

Szánkózás, snowtubing, síbicikli és síroller Mátraszentistvánon

A szánkózási lehetőségeket a Mátraszentistváni Sípark fejlesztette tökélyre, ugyanis komplett HócsúszdaParkot alakított ki a csúszkálni vágyók számára. A Hütte mellett kialakított hócsúszda pályákat, az erre a célra kifejlesztett SnowTubing csúszkákkal lehet igénybe venni. A Snowtubing pályarendszer 130 m hosszan halad lefelé, majd a bátor vállalkozók lifttel juthatnak vissza a pálya tetejére.

5 lecsúszás eszközzel együtt          2500 Ft/fő
10 lecsúszás eszközzel együtt        3500 Ft/fő

A jegy ára tartalmazza: a sporteszközök, a hócsúszda, valamint a "varázszőnyeg" (mozgójárda) használati díját.
A jegyek a Sípark Hüttéjében, a HócsúszdaPark mellett vásárolhatók meg. A megvásárolt lecsúszásokat akár az egész család is felhasználhatja.
Újdonság: Neveplast műanyag borítású pályával is bővült a Park!

Sőt az itt kialakított hósport pályán, a Park által biztosított (TÜV minősítésessel ellátott) szánkókon kívül, az erre a célra kifejlesztett síbicikli és síroller eszközöket is ki lehet próbálni.

Esti sízésnél (P-SZ 18:00-IG) a HócsúszdaPark és a Hósport pálya is használható "éjszakai napsütésben"..

Biztonsági okok miatt viszont saját szánkót, sírollert és síbiciklit a Sípark területére nem szabad behozni.

 

Eresztvény szánkópálya

2017-ben önkéntes munkával (Salgótarján és Környéke Segít-TEK.) készült el a Salgó és Somoskő várak öleölésében, a Dornyai Turistaház romjánál az eresztvényi szánkópálya, így 20 év után ismét birtokba vehették a családok.

 

Szánkó
Szánkó

 

Bánkút, Dunakömlőd, Királyrét, Szilvásvárad, Visegrád, Sopron, Kőszeg és Zebegény szánkózási lehetőségek

Bánkúton a szánkózni vágyók az erre elkülönített szánkópályát használhatják, valamint minibobot is bérelhetnek napi 500 Ft-ért.

Dunakömlődön is hasonló a helyzet, a sípályákon kívül, külön szánkópályán lehet csúszni.

A Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt-vel közösen Királyréten alakítottak ki szánkópályát, így a szánkósok itt is gondtalanul élvezhetik a csúszás örömét. A Nagy Hideg-hegyen a sípályákon szánkózni továbbra is tilos.

Szilvásváradon is van lehetőségünk a szánkózásra, egy sípályától elkülönített, 200 m hosszú, karbantartott szánkópálya várja a lelkes csúszni vágyó vendégeket. Jelenleg sajnos hó hiányában nem üzemel.

Visegrádon csak természetes hó esetén: szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m), ezeken kívül snowtubing pálya is színesíti a kínálatot. Természetesen a sípályákon itt is tilos szánkóval csúszni.

A Duna túloldalán, Zebegényben is találunk a sípálya mellett elkülönített szánkópályát, amelyet természetes hó megléte esetén használhatunk. 

Sopron szerencsés fekvésének köszönhetően több lehetőséget is nyújt a szánkózásra természetes hó esetén. A Dalos-hegyi sípályán információink szerint e felvonó jelenleg nem üzemel, így a pályát télvíz idején síelők helyett jobbára a szánkósok veszik birtokba. A széles és meredek pálya elegendő helyet biztosít a szánkózók számára és autóktól sem kell tartani. További lehetőséget biztosít még szánkózásra az erdei tornapálya, a Szent István-park vagy a Bécsi-domb (Forrás: www.alon.hu)

Visegrádi hófánkozás Forrás: (c) Greguss Tamás
Visegrádi hófánkozás
Kép forrása: (c) Greguss Tamás


Kőszegen, a Szabó-hegyen
is külön szánkópálya várja a szánkózókat megfelelő hóviszonyok esetén.

 

Felhívás!

Amennyiben ismersz olyan tuti szánkózóhelyet, amit nem tüntettünk fel, de érdemes tudni róla, küldd el ajánlásodat Szerkesztőségünk (szerkesztoseg@mozgasvilag.hu) részére! Célunk, hogy folyamatosan bővítsük a hazai listát!

Hirdetés
Hirdetés