Szánkópályák Magyarországon

Szánkópályák Magyarországon

Tankó József
Tankó József
2017/01/09
Frissítve:
2021/12/07
A téli sportok egyik, és talán mindenki számára legkedveltebb válfaja a szánkózás. Ennek ellenére hazánkban kevés lehetőségük akad a szánkózni vágyóknak. A következőkben az itthoni szánkópályákról szedtünk össze egy csokorra valót.
Hirdetés

Szánkózni jó. Szánkózni élmény. Ezt bátran kijelenthetjük, hiszen gyermekkorunk féktelen szórakozása jut mindenkinek az eszébe róla. Azok az eufórikus pillanatok, amit a közeli kisdombon az estébe nyúló, barátokkal vívott szánkóversenyek jelentettek. Ezek nagyrészt olyan fenomenális emlékek - néhány fájdalmasabb eséstől eltekintve - melyek közül felnőttként is szívesen mazsolázgatunk. 

Az utóbbi időben azonban szinte csak a síelési lehetőségekről hallunk, ami egyrészt jó, de legalább annyian szeretnek a szánkón siklani, mint a léceken. Ehhez egy kis adalék az is, hogy ma már itthon is találhatunk néhány nagyon jó minőségű szánkópályát.

Ezek túlnyomó részt nem hivatalosan üzemelő pályák, hanem olyan domboldalak, lejtők, melyek adottságaiknál fogva alkalmasak a szánkózásra és idővel népszerű szánkózóhely vált belőlük.

A térképen lévő jelölések esetenként csak tájékoztató jellegűek! 

Ha egyszer leesik a hó Budapesten is..

Sok olvasónkat érdekelhetik budapesti helyszínek, ám az évek óta tartó hómentes telek nem igazán kedveznek az ebbéli havas szórakozásnak. Ám ha valamilyen szerencse folytán mégis leesik a hó érdemes ellátogatni pl. a Normafára, ahol az Anna-réten érdemes szánkóra pattanni, vagy akár a Hármashatár-hegyen, ahol változó hosszúságú és meredekségű lejtők közül lehet válogatni. További lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára kisebb dombocskák is a városban, mint pl. a Tabán és a Gellért-hegy bizonyos lejtői, a Városligetben a Király domb vagy akár a szánkózó domb a Népligetben.

Magyarország magasabb hegyei felé kacsingatva viszont jóval több lehetőségünk kínálkozik a szánkózásra, esetenként akár mesterséges havon is!

Szánkópályák Magyarországon-3
Visegrádi pillanat
Szánkópályák Magyarországon-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Dobogókő szánkózási lehetőségek

Másodikként a fővárosunk közelében lévő, biztató szánkózási lehetőséggel kecsegtető helyszínt említenénk, ami Dobogókőn található. Igaz, ide elsősorban a síelők jönnek (a 2021/22 szezonban a sípálya nem üzemel), de akad itt hely a szánkósok számára is. A sípályához legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz, illetve az Ady Endre útról induló lejtő (kezeletlen, díjmentes). A sípályát a legtöbb lesiklópályához hasonlóan szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózásra használni, ami ha belegondolunk, nem véletlen. 

Mátra szánkózási lehetőség

Következő nagyszerű helyszínek, hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közelében találhatók. Ugyan a Kékestetőn hivatalosan pont nem (érdeklődni itt lehet: Kékestető Info), de például a Veronika-réten és a Mátra más területein több szánkópálya is várja a szánkózni vágyókat. Mátraháza, Mátraszentimre és Mátrafüred is kínál az idelátogatók számára jó néhány szánkózásra, kitűnően alkalmas terepet, ahol biztonságosan lehet csúszkálni. A mátrai szánkópályákról bővebb információt itt találsz...

Eresztvény szánkópálya

2017-ben önkéntes munkával (Salgótarján és Környéke Segít-TEK.) készült el a Salgó és Somoskő várak öleölésében, a Dornyai Turistaház romjánál az eresztvényi szánkópálya, így 20 év után ismét birtokba vehették a családok.

Bánkút, Dunakömlőd, Királyrét, Szilvásvárad, Visegrád, Sopron, Kőszeg és Zebegény szánkózási lehetőségek

Bánkúton a szánkózni vágyók az erre elkülönített szánkópályát használhatják.  is hasonló a helyzet, a sípályákon kívül, külön szánkópályán lehet csúszni.

A Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt-vel közösen Királyréten alakítottak ki szánkópályát, így a szánkósok itt is gondtalanul élvezhetik a csúszás örömét. A Nagy Hideg-hegyen a sípályákon szánkózni továbbra is tilos.

Szilvásváradon is van lehetőségünk a szánkózásra, egy sípályától elkülönített, 200 m hosszú, karbantartott szánkópálya várja a lelkes csúszni vágyó vendégeket. Jelenleg sajnos hó hiányában nem üzemel.

Visegrádon csak természetes hó esetén: szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m), ezeken kívül snowtubing pálya is színesíti a kínálatot. Természetesen a sípályákon itt is tilos szánkóval csúszni.

A Duna túloldalán, Zebegényben a 2012 óta nem üzemelő sípálya alkalmas szánkózóhely, annak idején elkülönített szánkópálya is volt rajta.

Sopron szerencsés fekvésének köszönhetően több lehetőséget is nyújt a szánkózásra természetes hó esetén. A Dalos-hegyi sípályán információink szerint a felvonó jelenleg nem üzemel, így a pályát télvíz idején síelők helyett jobbára a szánkósok veszik birtokba. A széles és meredek pálya elegendő helyet biztosít a szánkózók számára és autóktól sem kell tartani. További lehetőséget biztosít még szánkózásra az erdei tornapálya, a Szent István-park vagy a Bécsi-domb (Forrás: alon.hu)

Visegrádi hófánkozás Forrás: (c) Greguss Tamás

Visegrádi hófánkozás
Kép forrása: (c) Greguss Tamás

Kőszegen, a Szabó-hegyen is van szánkózásra alkalmas lejtő, megfelelő hóviszonyok esetén.

Zemplén

Sátoralhaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban hófánkozásra van lehetőség, ráadásul időjárásfüggetlen, műanyag pályán, illetve a kalandparkban bérelhetünk hótalpas szánkót is, amit a sípályán használhatunk.

Tiszakécske

A Tisza-parton egy mesterséges szánkózó domb került kialakításra, ahol ráadásul mínusz 4 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén hóágyúkat is bevetnek. A szánkópályát 2021 januárjában üzemelték be elsőként, egyelőre .

Csákányospuszta

Olvasónk hívta fel a figyelmet a Tatabánya melletti Csákányospusztára, ahol egykoron két húzólifttel üzemelő sípálya is volt, sőt, még műanyag gyakorlópályát is kialakítottak. A sípálya már a múlté, de a domboldal megfelelő havazás esetén kiváló szánkózási lehetőséget biztosít.

Felhívás!

Amennyiben ismersz olyan tuti szánkózóhelyet, amit nem tüntettünk fel, de érdemes tudni róla, küldd el ajánlásodat Szerkesztőségünk (info@mozgasvilag.hu) részére! Célunk, hogy folyamatosan bővítsük a hazai listát!

Hirdetés