Menü

2017.01.09.     Hozzászólás 0

Szánkópályák Magyarországon

A téli sportok egyik, és talán mindenki számára legkedveltebb válfaja a szánkózás. Ennek ellenére hazánkban kevés lehetőségük akad a szánkózni vágyóknak. A következőkben az itthoni szánkópályákról szedtünk össze egy csokorra valót.


Szánkózni jó. Szánkózni élmény. Ezt bátran kijelenthetjük, hiszen gyermekkorunk féktelen szórakozása jut mindenkinek az eszébe róla. Azok az eufórikus pillanatok, amit a közeli kisdombon az estébe nyúló, barátokkal vívott szánkóversenyek jelentettek. Ezek nagyrészt olyan fenomenális emlékek - néhány fájdalmasabb eséstől eltekintve - melyek közül felnőttként is szívesen mazsolázgatunk. 

Az utóbbi időben azonban szinte csak a síelési lehetőségekről hallunk, ami egyrészt jó, de legalább annyian szeretnek a szánkón siklani, mint a léceken. Ehhez egy kis adalék az is, hogy ma már itthon is találhatunk néhány nagyon jó minőségű szánkópályát.

Ha egyszer leesik a hó Budapesten is..

Sok Olvasónkat érdekelhetik budapesti helyszínek, ám az évek óta tartó hómentes telek nem igazán kedveznek az ebbéli havas szórakozásnak. Ám ha valamilyen szerencse folytán mégis leesik a hó érdemes ellátogatni pl. a Normafára, ahol az Anna-réten érdemes szánkóra pattanni, vagy akár a Hármashatár-hegyen, ahol változó hosszúságú és meredekségű lejtők közül lehet válogatni. További lehetőséget biztosítanak a gyerekek számára kisebb dombocskák is a városban, mint pl. a Tabán és a Gellért-hegy bizonyos lejtői, a Városligetben a Király domb vagy akár a szánkózó domb a Népligetben.

Magyarország magasabb hegyei felé kacsingatva viszont jóval több lehetőségünk kínálkozik a szánkózásra, akár mesterséges havon is!

Visegrádi szánkózás Forrás: (c) Greguss Tamás

  

Dobogókő szánkózási lehetőségek

Másodikként a fővárosunk közelében lévő, biztató szánkózási lehetőséggel kecsegtető helyszínt említenénk, ami Dobogókőn található. Igaz, ide elsősorban a síelők jönnek, de akad itt hely a szánkósok számára is. A sípályához legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes). sípályát a legtöbb lesiklópályához hasonlóan szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózásra használni, ami ha belegondolunk nem véletlen. 

 

Mátra szánkózási lehetőség

Következő nagyszerű helyszínek, hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közelében találhatók. Ugyan a Kékestetőn pont nem, ellenben a Mátra más területein több szánkópálya is várja a szánkózni vágyókat. Mátraháza, Mátraszentimre és Mátrafüred is kínál az idelátogatók számára jó néhány szánkózásra, kitűnően alkalmas terepet, ahol biztonságosan lehet csúszkálni. A mátrai szánkópályákról bővebb információt >> ITT << találsz!

 

Szánkózás, snowtubing, síbicikli és síroller Mátraszentistvánon

A szánkózási lehetőségeket a Mátraszentistváni Sípark fejlesztette tökélyre, ugyanis komplett HócsúszdaParkot alakított ki a csúszkálni vágyók számára. A Hütte mellett kialakított hócsúszda pályákat, az erre a célra kifejlesztett SnowTubing csúszkákkal lehet igénybe venni. A Snowtubing pályarendszer 130 m hosszan halad lefelé, majd a bátor vállalkozók lifttel juthatnak vissza a pálya tetejére.

5 lecsúszás eszközzel együtt          2500 Ft/fő
10 lecsúszás eszközzel együtt        3500 Ft/fő

A jegy ára tartalmazza: a sporteszközök, a hócsúszda, valamint a "varázszőnyeg" (mozgójárda) használati díját.
A jegyek a Sípark Hüttéjében, a HócsúszdaPark mellett vásárolhatók meg. A megvásárolt lecsúszásokat akár az egész család is felhasználhatja.
Újdonság: Neveplast műanyag borítású pályával is bővült a Park!

Sőt az itt kialakított hósport pályán, a Park által biztosított (TÜV minősítésessel ellátott) szánkókon kívül, az erre a célra kifejlesztett síbicikli és síroller eszközöket is ki lehet próbálni.

Esti sízésnél (P-SZ 18:00-IG) a HócsúszdaPark és a Hósport pálya is használható "éjszakai napsütésben"..

Biztonsági okok miatt viszont saját szánkót, sírollert és síbiciklit a Sípark területére nem szabad behozni.

 

Eresztvény szánkópálya

2017-ben önkéntes munkával (Salgótarján és Környéke Segít-TEK.) készült el a Salgó és Somoskő várak öleölésében, a Dornyai Turistaház romjánál az eresztvényi szánkópálya, így 20 év után ismét birtokba vehették a családok.

 

Szánkó

 

Bánkút, Dunakömlőd, Királyrét, Szilvásvárad, Visegrád, Sopron, Kőszeg és Zebegény szánkózási lehetőségek

Bánkúton a szánkózni vágyók az erre elkülönített szánkópályát használhatják, valamint minibobot is bérelhetnek napi 500 Ft-ért.

Dunakömlődön is hasonló a helyzet, a sípályákon kívül, külön szánkópályán lehet csúszni.

A Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt-vel közösen Királyréten alakítottak ki szánkópályát, így a szánkósok itt is gondtalanul élvezhetik a csúszás örömét. A Nagy Hideg-hegyen a sípályákon szánkózni továbbra is tilos.

Szilvásváradon is van lehetőségünk a szánkózásra, egy sípályától elkülönített, 200 m hosszú, karbantartott szánkópálya várja a lelkes csúszni vágyó vendégeket. Jelenleg sajnos hó hiányában nem üzemel.

Visegrádon csak természetes hó esetén: szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m), ezeken kívül snowtubing pálya is színesíti a kínálatot. Természetesen a sípályákon itt is tilos szánkóval csúszni.

A Duna túloldalán, Zebegényben is találunk a sípálya mellett elkülönített szánkópályát, amelyet természetes hó megléte esetén használhatunk. 

Sopron szerencsés fekvésének köszönhetően több lehetőséget is nyújt a szánkózásra természetes hó esetén. A Dalos-hegyi sípályán információink szerint e felvonó jelenleg nem üzemel, így a pályát télvíz idején síelők helyett jobbára a szánkósok veszik birtokba. A széles és meredek pálya elegendő helyet biztosít a szánkózók számára és autóktól sem kell tartani. További lehetőséget biztosít még szánkózásra az erdei tornapálya, a Szent István-park vagy a Bécsi-domb (Forrás: www.alon.hu)

Visegrádi hófánkozás Forrás: (c) Greguss Tamás


Kőszegen, a Szabó-hegyen
is külön szánkópálya várja a szánkózókat megfelelő hóviszonyok esetén.

 

Felhívás!

Amennyiben ismersz olyan tuti szánkózóhelyet, amit nem tüntettünk fel, de érdemes tudni róla, küldd el ajánlásodat Szerkesztőségünk (szerkesztoseg@mozgasvilag.hu) részére! Célunk, hogy folyamatosan bővítsük a hazai listát!

Olvass többet a témáról: Sí tudástár, szánkó

Ajánló