Egynapos síelés Cikk

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/11/02
Ezt kell tudni az egynapos síelésről.
Hirdetés

Egy magyar sízőnek egy szezonban általában csak egy hosszabb, 4-6 napos síút fér bele az idejébe és a pénztárcájába. Ezt a hosszabb utat egyre többen egészítik ki néhány egy napos kiruccanással, így nekik, egynapos síelőknek összeszedtük, hogy

mit kell tudni az egynapos síelésről, hova is érdemes menni és mit kell mindenképpen bepakolni az autóba.

Amit az elején le kell szögezni az az, hogy az egynapos síelés egy többnapos úthoz viszonyítva egyáltalán nem pénztárcabarát. Az egynapos bérletek sokkal drágábbak, mint a többnaposak leosztva és az autó fogyasztásmérőjét sem érdekli, hogy a gép csak egy fél napot áll a parkolóban. Igaz, szállásdíjat nem kell fizetni, és ha kifejezetten egynapos síelésre specializálódott, buszos utazásszervezővel megyünk és a csoportos bérletkedvezményt is meg tudjuk csípni, akkor csökkenthetjük a költségeinket. Az útiköltséget illetően nyilván nagyon sokat számít, hogy hány fővel tervezzük az utazást.

Az egynapos síelés nagy előnye, hogy nem igényel sok időt és szabadságot, illetve sokkal kevesebb macerával jár, mint egy hosszabb út. Nincs szabadság, nincs nagytáska, jó eséllyel nincs tetőbox szerelgetés. Csak bedobunk pár cuccot és nyomás!

 

Hová menjünk egynapos síelésre?

Az egynapos síelés helyszínét természetesen főként a lakóhely határozza meg. A gyakorlatban a maximálisan elfogadható utazási idő egy irányba a 2,5-3 óra, persze nem baj, ha kevesebb. Ezzel az idővel kalkulálva nem kell hajnalban kelni és éjjel hazaérkezni ahhoz, hogy a sípálya kb 7 órás üzemidejét végigcsúszhassuk. Ha az egynapos sízést hétvégére tervezzük, akkor a várható tömeg miatt, helyszíntől függetlenül bele kell kalkulálnunk egy 0,5-1 órás sorbaállást a síbérletért. Ezt az időt megspórolhatjuk azzal, ha előre, interneten megvásároljuk a jegyet!

Az említett max. 3 óra alatt két nagy síterepünk, Eplény és Mátraszentistván az ország legtöbb pontjáról elérhető, így akinek egy egynapos síeléssel szemben nincsenek extra elvárásai az akár Euró váltás nélkül is megúszhatja a programot.

A nyugati és az északi országrészből érdemes lehet még Ausztria vagy Szlovénia, illetve Szlovákia irányába indulni. Kedvelt célpont egynapos síelés ürügyén Ausztriában a sthulecki, a semmeringi és a mönichkircheni, Szlovéniában pedig a maribori sípálya. A budapesti és az északi régióból sokan járnak egynapos síelésre a szlovákiai Donovalyba vagy a Chopokra, ám míg távolságban Donovaly épp csak súrolja, addig a Chopok messze meghaladja a fent említett 3 órás álomhatárt. De aki szeret korán kelni...

 

Mit vigyünk magunkkal egynapos síelésre?

Természetesen lécet/snowboardot, bakancsot és botot! E nélkül macerás síelni, akár csak egy napig is (persze, ha béreljük a felszerelést, akkor még kevesebb lesz a cókmókunk). A rutinos egynapos síelő már otthon, reggel magára ölti a sí ruházatot, ezzel megspórolva a hidegben vagy a helyi mellékhelységben való öltözködés kellemetlenségeit. Öltözőt nem sok helyen találni!

Érdemes reggel csekkolni a legfrissebb időjárás-előrejelzést és ez alapján öltözködni. Ezeket általában 6 óra környékén frissítik.

2-3 emberenként (akik együtt is fognak csúszni) ajánlott egy hátizsák némi csokival és egy jókora termosszal, esetleg 1-1 plusz réteg ruhával (pulcsi, vékony kesztyű). Persze mindenki viheti a sajátját is, de többnyire felesleges. A táskával való felvonózás elég nagy macera és a bőséges hütte kínálat mellett ritkán nyúl az ember a zsákba! Természetesen az egynapos síelő zsebéből, fejéről sem hiányozhat a napkrém és a síszemüveg, amit a komor téli reggeleken, sötétben nem is olyan nehéz otthon hagyni! A felszerelés fontos eleme a bukósisak, ami a legtöbb pályán csak 14 éves kor alatt kötelező, ám mindenkinek erősen ajánlott. Ne hagyd otthon!

Jó hír, hogy aki vendéglátózás nélkül szeretné megoldani a napot, annak sem kell hűtőtáskát cipelnie, de érdemes valami olyan finomságot magunkkal vinni, ami mellett nem fogunk vágyakozni a hütte kínálatára - a rántotthúsos szendó minimum javallott :)

 

Egynapos síelés előnyei

+ nem kell szabadságot kivenni (szünnapra eső egynapos síelés esetén)

+ kevés csomagra van szükség

+ nem kell szállást foglalni

+ abszolút értelemben kevesebbet kell költeni rá, mint egy többnaposra

Egynapos síelés hátrányai

- fajlagosan drágább, mint egy többnapos síelés

- leszűkül a választható sípályák köre (csak olyan jöhet szóba, ami egy nap alatt oda-vissza megjárható)

- csak egy napig tart :)

  

Hirdetés
Hirdetés