Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral

Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral

Simon Ádám
Simon Ádám
A Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral hossza 60 Km. Az útvonal szintemelkedése 260 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az Által-ér menti kerékpárutat a 2020. évi "Év kerékpárútja" nyertes Tatabánya-Tata szakasz kapcsán fedeztük fel nemrég. Mint kiderült, Tatabánya felől nem érdemes Tata után visszafordulni, hiszen Dunaalmásig legalább olyan szép, ha nem szebb tájakon halad az út. Ki is találtuk, hogy a Turul szobortól indulva egy igen komplett és jó nevű kerékpártúrát tudunk itt megtenni, de ízlés és erőnlét szerint különböző túrakombinációkat is tudunk ajánlani.

Az útvonal paraméterei az oda-vissza útra vonatkoznak...

Tatabánya-Dunaalmás kerékpárral, az Által-ér menti kerékpárúton

Turultól Dunáig

A komplett útvonal tehát a Turul szobortól indul és ide és tér vissza a végén, de való igaz, hogy a Turulhoz feljutás igencsak megdobja a túra nehézségi szintjét. Ha a kerékpáros hegymenetet kihagynád, kombinálhatod a kerékpártúrát egy gyalogos Turul-túrával a vasútállomástól (ez egyébként ideális hely parkoláshoz és kerékpárok lezárásához is), vagy akár via-ferrata útvonalon is feljuthatsz.

Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-3
Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-3

A "hivatalos" útvonal tehát a Turul szobortól indul, rögtön egy kellemes lejtőzéssel a Panoráma úton. Többnyire jelölt kerékpárúton lehet eljutni az Által-ér menti kerékpárútra, ahol megkezdődik az igazán kellemes, nyugodt környezetben futó kerékpártúra (ez a szakasz megegyezik a Tatabánya-Tata útvonallal, illetve kiegészíthető még egy Tatai Öreg-tó körbetekeréssel is).

Tatáig kerékpárút szinte végig az Által-ér mentén halad, így a "patak menti" hangulat végig adott, illetve menet közben a Gerecse domborulataiban is gyönyörködhetünk.

Út közben izgalmas momentumként említhetjük az M1-es autópálya alatti átkelést, a patak másik partjára átvezető kerékpáros hidat, a Vértesszőlősi Kétlyukú híd mellett pihenőt, a Kiskacsás tavat, az Által-éri-ülepítő (Derítő tó) melletti házikósort, vagy a kerékpárút végi pihenőnél lévő, kerékpáros hangulató Spájz kerthelyiséget is. 

Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-2
Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-2

A Tatai Öreg-tóhoz érve, a Tópart utcai korzón haladhatunk (a nyári szezonban hétvégén ez a szakasz le van zárva kerékpárosok elől, párhuzamos utcákban lehet kikerülni). A Dunaalmás felé mutató útjelző táblát a Bartók Béla utcán pillantjuk meg és követjük a Váralja utcán is. Itt majd figyelmesnek kell lenni, mert egy pici tábla jelzi, hogy élesen jobbra kell majd lekanyarodnunk egy pici gyalogutcára, a Várkanyar utcára (itt újra találkozunk az Által-érrel). A Május 1. utat keresztezve újra nyugodtabb környezetbe kerülünk, az Oroszlány utcából hamarosan Fenyves fasor folytatódik és egyre kellemesebbé, forgalommentesebbé válik a környezet.

Elérjük a Tatai Fényes Tanösvényhez vezető bekötőutat, itt tovább foyltatjuk utunkat az Által-ér mentén jelölt kerékpárúton. Viszonylag eseménytelen környezetben érünk el a vasúti lámpás kereszteződésig, majd keresztezzük az 1-es számú főutat is. A kereszteződés után rögtön megpihenhetünk a Dunaalmási kerékpáros pihenőben, ahol szezonban lángosos is üzemel a nyomok alapján.

Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-1
Turultól a Dunáig és vissza kerékpárral-1

Ezt követően következik az igazán vadregényes és izgalmas Által-ér-menti kacskaringózás, majd változatos környezetben, lovardák és magántelkek mentén jutunk el a 10-es számú főút mellett lévő átemelő zsilipekig. A táblázást követve, egészen a Dunába csordogáló Lila-forrásig gurulunk, ami méltatlanul mellőzött körülmények között bugyog fel a föld alól, hogy aztán egy kurta kis tiszta vizű forráspatakként a Dunába torkolljon.

Visszafelé ugyanezt az utat követjük, majd a túrát így-vagy-úgy, de a Turulnál fejezzük be. 

Hirdetés