Beregi kör, az év kerékpárútja

Beregi kör, az év kerékpárútja

Kakuk András
Kakuk András
A Beregi kör, az év kerékpárútja hossza 73 Km. Az útvonal szintemelkedése 180 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az év kerékpárútja 2024

2024-ben a Beregi kört választották az Év Kerékpárútjának, ami kellően felkeltett az érdeklődésünket, hogy leutazzunk hazánk Észak-keleti csücskébe és kipróbáljuk ezt a kerékpárutat.. Mi Vásárosnaményből, a Beregi Múzeumtól indultunk. Parkolni is lehet a közelben, amikor ott jártunk nem kellett fizetni érte. 

Az útvonal

A múzeumtól indulva rögtön a Krasznán átívelő hídon kell áthaladnunk, majd egyből követjük a Tiszát a töltésen. A teljes kör szinte végig az aszfaltos töltésen vezet és a 32-es kerékpárút az alapja. Ez az útvonal jól ki van táblázva, viszont a Beregi kör ennél több, hiszen több helyen is kivezet a helyi nevezetességekhez. Ilyen például a Tákosi, Csarodai és a Márokpapi középkori református templomok illetve a 154 méteres magasságával a “nagy” jelzőt is kiérdemlő Tarpai-hegy. Mi júliusban - egy esős tavasz után-, bringáztunk itt és be kell vallanom, hogy sokkal szebb volt a környék, mint vártam. A földeket réti virágok színezték be, az állatvilág változatos és az éhes vándort a vadszilva fák tartották életben. A Tarpai-hegyről még a Kárpátok bérceiben is gyönyörködhettünk. 

Beregi-kör, az év kerékpárútja-4
Beregi-kör, az év kerékpárútja-4

A leágazások miatt érdemes használni navigációt és az oldal alján letölthető gps fájlt is. Az útvonal nagy melegben nem ajándék, de szerencsére a Jándi és Gergelyugornyai strandon megmártózhatunk a Tiszában. 

Milyen kerékpárral?

Bár az útvonal 99%-a aszfaltozott, néhány helyen, főleg a leágazásoknál a maradék 1% földút. Ezért a legoptimálisabb trekking, gravel vagy legalábbis széles gumikkal ellátott túra országúti bringával nekiindulni. 

Pro tipp: az őt végén mindenképpen próbáljuk ki a múzeum mellett található Kovács Műhely néven futó vendéglátó egység kézműves hamburgereit.

Beregi-kör, az év kerékpárútja-3
Beregi-kör, az év kerékpárútja-3
Beregi-kör, az év kerékpárútja-2

 

Hirdetés