Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz

Bognár Tamás
Bognár Tamás
A Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz hossza 18.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 1044 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Ugyan ezt a túrát is hegyikerékpárral jártam be, de igazából egy gravel géppel, vagy trekkinggel is megtehető. Sokkal fontosabb a jó erőnlét, mert szintkülönbség azért van benne rendesen. Összesen 700 méternyi, ha a Csorba-tavat is útba ejted. 

Közepes nehézségű túra, ami szinte bármilyen bringával vállalható

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-1
Amikor nem időben érkezel, akkor így néz ki a bekötőút
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-1
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Ahogy már a másik Magas-Tátra MTB túraajánlóban is említettem, nem szeretek 10 EUR-kat kidobni a parkolásért, ami semmi mást nem jelent, mint hogy megállhatsz az út szélén. Itt is megoldottam „okosban”, mivel a Poprádi-tóhoz vezető aszfalt kereszteződésében szintén van ingyenes parkolási lehetőség, már ha korán érkezel. Ez olyan 6-7 óra közötti időpontot jelent nyáron. Szintén említettem már azt is, hogy ugyan legális bringás útvonalról van szó, de a gyalogosoknak mindig elsőbbségük van, így duplán indokolt a korai indulás a hegy felé. 

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-2
Már korán reggel sem én voltam az egyetlen bringás
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-2
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Eleinte aszfalton haladunk

Az útvonal technikailag nem nehéz, eleinte aszfaltozott úton haladunk, utána térünk át a földútra, de ez is tekerhető egy átlagos trekking, vagy gravel bringával. Erőnlétileg, ha nem elektromos bringával megyünk, mint ahogy én is, nem árt az átlagosnál picit jobb, mivel a szintkülönbség azért elég jelentős, főleg ha a Csorba-tóhoz is felmegyünk még. Szerencsére a Poprádi-tónál van étkezési lehetőség, méghozzá az általam legkedveltebb tradicionális főtt ételekből is. Az árak is egész barátiak, a Balatonhoz szokott szemnek megnyugtatóan olcsó.

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-3
Vízesés mellett is elhaladunk
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-3
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Érdemes lassan nekikezdeni a hegynek, mert az eleje meglehetősen lankás, aztán kezd bedurvulni, bár olyan nehézség, meredekség, mint a Zöld-tavi menedékházhoz vezető úton van, itt nem lesz. Az út során több pihenőhely is található, így ha viszünk magunkkal ennivalót, akkor út közben is tudunk kényelmesen enni. Igazából ha a szállásunk nem a Csorba-tó környékén van, hanem valahol Tátralomnicnál, akkor sincsen gond, mivel a tátrai vasúton az electrickán szállítható bringa is. Ekkor a leszállási pont egy kicsit feljebb van, mint az autós parkoló. 

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-4
A szimbolikus temető
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-4
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Szimbolikus temető

A Poprádi-tó közkedvelt a túrázók körében, mindig sokan vannak itt, és nem csak a kocaturisták, hiszen innen indul két híres túraútvonal is. Az egyik a Rysy 2499 méter magas csúcsára, a másik az Ostrva hágóra, amin keresztülfut a Magistrale, ami a Tátrát átszelő jelzés. Én még meglátogattam a szimbolikus temetőt is, ahol nagyon sok magyar hegymászó emlékhelye is található, akik a Tátrában fejezték be életüket. Ide hivatalosan nem lehet feltekerni, én is toltam csak a bringát. Viszont télen a lavina veszély miatt nem látogatható, így csak nyáron van rá esély. Szerencsére a korai időpont miatt egyedül voltam, és végtelenül megnyugtató hely, van egy varázsa. Még ha szomorú varázsa is. 

Lefelé nem árt az óvatosság, mert a nem túl technikás úton hamar tudsz 50 km/h felé gyorsulni, ellenben a kanyarok szűkek, felfelé jöhet terepjáró is a menedékházhoz, sőt én találkoztam hűtős teherautóval is, hiszen a kaja is így jut fel, de 10 óra környékén már turistából is bőven lesz. 
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-5
A Poprádi-tó
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-5
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Óvatosan a lejtőn

Ha kellően fáradt vagy, akkor már csak le kell gurulni az autóig, vonatig, de ha meg szeretnéd nézni a Poprádi-tavat (nagyon érdemes ha már itt vagyunk), akkor a vasúti sínek előtt jobbra kell majd fordulni, és még mászni némi szintet. Amennyiben azt hittük, a fenti tónál voltak sokan, akkor ezt hamar elfelejtjük. Hivatalosan a Poprád-tó körüli murvás úton nem lehet kerékpározni, de én szépen lassan gurultam körbe, és így senki sem szólt érte. A látvány pedig kárpótol mindenért, minden kanyar, a tó minden métere egy-egy újabb fotóért kiált. 

Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-6
Csorba-tó
Közepes nehézségú túra a Poprádi-tóhoz-6
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Kilométerben mérve nem túl vészes a táv, hiszen 19 km-t mutatott a végén a GPS, de ehhez 700 méternyi szint társult, ami hazai viszonyok között nem kevés. Ettől függetlenül minden métere megérte. 

Hirdetés