Apfelland tour

Apfelland tour

Takács Viktor
Takács Viktor
Az Apfelland tour hossza 61.2 Km. Az útvonal szintemelkedése 1224 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Kelet-Stájeroszág nem csak vegyes burkolatú gravel útvonalakban bővelkedik, találunk itt teljes egészében aszfaltozott nyomvonalú kerékpáros körtúrákat is, melyek gyakorlatilag bármilyen bringával teljesíthetőek. Annyit azért érdemes tudni, hogy még a könnyű vagy közepes nehézségűnek értékelt túrákat is alpesi szemmel kell vizsgálni, ugyanis magyar viszonylatban ezek is rengeteg leküzdendő szintkülönbséget tartalmaznak. A szilárd burkolat részben könnyít a kihívásokon, de bármilyen bringával is vágunk neki, a kellően nagy áttétel létfontosságú a mászásokhoz.

Az egyik legkedveltebb körtúra a régióban az úgynevezett Apfellandot, vagyis almavidéket fedezi fel, útközben pedig olyan népszerű kirándulóhelyeket érint, mint pl. a Stubenbergsee vagy a herbensteini állatkert. 

Apfelland tour-1
Az almaültetvények között
Apfelland tour-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Indulás

Ezt a túrát St. Rupechtben (an der Raab) kezdjük, ahol a kocsival a főtér közelében érdemes leparkolni. A parkolás itt fizetős, mindenképpen jegyet kell váltanunk. A főtérről a számtalan kerékpáros tábla közül a Weinland Radtour feliratút kell keresnünk, melyen a templom mögött indulunk el az első almaföldeken keresztük Neudorf felé. A települést elhagyva egy éles jobb kanyart követően már indul is az első emelkedő, fel az Eidexbergre. A kásőbbiekben még sok hasonló, nem túl hosszú, de azért taposós mászásban lesz részünk. Rövid gurulás után átkelünk a Rollsdorfot átszelő főúton, hogy aztán újabb két rövidke emelkedő és lejtő után elérjük az Apfelland központjában található Puch városkáját. Itt megállunk egyet szusszanni, ugyanis a települést elhagyva a túra egyik leghosszabb és legmeredekebb emelkedője vár minket. 

Apfelland tour-2
Start!
Apfelland tour-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Nagy mászás jön!

Energiával tele vágunk neki a nagyjából 5 km hosszú és 380 méter szintet kóstáló mászásnak a majd ezer méteres Kulm hegy oldalában. Óvatosan kezdjük és még óvatosabban folytatjuk, ugyanis a jó időben igencsak meleg tud lenni az aszfalton. A fárasztó taposást jól megérdemelt lejtőzés váltja a tökéletes minőségű aszfalton, ahol pillanatok alatt elérjük a régió legnépszerűbb kirándulóhelyét, a festői szépségű Stubenbergsee-t.

Stubenbergsee

Ha nem bírjuk a nyáron borítékolható tömeget, akkor a lejtőzés vége felé több éttermet is találunk a hegyoldalban, ahol „szellősebb” környezetben pótolhatjuk az addig elégetett kalóriákat. Ha mégis inkább a tavat választjuk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a tópart és a parton található éttermek csak belépőjegy megvásárlásával látogathatók, cserébe viszont használhatjuk a jól felszerelt strandokat és a tó északi végén található szabadidőparkot is. Amennyiben a nap nem csak a bringázásról szól, a tó közvetlen környezetében rengeteg látnivalót is találunk, érdemes ellátogatni pl. az állatkertbe és a herbensteini kastélyhoz is.

Apfelland tour-4
A Stubenbergsee
Apfelland tour-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Elhagyjuk a féltávot

A pihenő után lefelé indulunk tovább St. Johann felé, ahol egy jobbost követően átkelünk a Feistritz folyó felleti hídon. Innét ismét felfelé haladunk tovább és hamarosan elérjük az egykori kelet-stájer római borút melletti szőlőgazdaságokat.

Bor is van, nem csak alma

Aki szereti a bort, annak egy laza fröccs erejéig kötelező megállnia valamelyik pincénél. A következő település Siegersdoft, melyen áthaladva a Hollenberg borvidéken találjuk magunkat, melyen átgurulva hamarosan elérjük Pischelsdorf települését. Itt tartunk egy utolsó pihenőt, akinek extra frisstőre van szüksége, a helyi Sparban még vásárolhat némi innivalót és energiaszeletet, hogy aztán elinduljunk a túra utolsó szakaszára.

Apfelland tour-3
Alma mindenhol!
Apfelland tour-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Jön a sík!

Innen viszonylag sík terepen haladunk egészen a túra végéig. A maradék nagyjából 20 km-t akár egyben, megállás nélkül is lenyomhatjuk, ugyanis ez az rész a korábbiakhoz képest érdektelen tájon halad. St. Rupectbe visszaérve visszapakoljuk a bringákat a kocsira, majd egy finom fagyi és kávé társaságában kitárgyaljuk a hosszú nap élményeit.

Hirdetés