Kerékpártúrák Magyarországon Hír

Kerékpártúrák Magyarországon Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/02/27
Trekking, országúti és mountainbike kerékpáros túraútvonalak Magyarországon.
Hirdetés

Mondhat bárki bármit, „bezzegelhet” és „hasonlítgathat” más országbéli lehetőségekkel, Magyarországon kerékpártúrázni igenis jó élmény.

Legyen szó országúti kerékpározásról, mountainbike túráról, vagy klasszikus kerékpártúrázásról trekking kerékpáron, színes és változatos útvonalak között válogathatunk. Sokszor és sokan megideologizálták már, hogy miért a kerékpár a legjobb módja megismerni egy adott vidéket (se nem túl gyors, se nem túl lassú és még testedzésnek sem utolsó) és ezt ezúttal is csak megerősíteni tudjuk.

Emelkedő mentes kerékpáros túraútvonalak

Csepel-sziget, Kis-Balaton

Előnye is van annak, ha nincs túl sok és túl magas hegy egy országban, legalábbis az emelkedőket nem szerető kerékpártúrázók számára mindenképp. A Csepel-sziget kincseit 100 kilométeren keresztül fedezhetjük fel és egész napos családi kikapcsolódás lehet a Kis-Balaton családi kerékpártúra.

Kis-Balaton kerékpártúra
Kis-Balaton kerékpártúra

Kerékpártúra a magyar tavak körül

Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó

Túl nagy szintkülönbséggel a tavaink körüli kerékpártúrákon sem kell küzdeni, néhány rövidebb szakasz kivételével síkon rajzolhatjuk körbe kedvenc fürdőhelyeinket. A víz látványa frissítően hat az izzasztó tekerés közben is és egy ilyen kerékpártúrán adódik a legtöbb lehetőség strandolásra. Szervezd meg saját kerékpártúrádat a Balaton, a Velencei-tó, A Tisza-tó, vagy a Fertő-tó körül.

Velencei-tó kerékpárút
Velencei-tó kerékpárút

Országúti kerékpáros útvonalak

Határátlépés és Tour de Bükk

Akár edzés, vagy csak dinamikus túrázás céljából választjuk az országúti kerékpárok nyújtotta suhanást, bőven találunk elfogadható minőségű aszfaltozott útvonalakat. A Karancsi határátlépés egy "internesönel" kerékpáros útvonal hosszú egyenesekkel és laza hepehupákkal. Ha Magyarországon rendeznék a Tour de France-t (ami nyilván teljes képtelenség), akkor a Tour de Bükk fantázianevű útvonal biztosan szerepelne a szakaszok között.

Országúti kerékpáros útvonal
Országúti kerékpáros útvonal

Mountainbike kerékpáros túraútvonalak

Skanzen, várkerülés és az ország leghosszabb völgye

A 2009-ben életre hívott és 2013-ban módosított erdőtörvény értelmében a kijelölt erdei túraútvonalak kivételével mindegyik olyan útvonalon szabad kerékpározni, ahol nincs kihelyezve kerékpározást tiltó tábla. Sőt, ha egy kijelölt erdei túraútvonalon kerékpáros jelzés engedi, akkor még ott is tekerhetünk (erről részletesen itt írtunk). A Várkerülős tatárjárás a Medves-karancs izalmas lejtőin vezet, az Őrségi skanzentúra pedig 4 órányi kényelmes tájban-gyönyörködést kínál. Hazánk leghosszabb völgyét legalább egyszer minden kerékpárosnak teljesítenie kéne, magával ragadó élmény.

Mountainbike kerékpártúra
Mountainbike kerékpártúra

Gravel kerékpáros útvonalak

Dera-szurdok, Pilisi bortúra, Zsíros-hegy, Anna-lak

Gyorsan tarolt (nálunk legalábbis mindenképpen) az újra feltalált kerékpárkategória, a gravel kerékpár. Hasonlóan a trekking kerékpárokhoz, változatos terepekre alkalmasak, de mindezt sokkal dinamikusabban, még sportosabban és a koskormányos kialakításnak, vagy akár a bikepacking mozgalomnak köszönhetően teljesen egyedi életérzéssel társítva nyújtják. 

Ráadásul Magyarország telis-tele van remeknél remekebb gravel-kompatibilis kerékpáros útvonalakkal, talán az egyik leggyorsabban fejlődő útvonal kategória az oldalunkon. Egyik legújabb kedvencünk a Dera-szurdokot érintő, 20 kilométeres útvonal, borkóstolással is egybeköthetjük a Pilisi bortúra gravel túrát, sportértékűt tekerhetünk a Zsíros-hegyi gravelkörön és kezdők számára szép oda-vissza lehet az Anna-laki graveltúra is. Csak, hogy néhányat említsünk a sok közül.

Válogass kedvenc Magyarországi kerékpártúráink közül, vagy tekerd meg mindegyiket!

Kerékpár útvonalak Magyarországon

Hirdetés