Menü

2017.02.27.     Hozzászólás 2

Kerékpártúrák Magyarországon

Trekking, országúti és mountainbike kerékpáros túraútvonalak Magyarországon.


Mondhat bárki bármit, „bezzegelhet” és „hasonlítgathat” más országbéli lehetőségekkel, Magyarországon kerékpártúrázni igenis jó élmény.

Legyen szó országúti kerékpározásról, mountainbike túráról, vagy klasszikus kerékpártúrázásról trekking kerékpáron, színes és változatos útvonalak között válogathatunk. Sokszor és sokan megideologizálták már, hogy miért a kerékpár a legjobb módja megismerni egy adott vidéket (se nem túl gyors, se nem túl lassú és még testedzésnek sem utolsó) és ezt ezúttal is csak megerősíteni tudjuk.

 

Emelkedő mentes kerékpáros túraútvonalak

Előnye is van annak, ha nincs túl sok és túl magas hegy egy országban, legalábbis az emelkedőket nem szerető kerékpártúrázók számára mindenképp. A Csepel-sziget kincseit 100 kilométeren keresztül fedezhetjük fel és egész napos családi kikapcsolódás lehet a Kis-Balaton családi kerékpártúra.

 

Kis-Balaton kerékpártúra

 

Kerékpártúra a magyar tavak körül

Túl nagy szintkülönbséggel a tavaink körüli kerékpártúrákon sem kell küzdeni, néhány rövidebb szakasz kivételével síkon rajzolhatjuk körbe kedvenc fürdőhelyeinket. A víz látványa frissítően hat az izzasztó tekerés közben is és egy ilyen kerékpártúrán adódik a legtöbb lehetőség strandolásra. Szervezd meg saját kerékpártúrádat a Balaton, a Velencei-tó, A Tisza-tó, vagy a Fertő-tó körül.

 

Velencei-tó kerékpárút

 

Országúti kerékpáros útvonalak

Akár edzés, vagy csak dinamikus túrázás céljából választjuk az országúti kerékpárok nyújtotta suhanást, bőven találunk elfogadható minőségű aszfaltozott útvonalakat. A Karancsi határátlépés egy "internesönel" kerékpáros útvonal hosszú egyenesekkel és laza hepehupákkal. Ha Magyarországon rendeznék a Tour de France-t (ami nyilván teljes képtelenség), akkor a Tour de Bükk fantázianevű útvonal biztosan szerepelne a szakaszok között.

 

Országúti kerékpáros útvonal

 

Mountainbike kerékpáros túraútvonalak

A 2009-ben életre hívott és 2013-ban módosított erdőtörvény értelmében a kijelölt erdei túraútvonalak kivételével mindegyik olyan útvonalon szabad kerékpározni, ahol nincs kihelyezve kerékpározást tiltó tábla. Sőt, ha egy kijelölt erdei túraútvonalon kerékpáros jelzés engedi, akkor még ott is tekerhetünk (erről részletesen itt írtunk). A Várkerülős tatárjárás a Medves-karancs izalmas lejtőin vezet, az Őrségi skanzentúra pedig 4 órányi kényelmes tájban-gyönyörködést kínál. Hazánk leghosszabb völgyét legalább egyszer minden kerékpárosnak teljesítenie kéne, magával ragadó élmény.

 

Mountainbike kerékpártúra

 

Válogass 85 kedvenc Magyarországi kerékpártúránk közül, vagy tekerd meg mindegyiket!

Olvass többet a témáról: kerékpártúra, kerékpár tudástár

Ajánló