Pilisi bortúra gravel útvonal (Pilisbike)

Kakuk András
Kakuk András
A Pilisi bortúra gravel útvonal (Pilisbike) hossza 24 Km. Az útvonal szintemelkedése 411 m, szintideje 2 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Piliscsabai gravel túra

A Pilisbike kijelölt útvonalai közül az egyik legélvezetesebb (és az egyik legjobban jelölt) kerékpáros túraút gravel kerékpárokhoz, Piliscsaba-Klotidliget és Piliscsév vasútállomások között. Az útvonal első felében letudjuk a két komolyabb mászást, utána végig örömtekerés vár ránk. Az útvonal bejárásához a Kellys Soot gravelbringát használtuk, tökéletes választás erre a terepre.

 

 

Útvonal

1 - Piliscsaba Klotildliget állomástól indul az útvonal, a Május 1. és a Szántói utca sarkán találhatjuk a Pilisbike tájékoztató táblát. Itt a Szántó utcán követjük a PB7 jelzést, egészen az Iluska forrásig. Az első és talán a nehezebb emelkedőt itt le is tudhatjuk.

Pilisi bortúra kiindulás Forrás: Mozgásvilág
Pilisi bortúra kiindulás
Kép forrása: Mozgásvilág

 

 

2- Az Iluska forrástól Pilisszántóig a PB6 jelzés lesz a nyerő, kellemes erdei útvonal, időnként akadályok (bedőlt fa keresztben) előfordulhatnak.

3 - Pilisszántón a főútra visz a jelzés, ami többek között annak köszönhető, hogy ennek mentén is van egy Pilisbike P+B parkoló. A Kossuth Lajos utca egyébként fincsi emelkedő, de legalább nem technikás.

 

 

Pilisi bortúra - látkép Forrás: Mozgásvilág
Pilisi bortúra - látkép
Kép forrása: Mozgásvilág

4 - Pilisszántó után balra kanyarodunk újra murvás útra, közel haladunk el a Pilisszántói Szikla Színház és a Pilisi Boldogasszony Kápolna mellett, de a Mészégetők Kútját közvetlenül is érintjük. Innentől a PB12 jelzést követjük.

Pilisi bortúra - Pilisszántó Forrás: Mozgásvilág
Pilisi bortúra - Pilisszántó
Kép forrása: Mozgásvilág

5 - Élvezetes, lankás lejtőn haladunk Klastrompusztáig, innen pdig egyre jobb minőségű aszfaltúton gurulunk le Kesztölcre (itt nyer igazán értelmet a "bortúra" elnevezés).

6 - Kesztölc végén egy éles balossal példaértékű gravel szakasz következik, kellemes, nagyjából nulla lejtésű úton suhanhatunk át Piliscsévig. 

Pilisi bortúra Forrás: Mozgásvilág
Pilisi bortúra
Kép forrása: Mozgásvilág

 

7 - Piliscséven keresztül gurulva egy kerékpárúton jutunk el útvonalunk végéhez, a piliscsévi vasútállomáshoz.

+1 - Mivel az eleje és a vége is vasútállomásnál van, meg lehet oldani vonattal az odajutást, de a két végpont közötti alig tíz kilométeres távot a 10-es úton, vagy a kék jelzésű, meglehetősen homokos útvonalon is meg lehet tenni (ez utóbbihoz vissza kell menni Piliscsévre és a Virágos utca - Szászvári utca, Hársfa köz - Szilvás utca kombón jutunk el az átkötő útvonalra, ami Piliscsabán a Csévi utcába torkollik és amiről a Szent István király útjára fordulva visszajuthatunk Klotildligetre).

A túrát egy Kellys Soot segítségével jártuk be:

Hirdetés