Mi az a gravel bike?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/05/13
Feltehetnénk úgy is a kérdést: mi az, ami sem nem országúti kerékpár, sem nem mountain bike, sem nem trekking, de ugyanakkor picit mind a három egyszerre?
Hirdetés

Lelövöm a poént: a gravel bike. Sajnos egyelőre még nincs magyar neve, így maradnunk kell az angol kifejezésnél.

Gravel vagy cyclocross kerékpár? 

A gravel bike vagy gravel kerékpár ránézésre leginkább egy cyclocross kerékpárhoz hasonlít, ám míg utóbbin annak agilisabb, versenyzésre tervezett geometriája miatt erőteljesen a kormányra dőlve tekerünk, ezen a kerékpárok magasabb fejcsöve, enyhén nagyobb tengelytávja, alacsonyabb középcsapágy-magasság, és laposabb villaszöge miatt kissé egyenesebben, komfortosabban ülünk. Stabilabban tekerhető a rossz utakon, még felmálházva is. Mert hát a gravel bike kifejezetten kívánja a hosszú felfedezős kalandokat, és ehhez mind a villán, mind a támvillán és a papucson csomagtartó felszereléséhez szükséges szemeket találunk.

 

Merida Silex Forrás: Mozgásvilág
Merida Silex
Kép forrása: Mozgásvilág

 

35-38 mm széles gumikkal szerelik ezeket a bringákat – többnyire semi-slick verziókkal – melyek kellő gördülést biztosítanak az aszfaltozott utakon, és azokat magunk mögött hagyva, a dózer- (gravel) és földutakon is. A gyors haladás mellett pedig a ballonossága már pici plusz komfortot tud nyújtani az út egyenetlenségei során.

Kormánya szélesebb a hagyományos koskormányoknál, és a vége a kényelmesebb fogás érdekében kifele tart. Ezen tulajdonságok szintén a terepen is stabil tartást szolgálják.

A gravel bike-okon ildomos már a tárcsafék, hiszen az úttalan utakon kell a megfelelő fékerő, legyen bármilyen az időjárás.

Ha szeretsz túrázni, felfedeznél új helyeket, mindezt komfortosan, könnyen gyorsítható és nagyobb tempót tarthatóan, akkor a gravel bike ideális választás.

Mi az a gravel kerékpár? Részletes videónkat itt sasolhatod:

Gravel kerékpár tesztek, kiegészítők, útvonalak

Sok gravelt teszteltünk már, a Csepel Deepspace-től kezdve a Cube Nuroad-on át a Merida Silex-ig. Elvittük őket több körre is, hogy túrákat is tudjunk nektek javasolni. Egy gravel kerékpár gyűjtőoldalon összeszedtük a legizgalmasabb teszteket, túrákat, alkatrészeket, cipőket. 

Gravel kerékpár enciklopédia

Hirdetés