Dera-szurdok gravel kerékpártúra (PilisBike)

Dera-szurdok gravel kerékpártúra (PilisBike)

Simon Ádám
Simon Ádám
A Dera-szurdok gravel kerékpártúra (PilisBike) hossza 20 Km. Az útvonal szintemelkedése 460 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Dera-szurdok sokak számára csábító, van olyan húzónév a Budapest közeli túrahelyszínek között, mint a Rám-szakadák, vagy a Prédikálószék. Pilisszántóról indulva pedig egy remek graveltúra keretében is megközelíthető, nagyrészt murvás és földes úton, ami nagy esőzések során helyenként dagonyába is fulladhat (de még akkor is megéri megtekerni).

Dera-szurdok túra gravel kerékpárral túraleírás

A pilisszentlászlói Szikla Színház parkolóból indulva a PilisBike által kijelölt, PB5 jelzést követve induljunk, az út túloldalán, fel a földúton. A kijelölés legtöbb esetben egész jól követhető, bár érzésünk szerint inkább gyalogtempóra van "beállítva", gurulva többször késve, hátra tekintve vettük csak észre a kanyarodást jelző felfestéseket. Érdemes tehát gps-tracket használni, vagy előzőleg memorizálni az útvonalat, felkészülve a leágazásokra (A hivatalos weboldalon fent lévő track rossz nyomvonalon visz - 2020. októberi állapot szerint).

Dera-szurdok gravel kerékpártúra (PilisBike)-1
PB5 útvonalat követjük
Dera-szurdok gravel kerékpártúra (PilisBike)-1
Forrás: Mozgásvilág

Kellemes túra, ritkán nagyobb kavicsos, helyenként földes, de zömmel murvás. Méltó jutalom az terepezés vége felé a Dera-szurdok látványa, ahonnan Pilisszentkereszten át már aszfalton jutunk el a túra végpontjához egy kellemes lejtős szakasszal megkoronázva az egészet, de persze terepen is visszajuthatunk, ugyanazon az útvonalon, amin jöttünk.

Hirdetés
Hirdetés