Menü

2013.06.13.     Hozzászólás 4

Eisenkrammer Károly - Vuelta.hu

Megszavazta az Erdőtörvény módosítását a Parlament

Jövünk egy sörrel a lovasoknak, legálisan bringázhatóak az erdei ösvények... kivéve, amelyik nem.


Amint arról már korábban a facebookon és más fórumokon olvashattatok, hosszas előkészítő munka után a Parlament elé került a 2009-ben megalkotott Erdőtörvény módosítása. A hosszas előkészítő munkáról el kell mondani, hogy az nem a bringásoknak, hanem a lovasoknak köszönhető, hiszen több mint egy éven keresztül dolgoztak, egyeztettek, lobbiztak annak érdekében, hogy előálljon egy minden érintett által elfogadható törvénymódosító javaslat. Az eredetileg csak a lovasokra vonatkozó szöveg kerékpárosokra történő kiterjesztése annak köszönhető, hogy Révész Máriusz országgyűlési képviselő egyeztetett a törvénymódosítás előkészítésben eddig is sokat dolgozó Horváth László képviselőtársával. Az egyeztetések eredményeként néhány hét alatt sikerült az illetékes bizottságokon - több kompromisszum megkötése után - „áttolni” a kerékpáros érdekeket is megjelenítő javaslatot. Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy ezt, az erdei kerékpározás és ezzel a mountain bike sport jövője szempontjából is rendkívül fontos döntést a lovasoknak, az ő nyitottságuknak, együttműködésüknek köszönhetjük.

 

Az eddigi szabályozás szerint az erdőbe alapestben nem lehetett behajtani kerékpárral – kivéve a kijelölt kerékpáros utakon. A mostani szabályozás alapján ez megfordul, vagyis alapvetően be lehet hajtani kerékpárral az erdőbe – kivéve ott, ahol azt valami okból nem szabad. Vagyis továbbra is vannak „tiltott” területek, utak, ösvények.

Jóérzésű kerékpárosok számára evidens, de azért ezt is le kell írni: az erdőben való kerékpározás csak valamilyen meglévő úton értelmezhető. Vagyis az utakról letérni, új nyomokat vágni, és ezzel az erdőben kárt okozni nem szabad – ezt egyébként nem az Erdőtörvény, hanem a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény szabályozza. Az újonnan telepített erdőterületekre (amíg a fák el nem érik a 2 méteres magasságot), vagy erdőrezervátum területére sem gyalog, sem kerékpárral nem lehet behajtani - ezekben a szabályokban nem történt változás.

 

Ami újdonság, és ami a leginkább érinti az átlagos kerékpáros sportolót, kirándulót az az, hogy kijelölt turistaúton csak abban az esetben lehet kerékpározni, ha azt erre külön kijelölték. Vagyis ha sárga, kék, zöld stb. jelzéseket látsz az út melletti fákon, de nincs ott ezek mellett kerékpáros piktogram, akkor tilosban jársz! Használhatóak viszont az erdei egyéb utak, például ahol az erdészeti járművek is közlekednek.

Fontos azonban tudni, hogy az erdőben mi csak vendégek vagyunk, és figyelemmel kell lennünk az erdőben dolgozókra. A törvény kerékpáros szempontból is megkülönbözteti az állami, önkormányzati, illetve a magántulajdonú erdőket – a magántulajdonú erdőben, amennyiben az látható módon feltüntetésre kerül, az erdészeti feltáró utakat kivéve, tilos a kerékpározás. Ahogy eddig is, így ezután is a szabályozás része marad, hogy az erdei utakon akár gyalog, akár lóval vagy kerékpárral csak saját felelősségre tartózkodhatunk.

Az elmúlt napokban felmerült, kérdésekre is reagálva, fontos tudni, hogy ez a törvénymódosítás általában érinti a kerékpárosokat. A törvény nem tesz különbséget kiránduló bringás, maratonista vagy DH-s versenyző között. Ez a törvény önmagában nem oldja meg az állandó DH pályára vágyók problémáit sem. Az egy másik történet, és azok a továbbiakban is a helyi erdészetekkel és helyi hatóságokkal rendezendő feladatok lesznek.

 

Éljetek a lehetőséggel! Bringázzatok!

És közben vigyázzatok másokra és az erdő értékeire.

 

 

 

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Paraferee 2013.06.27.   07:31

  Paraferee

  kresztasuliba: igazából a módosítás minket, azokat a montisokat, akik az erdő ösvényein szeretünk gurulni, nem érint... eddig is tilos volt, és most is az. A tiltást jól érted. Eddig mindenhol alapból tilos volt kerékpározni, kivétel ott, ahol piktogramok jelezték (erre pár helyen volt példa, azok is földutak, dózerutak és aszfaltutak voltak). MOST mindenhol szabad lesz, KIVÉTEL ahol tiltó táblák ezt tiltják, illetve az ösvényeken továbbra is... Vagyis annyi "kedvezményt" kaptunk montisok, hogy az erdészeti utakon már - hacsak nincs tiltó tábla a behajtásra - nem lőnek le minket... Az ösvényekre legális behajtásra még várnunk kell... addig marad az elnéző hozzáállás az erdészetek és NPI-k munkatársaitól, mindaddig, míg egy-két vadbarom le nem lök egy gyalogos turistát az ösvényről, vagy szétfarolja az ösvény melletti erdő aljnövényzetét...

  válasz erre...

 • kresztasuliba 2013.06.26.   13:43

  kresztasuliba

  Nem teljesen értem ezt a cikket, valaki felvilágosítana? Eddig: nem biciklizhetsz az erdőben, kivéve ott ahol ki van rakva a biciklis piktogram Most: biciklizhetsz az erdőben, kivéve ott, ahol ezt valami tiltja. Ami tiltja: turistaút (kivéve a biciklis piktogramos), vagy tiltó tábla. Jól értem? Tehát az eddigihez képest most annak kell örülni, hogy ott is lehet biciklizni, ahol nincs turistaút? De én pont hogy a turistaúton akarok biciklizni. Majdnem minden erdei út turistaút. Mondjatok már egy pár példát, ahol most lehet, de eddig nem lehetett, előre is köszi.

  válasz erre...

 • tenorbi 2013.06.17.   12:35

  tenorbi

  A rémült arcáról az 1200-es zsigáról ami rogyásig van rakva vagy a kicsi kézi kordélyról...

  válasz erre...

 • imi60 2013.06.17.   08:08

  imi60

  figyelemmel kell lennünk az erdőben dolgozókra....azt honnan tudom, hogy dolgozó vagy lopja a fát ?

  válasz erre...