Hegyi menőség Ramsauban, avagy ferrátázz okosan Hír

Hegyi menőség Ramsauban, avagy ferrátázz okosan Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2014/07/03
Megnéztük, milyen a via ferráta tanfolyam Ramsauban. Az oktatás elméleti része alapos, a gyakorlat pedig tapasztalt hegyi vezetőkkel zajlik. Minden kezdőnek aranyat ér!
Hirdetés

Mint arról már hírt adtunk korábban, az idei nyártól Ramsauban lehetőség nyílik minden ide érkező turista számára (legyen akár gyerek vagy felnőtt) egy 1 napos via ferráta tanfolyam elvégzésére, amelyen a ferrátázás alapjait, a felszerelések megfelelő használatát lehet elsajátítani. A program a helyi turisztikai hivatal és a hegyimentő szolgálat összefogásában kerül megszervezésre. Az oktatást úgy építették fel, hogy az itt megszerzett tudás elegendő legyen ahhoz, hogy a túrázók megfelelő döntéseket hozhassanak a falon és elkerüljék a bajt, amelyből kimenteni őket sok-sok euróba kerül - mindenkinek.
 

 

Forrás: www.mozgasvilag.hu
Mentési gyakorlat a Hias ferrátán
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

Hopp, itt egy ferráta ösvény..
A cél, hogy minden túrázó, akinek a túraösvényről letérve eszébe jut ferrátázni, fel tudja mérni a saját felkészültségét és fizikai állapotát, valamint tisztában legyen a ferrátázás alapkövetelményeivel, veszélyeivel. Mindehhez még az is hozzájárul, hogy a résztvevők a helyi hegyek sajátosságait is megismerik, megtanulják megfelelően értelmezni az időjárásjelentést, amely akár létfontosságú is lehet a számukra.

Hogy a valóságban hogyan is zajlik egy ilyen tanfolyam, mi is nagyon kíváncsiak lettünk, ezért ellátogattunk Ramsauba.


Tanfolyam 1. nap
Az újságíróknak két naposra szervezett eseményen az első nap reggelén a Silberkarklamm szurdokvölgynél került sor a hegyimentők, a turisztikai hivatal képviselői és a hegyi vezetők közös előadására. Az előadásokon részletesen kitértek az oktatás fontosságára, majd ezt követően bemutatták, hogyan kell a felszereléseket megfelelően használni, illetve mi magunk is kipróbálhattuk megnézhettük a legújabb termékeket, eszköz trendeket.

Az elméleti oktatást követően a hegyimentők a Silberkarklamm Hias ferrátájának egy látványos pontján demonstrálták számunkra a hegyimentés fázisait, amely alatt a szerencsétlenül járt, "Nils" névre keresztelt műanyagbábut kimenekítették bajba jutott állapotából. Mialatt a mentést szemléltük, nyilvánvalóvá vált, hogy ez bizony nem egy gyors folyamat, ha valakinek mondjuk komoly sérülése van, több órát is eltölthet a falon, amíg a minimum 5 tagú mentőcsapat eljut hozzá és elsősegélyben részesíti. Ehhez még hozzá jön az az idő, míg biztonságosan lejuttatják őt a szikláról. Ha ezt bárki végignézi, a tanfolyamot inkább elvégzi 10x, minthogy ő várjon akár egyszer is mentésre..
 

 

Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kala ferráta
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

Ami megnyugtató viszont a mentésben, hogy a hegyimentők minden hónapban gyakorlatoznak, szakmailag és fizikailag nagyon ott vannak, illetve igen higgadtan, összeszokottan és tervszerűen dolgoznak. Mondjuk Nils sem panaszkodott, amikor a végén helyükre csavarozták a kificamodott végtagjait..


Tanfolyam 2. nap
A következő napon végre a mi via ferrátánkra is sor került, már reggel 9-kor ott toporogtunk a
Kala ferráta aljában, hogy a hegyi vezetőnk irányításával végre elindulhassunk. A felszerelések is kiosztásra kerültek, majd néhány perc öltözködés után mindenki készen állt a "bevetésre". A Kala ferráta eleje meredek gyalogtúra, majd a beszállót követően A, A/B, B és kevés B/C szakaszok váltják egymást. Menet közben kiderült, hogy bizony van egy-két tériszonyos újságíró is közöttünk, az út könnyű ugyan, de eléggé kitett, ezért ez a kellemetlen érzés rögtön jelentkezett a magasságra érzékenyeknél. Szerencsére a Kala gyakorló ferráta még arra is alkalmas, hogy egyes szakaszokat az erdőn át ki lehessen kerülni, így számukra ez volt a kézenfekvő megoldás. A ferráta egyértelmű csúcspontja az volt, amikor elértünk egy meredek völgyig, amely felett drótkötélen át lehet csúszni a másik oldalra. (Ha itt csúszni akarsz, jobb, ha hegyi vezetővel jössz, mivel csak az ő segítségével lehet kipróbálni. Amennyiben egyénileg érkezel, akkor egy rövid kerülővel tudsz továbbmenni. A szerk.)

A csúszás után a ferráta második fele két gyaloglós erdei szakasz miatt már könnyebbnek tűnt, rövid időn belül a tetején is voltunk. A csúcstól tulajdonképpen már az erdő kezdődött, az út keskeny gyalogösvényen kanyargott a gerinc túloldalán lévő völgy oldalában található Sattelberg hüttéhez, ahol a ferráta tanfolyamot sikeresen elvégzők bizonyítványaikat is kézhez kapták.

A Kala ferráta egyébként a fiatal korosztálynak készült, a közvetlenül mellőle induló Kali ferráta pedig gyerekeknek.
 

 

Íme a bizonyítvány! Forrás: www.mozgasvilag.hu
Íme a bizonyítvány!
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

Felbátorodva a Kala sikerén a délután folyamán a Hias ferrátát is megmásztuk, amely D-s szakaszaival már valamivel komolyabb kihívásnak tűnt. A Silberkarklamm szurdokvölgyben futó ferráta bővelkedik kitett és meredek sziklafalakban, amelynek vadregényességéhez jelentősen hozzájárul az alant hömpölygő víz látványa. A Hias gyors, sportos és változatos, igazi csemege a már gyakorlottabb ferrátázóknak. A helyiek között van nem egy olyan sportember, aki edzésképpen akár minden nap újra és újra "felszalad" rá.. ahogy ők mondják..

A Hias végén egy meredek sziklafal megmászása után egy erdős szakaszon bukkantunk ki, majd egy turistaösvényen visszakanyarodtunk a szurdokvölgybe, amely egészen a parkolóig vitt vissza.


Konklúzió
Elmondhatjuk, hogy Ramsau ezzel a projekttel igen jó példával jár elöl és a jövőben biztosan kamatozik az a befektetés, amelyet az oktatásba invesztáltak. Ha ide utazol és a ferrátázás terén kezdőnek számítasz, ne habozz: jelentkezz és tanulj a legjobbaktól!

 

Az utazás és a tanfolyamon való részvétel lehetőségét köszönjük:

A -nek és
A Steiermark Tourismus-nak

Hirdetés