Menü

sportág: HEGYMÁSZÁS    táv: 1,31 km    szintemelkedés: 81 m    szintidő: 1 óra 22 perc     nehézség: Könnyű

"Kala" klettersteig Ramsau

Ramsau-ban kipróbáltuk az elsősorban fiatalok számára, oktató jelleggel kialakított "Kala" fantázianévre hallgató via ferráta útvonalat, amely mellett egyébként a "Kali" nevű, kisebb gyerekeknek szóló, könnyebb via ferráta ösvény is fut.

Kala ösvény balra fel. ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Ramsau-ban komoly hangsúlyt fektetnek az idei évtől a via ferráta oktatásra, amellyel szeretnék a nem kellő tájékozottságból és az eszközök nem rendeltetésszerű használatából eredő balesetek számát visszaszorítani. Az ide érkező turisták igen kedvező áron vehetnek részt tapasztalt hegyi vezetők által irányított először elméleti, majd gyakorlati oktatáson.

A "Kala" via ferráta ösvény Ramsau központjától nem messze, a Ramsaubach melletti parkolóból indul. Egy kis hídon átkelve, a vízi malomtól balra fordulva (táblával jelzett), először egy meredek hegyi ösvényen haladunk felfelé sűrű cikk-cakkban.

Kala és Kali topo. ForrĂĄs: Tourismusverband Ramsau am Dachstein
Kala és Kali topo, letöltés >> ITT! <<

A beszálló ezzel a kb. 10 perces sétával érhető el. Az ösvény első fele A, A/B és B nehézségű, néhol kitett, de a lábaknak mindig látható és könnyen megtalálható támasztékkal rendelkező sziklafalakat találunk, ahol a tériszony is egyből kiszűrhető, mert szinte azonnal jelentkezik a mélységre érzékeny ferrátázóknál.

Amint az út feléhez eljutunk, egy meredek völgy szakítja meg az útvonalat. A völgyet egyenesen tovább haladva, erdei szintúton lehet kerülni vagy a helyi túravezető segítségével egy drótkötélen átcsúszva rögtön az út második feléhez érkezünk. Innen egy kis gyaloglás a gerincen, majd az újabb beszállóval először A-s, majd egy ponton B/C, B-s nehézségű, ám rövid szakasszal találkozunk. Az út vége még tartogat egy kis izgalmat, ugyanis egy létrán is fel kell másznunk, de innen már tényleg nagyon közel a vége, 1-2 lépés és már meg is érkeztünk az erdős részhez. A via ferráta tetején egy kilátó várja a lelkes ferrátázókat, ahonnan remek panoráma nyílik a völgyre és a lent kanyargó útra.

Jól mászható sziklafal. ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Innen egy túraösvényen haladunk tovább a kilátótól jobbra fordulva, majd a következő elágazásnál, ahol a "Kali" információs táblát meglátjuk, balra fordulunk a Sattelberg hütte felé, amelyet egyébként el sem lehet hibázni. Ezt követően egy 15-20 perces gyaloglással meg is érkezünk a menedékházhoz, ahol elfogyaszthatjuk a jól megérdemelt uzsonnánkat és finom tejeskávénkat!

 

Összesítés

A "Kala" klettersteig Ramsau hossza 1,31 km, az útvonal szintemelkedése 81 méter, szintideje 1 óra 22 perc, nehézsége könnyű. Az útvonal Ausztria területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: Klettersteig, via ferrata, ausztria, Ramsau