Horvátország TOP 10 természeti látványossága aktivitásra hív! Hír

(X) - Támogatott tartalom
2019/08/16
Vadvízi evezésre alkalmas hegyi folyók, mászóhelyek, barlangok, túraútvonalak és kijelölt kerékpárutak várják, hogy felfedezzük Horvátország lenyűgöző tájait.

A választék bőséges: az ország nyolc nemzeti parkkal büszkélkedhet, de ezeken túl is számtalan természeti látványosság várja a látogatókat. Csokorba gyűjtöttük a tíz legkedveltebb aktív úti célt:

 

1. Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvicei-tavak Nemzeti Park Forrás: Turizmus.com
Plitvicei-tavak Nemzeti Park
Kép forrása: Turizmus.com

 

Horvátország leglátogatottabb nemzeti parkja a magyarok körében is jól ismert. Kiépített sétautakon járhatjuk be a lépcsőzetes vízesésekkel tarkított tórendszert, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A nemzeti parkban elektromos hajóval és panorámavonattal is lehet kirándulni, az aktívabb mozgás hívei pedig kijelölt túraútvonalakon kalandozhatnak a tórendszert övező hegyekben.

 

 

2. Kopácsi-rét Természetvédelmi Terület

 

Kopácsi-rét Természetvédelmi Terület Forrás: Turizmus.com
Kopácsi-rét Természetvédelmi Terület
Kép forrása: Turizmus.com

 

Néhány kilométerre a magyar határtól, a Dráva és a Duna között, Eszék és Baranya közvetlen közelében fekszik Európa legnagyobb madárrezervátuma. Az egykor halászatáról híres, magyarok lakta Kopácsi-rétet szakvezetéssel, kishajókkal, csónakokkal és a szárazföldön is bejárhatjuk. A túra az állatrezervátumot és a Tökös (Tikves) vadászkastélyt is érinti. Az egyedülálló vizes élőhelyen szabadidős horgászatra is van lehetőség.

 

 

3. Brijuni Nemzeti Park

 

Brijuni Nemzeti Park Forrás: Turizmus.com
Brijuni Nemzeti Park
Kép forrása: Turizmus.com

 

Isztrián járva kár lenne kihagyni a félsziget partvonalához közel fekvő, tizennégy szigetből álló Brijuni Nemzeti Parkot. Nem véletlen, hogy a hajdani Jugoszlávia elnökének, Josip Broz Titónak is ez volt a kedvenc tartózkodási helye. A különleges élővilággal büszkélkedő Brijuni-szigeten kisvonatozni is lehet. Érdemes felkeresni a szafariparkot, de a látnivalók között római kori kikötőromokat és dinoszaurusz-lábnyomokat is találunk. A nemzeti park területén bőséges a sport- és szabadidős kínálat, az aktív lehetőségek közül kétségkívül a golfozás és a teniszezés a legkedveltebbek.

 

 

4. Paklenica Nemzeti Park

 

Paklenica Nemzeti Park Forrás: Turizmus.com
Paklenica Nemzeti Park
Kép forrása: Turizmus.com

 

Mindössze 45 kilométerre Zadartól és Karlobágtól, a vadregényes Velebit-hegység tenger felőli oldalán fekszik Horvátország egyik legnépszerűbb nemzeti parkja. A Paklenica gazdag növény- és állatvilágának felfedezéséhez a park 200 kilométernyi kijelölt úthálózatot kínál, amit gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatunk. A kalandot keresőket 360, hegymászásra alkalmas hely várja. Kihagyhatatlan látványosság Paklenica hét régi malma a 19. századból, a vidék egykori lakóinak életmódját bemutató Marasovic Tájház, valamint a park legszebb barlangja, a Manita peć, amelyben számos különleges cseppkőalakzat látható.

 

 

5. A Krupa és Zrmanja-folyók kanyonja

 

A Krupa folyó kanyonja Forrás: Turizmus.com
A Krupa folyó kanyonja
Kép forrása: Turizmus.com

 

Aki felmászik a Velebit-hegységben lévő Crnopac alatti fennsíkra, az lába alatt Horvátország egyik legszebb vidékét látja. A vadregényes kanyont a zöld színben játszó Krupa vájta, amely néhány kanyar után a Zrmanja-folyóba torkollik, majd vízeséseken át siet a tenger felé. A Krupát és a Zrmanját a Velebit gyöngyszemeinek és egyben a legszebb horvátországi folyóknak tartják. A sziklás táj, amely a legendás „Winnetou” című filmhez is természetes kulisszát szolgáltatott, a vadvízi evezés – a rafting, a kajakozás és a kenuzás – szerelmeseinek paradicsoma.

 

 

6. Telašćica Természetvédelmi Terület

 

Telašćica Természetvédelmi Terület Forrás: Turizmus.com
Telašćica Természetvédelmi Terület
Kép forrása: Turizmus.com

 

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl tizenhárom apró szigettel, kétszáz méteres meredek sziklafalakkal, csak itt élő ritka növényekkel, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal és egy sós vizű tóval, a Mirrel, amely a Telašćica natúrpark egyik fő látványossága. A 900 méter hosszú és 300 méter széles tóba föld alatti repedéseken keresztül jut el a tengervíz. Zártsága és az erős párolgás miatt sósabb, mint a tenger, a hőmérséklete pedig nyaranta akár 30 fok fölé is emelkedhet.

Az öböl tenger felőli oldalán magasodnak a dugi otoki Stenák néven ismert hatalmas sziklafalak. A legmagasabb ponton 160 méterre emelkednek a víz fölé, a tengerbe pedig akár 85 méterre is aláereszkednek. A sziklafal tövében a ritka vörös korall miatt igazán látványos a tengerfenék, de a Stenákról delfineket és vándorsólymokat is megfigyelhetünk.

 

 

7. Košljun és a Biserujka barlang

 

Košljun Forrás: Turizmus.com
Košljun
Kép forrása: Turizmus.com

 

Krk szigetének déli partján fekszik a Kelet-Adria egyik legrégebbi és legjobban felszerelt turisztikai kikötője, Punat. A településtől mindössze 750 méternyire apró sziget emelkedik ki az öbölből, amit kizárólag kis hajókkal és bárkákkal lehet megközelíteni. A már a rómaiak által is lakott Košljun szigetét két óra alatt gyalogosan körbe lehet járni, és közben megnézhetjük a ferences kolostort, a múzeumot, a zoológiai gyűjteményt és a könyvtár gazdag történelmi-kulturális hagyatékát. Aki Krken jár, az a Rudine északi határában megbújó Biserujka cseppkőbarlangot se hagyja ki!

 

 

8. A Vransko-tó Cres szigetén

 

A Vransko-tó Cres szigetén Forrás: Turizmus.com
A Vransko-tó Cres szigetén
Kép forrása: Turizmus.com

 

Horvátország legérdekesebb természeti jelenségei közé sorolják a Cres-sziget szívében található Vransko-tavat. Különlegessége, hogy ebben az édesvízi tóban, amelynek feneke a tengerszint alá nyúlik, az édes- és sós víz nem keverednek egymással. A mediterrán növényzettel övezett karszt tó egyúttal madártani rezervátum. A legendák híveinek pedig azt is eláruljuk, hogy a szájhagyomány szerint a 76 méter mély tó fenekén egy elvarázsolt kastély áll.

 

 

9. Krka Nemzeti Park

 

Krka Nemzeti Park Forrás: Turizmus.com
Krka Nemzeti Park
Kép forrása: Turizmus.com

 

Skradin és Sibenik között, a gyönyörű vízeséseket felvonultató Krka-folyó mentén húzódik a Krka Nemzeti Park. Számos látnivalóját a jól kialakított túraútvonalakon, a Skradini hídtól induló és a Skradinski buk vízesésig nyúló 3 kilométer hosszú kerékpárúton vagy szervezett hajótúrákon lehet felkeresni. A Krka Nemzeti Park legismertebb látványosságai a Skradinski buk és a Roški slap vízesések, de a hagyományok kedvelői a 19. századi vízimalmokat bemutató skanzent is élvezni fogják.

 

 

10. Pag-sziget kincsei

 

Pag-sziget Forrás: Turizmus.com
Pag-sziget
Kép forrása: Turizmus.com

 

Horvátország ötödik legnagyobb szigete már a múltban is ismert volt természeti kincseiről és arról, hogy Rab és Zadar birokra keltek érte. A sziklás, mészkő borította szigeten jól érzik magukat az aromatikus fűszer- és gyógynövények, amit a szabadon legelésző juhok igencsak kedvelnek – nem csoda, hogy a tejükből világhírű sajt készül. Különleges minőségének köszönhetően a pagi bárányhúst is a messze földön ismert horvát ínyencségek közé sorolják. Persze Pagon nem csak enni érdemes, az aktív kikapcsolódás híveinek is bőven van miből választani. Akinek biciklizni támadna kedve, az a 115 km hosszúságban kiépített kerékpárutakon kerekezhet, míg a tenger felett függőlegesen emelkedő, alpinista jelzésekkel is ellátott sziklák a szabad mászás rajongóinak jelentenek kihívást. A sziget tenger alatti világa különösképpen vonzó a búvárkodáshoz, a Pagi-öböl pedig egyaránt eszményi a vitorlázáshoz és a szörfözéshez.

 

 

Forrás, kapcsolat:
www.turizmus.com