Várnak a hegyek Horvátországban

Várnak a hegyek Horvátországban

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/05/25
A karsztos sziklatornyok és fehér sziklagörgetegek, vízesések és smaragdzöld tavak, égigérő sziklaszirtek és mély szurdokok, dús erdők és kopasz hegycsúcsok… igen változatos, élményekben gazdag hegymászás- és túracélpontok várnak déli szomszédunknál!

Nem csak a tenger

A legtöbben csak a lehető leggyorsabban keresztülutaznak az országon, hogy mielőbb annak tengerpartjára jussanak, így szinte semmit nem látnak , mely nem csak ezen kikapcsolódási formát kínálja!

Többek között a hegymászás és gyalogtúrázás szerelmesei, annak ellenére, Horvátországnak nincsenek 2000 méter magas hegyei, kifejezetten izgalmas és érdekes helyszínek közül válogathatnak. A csúcsok többsége könnyen elérhető, de akadnak nagyobb kihívást nyújtó célpontok is. További érdekesség, hogy az ország hegyeinek hangulata is nagyon változó, hiszen amíg a Pannon részen levő hegyeket erdők borítják, addig a tengerparthoz közeli csúcsok kopaszok.

Várnak a hegyek Horvátországban-9
Risnjak Nemzeti Park
Várnak a hegyek Horvátországban-9
Forrás: Zoran Jelača/croatia.hr

Via Dinarica

Horvátország egyik legmeghatározóbb része a Dinári-hegység, mely a tengerparttal párhuzamosan húzódik, Szlovéniától, Bosznia-Hercegovinán, Montenegrón és Szerbián keresztül egészen Albániáig. A lánchegység vonulatait követve került kialakításra a Via Dinarica út, mely tulajdonképpen nem is egy, hanem három útvonal.

A Kék útvonal

A legdélebben fekvő, a Kék útvonal az Adriai-tenger partján húzódik – egyes részeken a Krk, Rab, Pag és Mljet szigeteket, valamint az Isztriai- és a Pelješac-félszigeteket is érinti. Az útvonalat követve áthaladunk a Paklenica-, Krka- és Mljet Nemzeti Parkok, a Učka-, Velebit-, Vránai tó-, és Biokovo Természetvédelmi Parkok csodálatos tájain, látványos karsztmezőin és horvát történelmi helyszíneken. 

Lévén a Biokovo Természetvédelmi Park kivételével az útvonalon nincsen nehéz rész, ez akár kerékpárral is teljesíthető! Azzal viszont számoljunk előre, hogy több kiemelkedőbb és kiépített látnivaló csak belépődíj megfizetésével tekinthető meg!

A Fehér útvonal

Gerinceken és csúcsokon át halad a tapasztalt és jól felszerelt hegymászóknak ajánlott a Fehér útvonal. A hegység és egyben az ország legmagasabb csúcsát is magába foglaló utat csak nyári időszakban ajánlott végigjárni, mert a Gorski kotar, a Velebit és a Dinara tetejét késő tavaszig hó takarja, valamint nyár végén hamar megérkeznek az első havas napok. Igazi csemege ez a könnyebb magashegyi kalandokat és élményeket kedvelők számára. 

A Zöld útvonal

A Dinaridák szárazföldi oldalát a Zöld útvonal köti össze, melyet követve látványos kanyokat, tavakat, folyókat és vízeséseket csodálhatunk meg. Így például az útvonal a két legnagyobb horvát vízesést is érinti, a Zeleni vir-en lévő Curka patak vízesését és a Plitvicei-tavak Plitvice vízesését.

A könnyed túraútvonalon megismerhetjük a Risnjak-, az Észak-Velebit-, a Paklenica-, a Plitvicei-tavak, a Krka, és a Mljet Nemzeti Parkok, az Učka, a Velebit, a Vránai tó, és a Biokovo természetvédelmi parkok, valamint a két szigorúan védett Velebit-hegyi Bijele stijene és Samarske stijene, valamint Rožanski kukovi és Hajdučki kukovi természetvédelmi rezervátumok területeit. Itt szintén fontos megjegyeznünk, hogy egyes kiépített látnivalók csak belépődíj megfizetésével tekinthetők meg, ezzel számoljunk előre!

Várnak a hegyek Horvátországban-2
Drivenik vára
Várnak a hegyek Horvátországban-2
Forrás: Ivan Sardi/croatia.hr

A horvát Kéktúra

Kevés olyan ember lehet hazánkban, aki legalább ne hallott volna az Országos Kéktúráról, mely bejárásával jobban megismerhetjük az ország tájait, és kiszélesíthetjük látókörünket. Hasonló hosszútávú túraútvonallal Horvátország is büszkélkedhet – ez a 2109 km hosszúságú Croatian Long Distance Trail.

Az útvonal célja, hogy az embereket a természetben való időtöltésre és egészségesebb életre ösztönözzék, éppen ezért kialakítása során kerülték az aszfaltozott utakat, és csak a túraútvonalakra, valamint makadám utakra fókuszáltak. Az ösvény Horvátország legkeletibb pontjából indulva végigjárja az ország határát előbb nyugatnak, majd délnek, hogy végül eljusson a legdélebbi pontjáig, Prevlakáig.

Várnak a hegyek Horvátországban-1
Biokovo
Várnak a hegyek Horvátországban-1
Forrás: Ivo Biočina/croatia.hr

Túrák a szigeteken

Bár cikkünket azzal kezdtük, hogy nem csak a tengerből áll Horvátország, a hatalmas kiterjedésű és változatos domborzatú sziget-csoportja révén könnyedén kombinálhatjuk a vízparti- és hegyi túra élményeket. 

Krk, Lošinj… a nagyobb és a túrázók körében is közkedvelt szigetek, melyek közül utóbbi 589 m magas Osoršćica-hegyét már a 19. században felfedezték maguknak a hegymászók. Lévén térdmagasságnál magasabbra növő növényzet nem igazán takarja ki a látványt, az Osoršćica megmászása közben lélegzetelállító panoráma terül elénk – akár a nyílt tenger fele fordulunk, akár a szárazföld fele, a Velebit csipkés vonulatát nézve.

A szárazföldről hídon keresztül autóval is könnyedén megközelíthető Krk szigetén könnyű túrákkal fedezhetjük fel a falvakat, öblöket vagy épp a Biserujka cseppkőbarlangot – bár nem túl nagy képződményről van szó, a tény, hogy a régi időkben kalózok használták kincseik elrejtésére, igazán izgalmassá teszik a látogatást.

Egyre nagyon ügyeljünk: bár a legtöbb túra útvonal csak 4-6 órás időtartamot igényel, mindig legyen nálunk elegendő ivóvíz, mert a mediterrán nyár, az árnyékot adó fák hiánya és a felforrósodott sziklák által visszavert extra meleg könnyen megtréfálhatja a figyelmetlen túrázót! Ráadásul megfelelően hidratált kirándulás után a hűsítő csobbanás is jobban esik majd!

Az éghajlat révén ezen célpontok többsége szinte egész évben túrázásra alkalmas időjárással várnak, sőt! Egyes helyszínek kifejezetten a kora tavaszi illetve késő őszi időszakokban a legszebbek, mint például a Plitvicei-tavak. A szigetek és a tengerpart mentén haladó útvonalak tekintetében a kisebb turista létszám miatt is csábítóak tudnak lenni. Saját tapasztaltból mondhatom, hogy az útvonalak jól követhetők, a tájékozódáshoz egy túristatérkép (no meg az alap tájékozódási tudás), elégséges. Érzésre kicsit "vadabb", természetesebb a turistautak kialakítása és jellege, mint nyugati-, de biztonságosabb, kiépítettebbek mint a keleti szomszédainknál találhatóak. Az infrastruktúra jó, sok turista- és menedékház épült és működik napjainkban is.

A fentiekben bemutatott célpont csak néhány a számos kiránduló és túrahelyszínek közül, melyeket Horvátország kínál neked – fedezd fel már az idei nyáron ezeket a helyeket!

Felfedezem Horvátországot!

A cikk a együttműködésében jött létre.

Várnak a hegyek Horvátországban-11

Várnak a hegyek Horvátországban-11