Newton Gravity 5 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2017/04/18
Kiváló félverseny, avagy könnyűsúlyú edzőcipő! 
Hirdetés

Volt már Gravitym, és szerettem. Kíváncsi voltam, mit lehetett rajta javítani, avagy csak a szokásos ráncfelvarrásról és színcseréről van-e szó. 

 

Newton Gravity 5 Forrás: Mozgásvilág.hu
Newton Gravity 5
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

A súly a cipő felépítését tekintve meglepően kevés. A 230 gramm már-már fél-versenycipőkre jellemző súly, amit elsősorban nem az anyagok kispórolásával értek el, hanem gondos anyagválasztással. Elég csak ránézni a cipőre: van talpa, van elegendő bélés benne, vastag cipőfűző. És mégis… 

Osztályzat: 9

 

Párnázottság, kényelem

A talp anyaga alapvetően elég puha. Ha szépen futunk egy Newtonban, akkor jóformán alig használjuk ki a talprész tompító hatását, hiszen az első, rugózó panelekre érkezünk. A talpa nélkülöz bármiféle belső megtámasztó rendszert, az alakja mégis nagyon szépen tartja a lábat, amire a betét egy pici emeléssel még rásegít. Ráadásul egy szuper újítás került a cipőbe két oldalt, ahol a talp meghajlása miatt az anyag általában meg szokott törni. Itt kívülről sokkal erősebb vásznat raktak bele, ami hosszában tud nyúlni, a fűzők felől azonban nagyon erősen megtartja a felsőrészt, és megakadályozza a csavarodásokat. Ugyanez a panel belülről egy pici szivacsozást kapott, így kívülről a kisujjnak, belül a nagylábujj tövének van plusz kényelme. A cipő nyelve nincs agyonszivacsozva, de a vastag cipőfűző miatt ez nem okoz problémát.

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Newton alapból puha talpanyaggal dolgozik, így a cipő talpa könnyen leköveti az aktív futás miatti lábujjhegyes érkezés okozta talpívet. A rugalmassága emellett sarokra érkezéskor is megfelelő. Nem túl kemény, de nem is öli meg a futó lendületét, dinamikáját, az első POP1-es rugóra érkezve pedig fantasztikusan szellős futást tud biztosítani a használójának. 

Osztályzat: 10

 

Newton Gravity 5 Forrás: Mozgásvilág.hu
Newton Gravity 5
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, párnázottsága feszes, nem agyonszivacsozott, de a Newtonnál ez is igen fontos ahhoz, hogy szépen tartson saroknál. Ezt függőleges irányban makulátlanul meg is oldja. Oldal irányban nekem elegendő volt a tartása. Ezenkívül egy beépített műanyag is van a sarkon belül. Ez nem olyan erős, mint a stability cipők esetében, de sokaknak bőven elég lehet, főleg, akik azért választják a Newtont, mert valóban akarnak és tudnak is aktívan futni. Ilyenkor a sarok nem annyira tekeredik kifelé-befelé. 

Osztályzat: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzése majdnem tökéletes. Az anyag hatalmas lyukakkal van ellátva, amely bentről kifelé vezeti a párát. Ennek ellenére néhány helyen nem működik tökéletesen a rendszer: a két oldalsó erősített panelnél, sarokrészen, a nyelv felső részén és magán a logón. 

Osztályzat: 9

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Mivel aktív talajérintéssel futó sportolóknak készült, így a boltozati alátámasztás nem prioritás ennél a modellnél. Minimális belső emelése van. A stabilitás már eleve csökken akkor, ha a rugózó panelekre érkezve futunk benne, ilyenkor nem árt az erős boka, hogy ne dőljön be a láb. Egy szó mint száz, ez a cipő nem erről szól.

Osztályzat: 6

 

Ütéscsillapítás

Ebből a szempontból a Newton megint egy érdekes darab. Alapból az ütéscsillapítást maga a POP1-es panel végzi el, ami egyébként jobban be tud nyomódni, mint bármilyen talp anyaga. Viszont ez a talp elején van, azaz amíg úgy futunk benne, hogy oda landolunk, addig a tompítás és a becsapódási energiák visszanyerése működik. Amint elfáradunk, és letesszük a sarkunkat, a cipő sarka fog nekünk tompítani. A Newton is tudja, hogy ez előfordulhat, így egy erős kopóréteget tettek a sarok külső részére, a habanyag pedig megfelelő csillapítást fog adni nekünk. Egy dolog lesz furcsa sarokra érkezéskor: a POP1-es rugók ilyenkor már ellenünk dolgozhatnak azáltal, hogy a lábfejet picit feldobják.

Osztályzat: 9

 

Newton Gravity 5 Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
Newton Gravity 5
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

61 pont

Összességében a Newton Gravity 5 természetesen az elődei vonásait örökölte, de egy-két újítás azért megtalálható benne, ami véleményem szerint jobbá tette a cipőt. Ilyen az is, hogy mintha valamivel szélesebb platformra kerültek volna a POP1-es rugók. Korábban lehetett érezni a talpon belül ennek a szélét, ami zavaró is volt, illetve hólyagokat is okozhatott az arra érzékenyeknek. Az új Gravity 5-ben maratont is futottam, és semmi ilyesmit nem éreztem. Kiváló félverseny, avagy könnyűsúlyú edzőcipő! 

Hirdetés