Hoka Vanquish 3 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2017/04/18
Egy biztos, már megjelenésre is egészen más cipőt sikerült alkotni.
Hirdetés

A Hoka célja nyitni a kicsit gyorsabb futók felé is, ezért a márka kijött néhány olyan modellel, ahol a klasszikus vastag talpból levettek pár millimétert, és a cipő dropját, azaz saroktól lábujjig mért esését is csökkentették, ezzel törekedve az aktívabb futók elcsábítása felé.  Egy biztos, már megjelenésre is egészen más cipőt sikerült alkotni.

 

Hoka Vanquish 3 Forrás: Mozgásvilág.hu
Hoka Vanquish 3
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

295 gramm - Súly tekintetében a Vanquish3 a középmezőnyben helyezkedik el, hiszen 300 gramm környékén általában az edzőcipők vannak, nem pedig a versenycipők, vagy a könnyített fél-versenycipők. Bármilyen könnyű is maga a talp anyaga, és a felső részt sem nevezném túl vastagnak, a sok támasztás picit nehezíti a Vanquish3-at.  

Osztályzat: 7

 

Párnázottság, kényelem

A Hokáknál alapvetés a puha, vastag talp, és a minél jobb megtámasztás, hiszen általában hosszabb futásokra tervezik őket, ahol a futó lábának állapota, ezzel együtt a tartás is erősen romlik a táv folyamán. Nekem a sok támaszték jelen esetben már túl sok lett. Akinek éppen olyan alakú a lába, hogy a talpról a vászonra felkúszó habanyag nem zavarja, annak szerencséje van, nekem azonban már zavaró volt. Az orránál pedig túlzottan keménynek éreztem, így kényelem szempontjából nem maximális annak ellenére sem, hogy a sarok vagy a nyelv például tökéletes. 

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Hoka vastag talpát igen nehéz meghajlítani. Mivel eddig gördülő futásra tervezték őket, nem is volt ezzel semmi baj. A Vanquish3 viszont 5 mm-es droppal már az aktívabb futókat célozná, akiknél fontos a talp hajlása is. Nos, ebben az esetben egy picit összekeveredtek a cég szándékai, hiszen a talpon még a hajlítást segítendő szakaszok is vannak, de ez mit sem ér, ha oldalt olyan merevítéseket tesznek a cipőbe, mint itt. Illetve a talp anyaga is túl vastag ahhoz, hogy lehetővé tenné a meghajlítását. Így egy picit öszvérmegoldás született, ami lehet, hogy bizonyos sebességnél megfelelő, de éppen a gyorsabb futóknál zavaró. 

Osztályzat: 6

 

Hoka Vanquish 3 Forrás: Mozgásvilág.hu
Hoka Vanquish 3
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége, párnázottsága, magassága tökéletes és a sarokcsontot is szépen egyenesen tartja landoláskor. A viszonylag alacsonyabb osztályzat azért jár mert hiába a tökéletes kialakítás a merev talp minden egyes lépéskor le akarta szedni a sarkunkról a cipőt. 

Osztályzat: 7

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés az átlagnál sokkal jobb. A felsőrész anyaga alapból egy kellemesen szellőző matéria, de azért saroknál van benne szivacsozás rendesen, a nyelve sem a legvékonyabb, és a többi részen elég sokat levesz a sok vászonerősítő hálószerű rávasalás. Szummázva, a Vanquish3 egy jól szellőző cipő, de nem versenycipő szintű. 

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A Vanquish3-nak  valamivel vékonyabb a talpa, mint a testvéreinek, de azért így is maradt neki rendesen. Ami hibája a cipőnek, az jóformán a rengeteg támasztásból ered. Igazságtalanok lennénk, ha ezt nem ismernénk el; támasztani támaszt, ez biztos!

Osztályzat: 10

 

Ütéscsillapítás

Csillapításban a Hoka világbajnok. A Hoka OneOne talp mindent megtesz a gazdája ízületi egészségéért. 

Osztályzat: 10

 

Hoka Vanquish 3 Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
Hoka Vanquish 3
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

57 pont

Összességében a Hoka Vanquish3 egy olyan Hoka, aki még nem tudja, ki is ő valójában. Már nem annyira robosztus és ívelt talpú, hogy a kényelmesen kocogóknak vagy ultrásoknak ne kelljen magasan futniuk, viszont a vastag talpon még nem vékonyítottak annyit, hogy a gyorsabb futóknak is megfeleljen. A végeredmény egy szűk rétegnek lehet megfelelő. Ők még leginkább a lassú futók közül fognak kikerülni, mert az 5 perc alatti, de inkább a 4 perchez közeli tempónál ez a cipő még nem ideális.

 

Hirdetés