inov-8 Roadclaw 275 Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/04/18
Csúsztál már el nedves macskakövön? Most már nem fogsz.
Hirdetés

A piaci igényeket követve az inov-8 sem az abszolút minimalista futócipőket gyártja már, de még mindig érződik termékeiben a „lehető legkevesebb felesleges csillapításra törekvés” is. A Roadclaw 275 határozottan tartja a futó lábát és szükség esetén besegít a talajra érkezésnél, de ha nem feltétlenül szükséges, akkor engedi gazdájának izomzatát is érvényesülni. Erőssége az extrém tapadást biztosító talp, ami nedves aszfalton, vagy akár macskakövön sem engedi, hogy elfeküdj. Az alapvetően aszfaltra tervezett talpmintázat könnyebb terepfutásra is alkalmassá teszi a Roadclaw-t, úgyhogy akkor sem kell megállnod, ha elfogy az út a lábad alól.

 

inov-8 Roadclaw 275 Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 Roadclaw 275
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

275 gramm - Súlya alapján nem sorolható a pillecipők közé, ám egy alapvetően edzésre szánt futócipőnél ez a súly abszolút kellemes, még hosszabb távon is. Ha figyelembe vesszük, hogy a terepen való használathoz masszívabb testre van szükség, akkor a 275 gramm teljesen elfogadható.

Osztályzat: 8

 

Párnázottság, kényelem

A Roadclaw olyan, mint egy Hummer. Katonás fegyelem, éppen annyi kényelemmel, hogy a szükséges komfort megmaradjon. Biztonságban tartja a lábfejet, de nem várja el, hogy ezért cserébe lemondjunk a kényelemről sem. A merevítésre szolgáló elemek mellett az erősen szellőző felsőrész nem engedi befülledni a lábfejet. Aki a minél nagyobb szabadságérzésre törekszik, annak lehet sok a keményebb alkatrész, de a stabilitásnak ára van. A sarokrész lehetne egy leheletnyit gyengédebb, számomra időnként túl szorosnak bizonyult.

Osztályzat: 7

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Masszív kialakításának köszönhetően nem nyeklik-nyaklik, és kézben tartva azt az érzést is nyújtja, mintha megmozdíthatatlan volna. Az orrnál szabadon hagyott felsőrész azonban kellően hajlékonnyá teszi a cipőt és ebben a talpkialakítás is partner. Mivel az aszfalt mellett arra is alkalmassá kellett tenni a cipőt, hogy terepen is megállja a helyét, ezért talpa merevebb, mint egy csak utcai futócipőé.

Osztályzat: 7

 

inov-8 Roadclaw 275 Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 Roadclaw 275
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

Fentebb már említettem, hogy a cipő sarokmegtámasztása feltűnően szoros, mind oldalirányban, mind függőlegesen masszívan tart. Az én ízlésemhez képest már egy fokkal talán túlságosan is, néha inkább szorításnak éreztem azt a támasztást. Aki szereti, ha kordában tartják, annak viszont az egyik legjobb választás ilyen szempontból.

Osztályzat: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

Mivel a cipő karakterisztikájához szükség van a stabil merevítő elemekre, a fennmaradó részre annyira szellőző anyagra volt szükség, amennyire csak lehet. Az eredmény egy tavaszi-őszi időjárás mellett ideálisan szellőző edzőcipő. Kánikulában már valószínűleg elhasalna, de ideális futókörülményekre pöpec.

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális lábra készült, vagy megtámasztás nélküli futócipőről beszélünk. Ezen kívül viszont mind az oldaltartás, a lábfej stabilan tartásában világbajnok. Tervezésénél egészen addig csavarták a „stabilitás” feliratú potmétert, amíg az nem ment a kényelem rovására. Figyelembe véve, hogy a Roadclaw talpmintázata kifejezetten csúszós, nedves talajon futásra is alkalmassá teszi a cipőt, a bokaficam lehetősége a lehető legminimálisabb, ha ebben futsz.

Osztályzat: 10

 

Ütéscsillapítás

2 rétegű csillapítás és 8 mm sarokemelés gondoskodik arról, hogy a megfáradt futó terhét enyhítse. Gyorsabb futásnál nem kényszerít, hogy sarokra érkezzünk, de lassabb tempónál, vagy meredek lejtőn futásnál megelőzheti az elfáradt lábizomzat lesérülését. 

Osztályzat: 9

 

inov-8 Roadclaw 275 Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 Roadclaw 275
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

58 pont

Az inov-8 Roadclaw 275 tökéletes választás mostoha időjárási körülmények közötti aszfalt-, vagy diszkrétebb körülmények közötti terepfutáshoz, főleg edzésre, de tempósabb menetekre is.  A Tri-C talp a lábujjaknál és a láb boltozatánál egy lágyabb, extrém módon tapadó, ún. Power Flow anyagból készült, ami akár vizes macskaköves úton is ugyanolyan tapadást biztosít, mintha száraz aszfalton futnál. A kedvezőtlen időjárási körülmények közötti futás közben is minimálisra csökken a lábsérülés esélye a határozott tartásnak köszönhetően. Ja, és mindez széles lábfejűeknek tervezve.

Hirdetés