Inov-8 Road-X-Treme 220 Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/04/18
Rajtbajnok víziharcos sprinter.
Hirdetés

Ha meleg van és esik az eső, vagy locsolnak, esetleg aszfaltozott patakmederben kell futnod, akkor jó helyen jársz. Ha fontos a jó rajt, akkor szintúgy...

 

Ionv-8 Road-X-Treme 220 Forrás: Mozgásvilág.hu
Ionv-8 Road-X-Treme 220
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

220 gramm - Ugyan létezik ennél könnyebb cipő is, a 220 grammal bőven egy jó versenycipő válik a Road-X-Treme 220-ból. Mert ugyan miből faragnánk még!? Az orrig felnyúló, kemény gumi mintázatból, ami az extrém tapadás mellett villámgyors rajtot eredményez akár rekortánon, akár aszfalton? Esetleg abból az egy rétegnyi csillapításból, de mint látható, a trendeknek megfelelően legalább ennyire igény van. Maradjunk annyiban, hogy 220 gramm a cipő extráival együtt több, mint tökéletes.

Osztályzat: 9

 

Párnázottság, kényelem

A belsőrész egy neoprén-szerű anyagal van ellátva, hogy akár zokni nélkül is könnyedén viselhető legyen a cipő – ez triatlonos körökben is népszerűvé teheti, de jól jöhet simán csak melegben futáskor is. Párnázottsága éppen elégséges, nem tolták túl a szivacsozást – szerencsére. A választott anyagok nagyon finom, kellemes viseletté teszik a cipőt, igazán komfortos. Az orr-részre felnyúló merevítéssel találkozva a nagylábujjam nem volt maximálisan elégedett, bár ezt rajtam kívül mások – akik természetesen szintén kipróbálták a cipőt – nem tapasztalták. 

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Felsőrészét nem zavarja meg semmilyen merevítés és Fusion alapanyagú (szintetikus gumi és EVA) talpán is csak éppen ott kapott merevebb kopóréteget, ahol feltétlenül szükséges. Az eredmény egy, a lábfej mozgását lekövető, természetes érzést nyújtó lábbeli.

Osztályzat: 10

 

Ionv-8 Road-X-Treme 220 Forrás: Mozgásvilág.hu
Ionv-8 Road-X-Treme 220
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A cipő sarokrésze és a bebújó rész oldalmagassága között viszonylag nagy a különbség, plusz a saroktámasz viszonylag kevésbé nyúlik előre. A belebújás így egyértelműbben könnyebben és gyorsabban elvégezhető, de nem kell attól tartani, hogy a cipő tartása megsínylené ezt. Fenemód stabilan tart és közben kényelmes is marad.

Osztályzat: 10

 

Szellőzés, légáteresztés

Ennél jobban már csak akkor szellőzne a lábunk, ha nem vennénk fel cipőt. Mivel szempont volt a cipőbe került víz kivezetése (ehhez a talpon külön vízkivezető nyílások is vannak), a felsőrész, de még a talp is maximálisan szellős. Ezt maximum a sarokrész töri meg, de most nem akarok csomót keresni a kákán.

Osztályzat: 10

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális lábra tervezett futócipő, boltozati megtámasztás nélkül. Versenycipőről lévén szó, feltételezi az edzett lábizomzatot, ezért ez a cipő nem arra készült, hogy két anyai tenyérként körbe fonja és óvja a lábadat. A cipő oldalán lévő, alig észrevehető merevítések is első sorban a cipő tartását és nem a lábad stabilitását hivatottak szolgálni, viszont a hátsó részen lévő erősítés nem hagy teljesen magunkra. 

Osztályzat: 7

 

Ütéscsillapítás

A külső és belső talp között található az ún. DFB (Dynamic Fascia Band) réteg, ami egy megfeszített nyílként továbbítja a talajra érkezés energiáját az elrugaszkodáshoz. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy aktív talajfogás közben érezhető kraftot ad az előre haladáshoz, de minimalista cipő lévén elkél a megfelelő futótechnika. Az 1 rétegnyi csillapítás inovéknál 4 mm sarokemeléssel párosul, ami éppen annyi komfortnövelést eredményez, ami még nem hátráltatja az aktív futást, de egy esetleges rossz lépésnél csökkenthei a sérülés kockázatát. 

Osztályzat: 6

 

Ionv-8 Road-X-Treme 220 Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
Ionv-8 Road-X-Treme 220
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

61 pont

A Road-X-Treme 220 egy speciális igényekre kifejlesztett versenycipő. A talp első részén és az orron is megtalálható kemény gumikarmok rajtnál és nedves körülmények között is extra tapadást nyújtanak (az persze kérdés, hogy az apró kiálló „izék” meddig maradnak a helyükön hosszabb távon). A cipő belsejének szárazon tartásáról extra vízkivezető nyílások gondoskodnak oldalirányban, így aktív vízhűtés közben sem áll meg a víz a cipőben. Az oldalsó kivezetésnek további előnye, hogy pocsolyába érkezéskor kisebb eséllyel ázunk el alulról, mint az alsó kivezetés esetén. Rövid- és középtávú futó- és triatlon versenyekre abszolút javallott. 

Hirdetés