Mizuno Wave Rider 19 Hír

Bragmayer Zsanett
2017/04/18
Ebben a cipőben már nem csak a részvétel lesz a fontos, hanem a teljesítmény is.
Hirdetés

Hazánkban egyelőre kevesen ismerik a Mizuno cipőket, pedig a piac egyik topkategóriás márkájáról van szó. Talán a szegényes beszerzési helye lehet a felelős ezért, de pozitív változás, hogy ma már egyre több boltban találni belőle.

A 19-es szám nem mást mutat, minthogy ez már bizony a 19. cipő a sorban ebből a modellből (sőt, idén debütált a 20-as széria is). Már a korábbi cipőknél is érezhető volt az újítás, és megint sikerült valami kis újat belecsempészni a Wave Riderbe. A 250 g-os cipőt bátran nevezhetnénk akár félverseny cipőnek is, mégis minden benne van, ami szükséges, nem spóroltak ki belőle semmit.

 

Mizuno Wave Rider 19 Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Rider 19
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

250 gramm - Akárhogy is nézzük, a cipő tudásához mérten ez a súly kimagaslóan jó.

Osztályzat: 9

 

Párnázottság, kényelem

Már-már nagyon kényelmesnek mondható a cipő, ennek egyik oka pedig a „memóriahabos” talpbetét, ami futás közben végig igazodik a talphoz. Másik nagy pozitívuma a cipőnek a talpban lévő hullám, ami teljesen a láb formájára lett kialakítva. A boltozatnál sem tudok sok mindenbe belekötni, hegyes-dombos talajon is maximálisan tartja a bokánkat. Bátran ajánlom lúdtalpas futóknak is. 

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Ha közelebbről megnézzük a talp kialakítását, akkor több technikai újítást is fellelhetünk: az egyik fontos elem a SmoothRide, ami a talp oldalán található. Ennek főbb tulajdonsága, hogy a neutrális mozgást segíti elő főképp azoknál, akik a talp elülső részére érkeznek. Ha pedig inkább sarokfutók szemszögéből nézzük, akkor is tökéletesen támogatja a sarok-lábujj gördülés utolsó fázisát. 

Osztályzat: 10

 

Mizuno Wave Rider 19 Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Rider 19
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarokrész nem sokat változott a korábbi modellekhez képest, kényelmesen öleli körbe a lábat, az Achilles párnázottsága is tökéletes.

Osztályzat: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés alapvetően jól ki van találva, háromrétegű az orr rész, mégsem éreztem úgy, hogy melege lett volna benne a lábamnak. Korábbi cipőknél a felső rész és a talp találkozásánál sajnos többször elvált egymástól az anyag, de úgy néz ki, ezt is orvosolták a gyártók. Elég markáns a nyelvi rész, de kényelmesen felfekszik a lábfejre. 

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A középtalp anyaga az U4IC nevet kapta, ami a Mizuno második legpuhább anyaga, ennek köszönhetően megfelelő a sarokcsillapítás, mégsem nehéz a cipő, és lehet benne feszegetni a sebességünk határait. A boltozatról korábban már ejtettünk szót, ezen nincs mit tovább magyarázni. A Wave Rider az egyik legprofibb cipő a piacon ebből a szempontból. 

Osztályzat: 10

 

Ütéscsillapítás

12-es droppal van ellátva a cipő, ami annyit tesz, hogy elöl 12 mm vastag a talp, hátul pedig 24 mm. A másik fontos dolog, amit itt meg kell említeni, az a Wave lemez és annak tudása: leginkább lejtőfutáskor érezhető az erős becsapódáscsillapító hatás. Sík talajon való futáskor a struktúra szépen, stabilan tartja a lábat. Ezt a cipőt mindenképp imádni fogják a sarokfutók. A másik, amit fontos még megemlíteni, az az X10, ami a kopásállóságért felel. 3 hete tesztelem a cipőt, eddig semmi észrevehető kopást nem vélek rajta felfedezni, pedig nyúzom rendesen. 

Osztályzat: 9

 

Mizuno Wave Rider 19 Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Rider 19
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

64 pont

Nem véletlenül tart már a 19-es kiadásnál, széles körűen használható a cipő. Tökéletes súly/ütéscsillapítás arányának köszönhetően akár edző/versenycipő is lehet, a 10 km-es távtól akár a maratonig. Ebben a cipőben már nem csak a részvétel lesz a fontos, hanem a teljesítmény is.

Hirdetés