Asics Gel Noosa FF Hír

Horváth István
2017/04/18
Az Asics Gel Noosa FF egy könnyű, versenyekre vagy gyors edzésekre kitalált cipő
Hirdetés

Mint azt évről évre megszokhattuk, az Asics rendszeresen fejleszti termékeit, mely újításokat mindig nagy várakozás előzi meg. Idén is újabb technológiával rukkolt elő a nagy kedvenc, melyet az általam tesztelt Asics Gel Noosa FF, a már jól ismert Gel Noosa Tri család leszármazottja, és még két másik cipőjük mondhat 2017-ben a magáénak. Én a Gel Noosa FF-et teszteltük.
A technológia neve FlyteFoam, mely a leglátványosabb újítás a cipőben, de e mellett még akad néhány említésre méltó részlet, melyet a Gel Noosa FF használatakor volt szerencsém megtapasztalni.

Az Asics Gel Noosa FF egy könnyű, versenyekre vagy gyors edzésekre kitalált cipő, mely a mellett, hogy sokban követi régi Noosa Tri(triatlon) vonalat, kialakításával és megjelenésével nem csak a triatlonos társadalmat hivatott kiszolgálni.

 

Asics Gel Noosa FF Forrás: ASICS
Asics Gel Noosa FF
Kép forrása: ASICS

 

Súly

250 gramm - ez a hivatalos adat a gyártó honlapján a közepes méretekben.  Én magam ezúttal nem mértem le, de azt hiszem ez az infó nagyjából pontos és így a Noosa FF a „könnyű futócipő” kategóriába sorolható.  Kiemelendő, hogy a „híres” Gel DS Trainer, mely egy nagyon magas minőséget képviselő cipője az Asics-nek és amely hasonlóképpen gyors futásokra lett kifejlesztve, néhány grammal még nehezebb is, mint a Noosa FF.

 

Párnázottság, kényelem

Mint azt az Asics-től már megszokhattam, már a legelső alkalommal is maximális kényelemben éreztem magam a cipő viselésekor. Nyomás, dörzsölés sehol. Ez annak is köszönhető, hogy a Noosa Tri vonalat követve, a Gel Noosa FF belső kialakítása olyan, hogy rövidebb 5K max 10K távokra akár zokni nélkül is felvehető. (Ez persze terepviszony függő). Nincsenek kitüremkedő varrások, minden finom átmenetekkel került belül kialakításra.

Viszont, mivel a cipő a triatlonos gondolatvilág mentén született, a fél- és egész-táv 21, illetve 42km-es futás etapjának teljesítéséhez mindenképpen zoknival javasolnám. Ez persze azt is jelenti, hogy a cipő kiváló választás egyedülálló félmaratonistáknak vagy maraton futóknak egyaránt, ahol a zokni ugyancsak kötelező elem.

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A fent említett FlyteFoam technológia lényege nagyon röviden az, hogy annak alkalmazásával az Asics meg tudta oldani, hogy megtartsa a fokozott talp-tartósságot és hangsúlyos ütéscsillapítást, mely a hosszabb távokra tervezett edző cipőknél fontos, de azt is, hogy e mellett nagyon könnyű maradhasson a futócipő. (250g). Ezzel tulajdonképpen egy félmaraton/maraton versenycipő benyomását kaptam a cipőtől a teszt során.

A FlyteFoam technológia rugalmassága, mely a cipő középső talprészében helyezkedik el, a felhasznált kevlárnak köszönhetően, meghökkentően aktívan szolgál ki minden ellépést. Ugyan a talp ránézésre igen vastag, majdhogynem egy robosztus edzőcipőt idéző képet ad, annak hajlékonysága viszont már egyértelműen az úgynevezett félverseny (könnyített edzőcipő) tulajdonságait mutatja.

Egy gyorsabb futásokra kitalált cipő akkor jó, ha tulajdonképpen nem érezzük futás közben, hogy rajtunk van. A Noosa FF ilyen volt. Mind a hosszú, másfél óra felett napokon, mind pedig a tempósabb – 4 perc alatt/km – futásoknál zokni érzésű volt.

 

Asics Gel Noosa FF Forrás: ASICS
Asics Gel Noosa FF
Kép forrása: ASICS

 

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztás egy igen fontos eleme a jó cipő-felsőrész kialakításának a stabilitás szempontjából és kényelmi szempontokból is.  A Noosa FF a már megszokott, tökéletes sarokkialakítással követi elődeit, a Gel Noosa Tri-t, illetve a DS Trainert.

 

Szellőzés, légáteresztés

A fűző kellőképpen hosszú, ami fontos, ha valaki biztonsági fűzéssel szokta befűzni a cipőjét és a fűző lyukak elhelyezkedése és kialakítása, a gyártó szerint, egyenletes „fogást” biztosítanak a lábfejnek. Véleményem szerint nincs a fűzésben semmi egyedi, de ugyanakkor tökéletesen meg voltam vele elégedve.

A nyelv nagyon kellemes tapintású és e mellett olyan puha, gumírozott anyaggal látták el, mely a felhúzáskor teljesen csúszásmentességet biztosít az ujjainknak. Ez utóbbi persze a triatlon közbeni kerékpárról futásra váltáskor kifejezett előnye a cipőnek. E mellett, ugyancsak a triatlonos használatot kiszolgálandó, a Noosa FF sarok része fel van szerelve egy zseniálisan visszahajtható, gumírozott húzó-füllel. Ez megint csak a gyors váltást segíti a triatlonos depóban.

A felső rész, amely talán a leggyengébb láncszeme a cipőnek, jól szellőzik. Április lévén nem volt alkalmam melegben kipróbálni, de a felhasznált anyagok és annak kialakítása igen jó légáteresztő képességgel ruházzák fel a cipőt. Sajnos ilyenkor azt a kompromisszumot is meg kell, hogy kösse a gyártó, hogy a cipő felső része nem lesz olyan tartós. Valamit valamiért.

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A Noosa FF gyártója a neutrális kategórába sorolja a cipőt. Itt azért megemlíteném, hogy nekem mindig kellett belső támasztás, amelyet sok Asics cipőtől meg is kaptam, de a Noosa FF kifejezett neutrális mivolta ellenére, jók voltak tapasztalataim. Több 20 kilométer feletti futás után sem éreztem semmi rendelleneset a lábfejemben, ami az igen reszponzív FlyteFoam-nak köszönhető valószínűleg. Más, nem betámasztott cipőknél eddig mindig voltak gondjaim. Persze a kb 50km tesztelés nem hozza ki, hogy mennyire puhul be a talp és mikor, de a FlyteFoam technológia leírása arra enged következtetni, hogy sokáig élvezhető lehet a talp struktúrája. 

 

Ütéscsillapítás

A cipő talpába épített technológiáról már beszéltem. Ami még kiemelendő, hogy a talp orr-sarok dőlése 10mm „szinteltolást” eredményez, ami segít abban, hogy a futó testének súlyközéppontja előre kerüljön, elősegítve ezzel a dinamikus futást. Ez a tulajdonság nem mindenkinek jön be, de történetesen nekem a javamat szolgálta. Az én talajfogásom inkább „telitalpas” de az aktívabb talajfogású futóknak, akik inkább lábujjhegyes futók, ez a talp tulajdonság nem biztos, hogy kedvező. Mivel viszont legtöbbünk nem ebben a sebesség-kategóriában mozog, még triatlonversenyek közben sem, ez a tulajdonság a igen sokaknak a javára szolgálhat.

A futófelület egy részének anyaga, a Gel Noosa Tri családot követve és ami nem csak a triatlonistákat szolgálhatja, egy WetGrip réteggel van ellátva, ami a váltózóna esetlegesen nedves talaján vagy akár az esős aszfalton csúszásmentes ellépést biztosít. Nekem jól működött szemerkélőben...

 

Asics Gel Noosa FF Forrás: ASICS
Asics Gel Noosa FF
Kép forrása: ASICS

 

Összegzés

Az Asics Gel Noosa FF egy igen könnyű, gyors futásokra kialakított futócipő. A terepviszonyokat illetően inkább aszfaltra találták ki. A cipőbe invesztált fejlesztések igen hasznosak és ha a felső rész tartósabb lenne, akár maximális pontszámot is adhatnánk a cipőnek. Természetesen az elhasználódás az én tesztelésem során még nem jelentkezett, de a rendszeres használónak egyértelműen számítania kell majd arra, hogy valószínűleg nem egy 8-12 hónapos szolgálatot adó cipővel áll szemben, ha rendszeresen ebben futunk. Ugyanakkor a cipő sajátosságából adódóan nem is szoktak minden edzést ilyen felépítsű, könnyű cipőben végezni a rendszeresen futók.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki faragni szeretne a legjobbjából idén az aszfalton 10-kilitől akár a maratonig.

Hirdetés