inov-8 F-Lite 195 Hír

Petrov Dorka
2017/04/18
A világ egyik legkönnyebb terep és utcai futócipője.
Hirdetés

A világ egyik legkönnyebb terep és utcai futócipője. Nem egy súlycsoportúak, de mégis ikertestvéreként született meg az X-talon 190-nek.Ez a radikális különbség különbözteti meg a többi tájfutó cipőtől. Az F-lite 195 újradefiniálta az elvárásokat az elitfutókkal szemben akiknek magasabb szintre akarták emelni a természetes lábfej érzetet futás közben is. A 3 mm-es differenciál a mellső-láb és a sarok között (cipőtalp) segíti elő a lábfej természetes pozíciójához való felvételt, bármilyen talajon!

 

inov-8 F-Lite 195 Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

195 gramm - Nevéből adódóan is ki lehet találni, hogy nem egy nehéz cipőről van szó, sőt! 37-es lábméretemből adódóan az én cipőm még 195 grammnál is kevesebbet nyom. Futás közben azt lehet érezni, hogy igazából nincs mit érezni, annyira könnyű. A talp vékony, a felsőrész papírkönnyű, túl sok támasztási rendszer nincs benne. Az Inov egészen biztos, hogy ha valamire 10 pontot kell kapjon folyamatosan, az a súlya. 

Osztályzat: 10

 

Párnázottság, kényelem

Kicsi, vékony, keskeny cipő. Elsőre, amikor felvettem, úgy éreztem, mintha rám öntötték volna. Az Inovnál pontosan ezt kell érezni, ezért, ha egy modellt nem tölt ki teljesen a lábunk, már kérjük is a kisebbet! Csak akkor érvényesül az „Inov-hatás”, ha teljesen körülöleli a lábunkat a felső rész. Attól nem kell félni, hogy bármi törni fog. A talpa nagyon vékony, kizárólag aktív futáshoz lett tervezve. A kényelmet itt nem a cipő fogja adni, hanem a boka csillapító képességét fogja kihasználni a futó. Murvás, kavicsos talajon nem nyújtott elég védelmet a talpamnak. Aszfaltra, simább talajon azonban kiváló, a hosszabb futások során sem fájdul meg benne a láb. Párnázottságról nagyon nem beszélhetünk, de azért alapvetően kényelmes cipő, éppen a flexibilitása, puha felsőrésze miatt.

Osztályzat: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A vékony talp és a könnyű anyag ebben a szegmensben is kamatozik. Ha nem így lenne, akkor az aktív futás sérülne. Természetesen sehol sem sérül, akár csomót is köthetsz a cipő talpára. A dinamikus futást hihetetlenül segíti a talp dinamizmusa. 

Osztályzat: 10

 

Sarokmegtámasztás

Számomra meglepő volt elsőre, hogy a boka környékén meglehetősen alacsony mind a sarok, mind a felsőrész. Ez tapasztalatom szerint azonban nem jár semmilyen kellemetlenséggel. A sarkam futás közben nem csúszkált ki, és a bokám szabad mozgása sem jelentette azt, hogy nagyon könnyen ki tudott volna emiatt ficamodni. Természetesen oldal irányban nem tart annyit, mint egy stabil cipő, hiszen az INOV-nál nem cél a sarokra érkezés. Persze, ha elfáradunk, akkor előfordul, hogy picit sarkosabban futunk ebben is, de abban a rövid időben éppen elegendő tartása van. 

Osztályzat: 8

 

Szellőzés, légáteresztés

A próbafutások során mindig meleg volt, úgyhogy kiválóan tudtam tesztelni ezt a tulajdonságát a cipőnek. Tökéletesen megoldott a szellőzése, hiszen konkrétan éreztem, ahogy a cipő felső részén található apró lyukakon keresztül áramlott be a levegő. Teljes mértékben elvezette a lábfejemről az izzadságot. Kifejezetten javasolható olyan futásokra, amikor meleg időben kell jól teljesítenie a futónak. Hidegben nem tudtam tesztelni, de valószínű, hogy nem a téli hónapokban fogom a legtöbbet használni. Illetve egy vastagabb zokni akkor majd elfér a lábon.

Osztályzat: 10

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Alapvetően nincs benne kifejezetten támaszték a boltozat számára, ugyanis az plusz súly lenne, és az aktív futás sem követeli meg a boltozati megtámasztást. Egy kisebb hullám, és maga a betét ad némi megtámasztást, hiszen például az eddigi versenycipőimhez képest sokkal nagyobb támasztást nyújt így is! Alapból elég nagy lúdtalpam van, az f-Lite-ban azonban ez alig észrevehető.  Nagy piros pont!

Osztályzat: 8

 

Ütéscsillapítás

A sarok ebben az esetben megint csak feleslegesen lenne tele mindenféle csillapító rendszerekkel, hiszen aki Inov f-Lite-ot vásárol, az nem tart igényt erre. Az elülső részén landolunk, ahol nem árt némi csillapítás. Hogy őszinte legyek, az Inov még ennél is vékonyabb cipőiben már nem biztos, hogy tudnék futni, de itt a majd centis talpvastagság elegendőnek tűnik. Hatalmas csillapítást nem végez, hiszen a csillapítás zömét megoldja a boka, a cipőtalp konkrétan inkább mechanikai védelmet nyújt a lábnak. 

Osztályzat: 6

 

inov-8 F-Lite 195 Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

60 pont

Összességében nagyon bevált az f-Lite-195. Nem alkalmaznám, és nem is javasolnám, főleg képzetlen futóknak hosszú, "totyogós" futásokra, de a rövidebb, aktívabb futásokhoz, résztávos edzésekhez tökéletes. Gyorsabb futóknak közepesen hosszú tempófutásokhoz is kiváló. 

Hirdetés