Hoka One One Huaka 2 Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2017/04/18
A Hoka új arcát ismerhettem meg a Huaka 2-ben.
Hirdetés

A korábbi, inkább ultrafutóknak való cipő után a cég elindult a tömegek felé, legalább is ezzel a modellel nagy lépést tett abba az irányba. Nem csak, hogy kényelmes és puha, de enged gyorsan is futni. Pár újdonsága pedig abszolút figyelemre méltó!

 

Hoka Huaka 2 Forrás: Mozgásvilág.hu
Hoka Huaka 2
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

265 gramm - Súly tekintetében a cipő a középmezőny elején van. Nevezhetjük akár könnyűsúlyú edzőcipőnek is, de a Hoka valószínűleg ennél még feljebb pozícionálja, mármint a sebességet tekintve. Erre utal, hogy a bebújást segítendő, egy kis fül található a sarokrészen, illetve olyan fűzőrendszere van, ami a depózást gyorsítja meg. Versenycipőnek azonban picit nehéz, hiszen azok azért inkább közelebb keresendők a 200 grammhoz. Mindenesetre félmaratonra, maratonra, azaz 70.3 és Ironman távok esetében jó választás lehet. 

Osztályzat: 8

 

Párnázottság, kényelem

A Hokáknál nehéz kényelmesebb cipőt elképzelni. Vastag talp, ami nem a legkeményebb anyagból készült. Ráadásul, mivel a Huaka2-nek kicsi a dropja, azaz csak 2mm-t ejt előrefelé a cipő, a vastag talp azt jelenti, hogy elöl is vastag. A betétje nagyon vékony, mert jelen esetben semmi értelme, hogy még az is puha legyen, viszont két oldalt szépen felemelkedik, így az oldaltartást segíti. A felsőrész gyakorlatilag egy darab jól szellőző vászon, amit jelen esetben belülről erősítettek meg nyúlást, tekeredést megakadályozó csíkokkal. Varrás az orr résznél egy sincs, a sarok pedig talán már túl is van szivacsozva. A nyelve érdekes módon nincs megvastagítva, viszont ez nem volt zavaró; ebben azonban szerepe van a zseniális újításnak, a lapos cipőfűző lyukaknak is. Bekötésnél nagyon jól csúszik benne a cipőfűző, mert fémkarikáról van szó, a fűző össze-vissza tekeredését pedig megakadályozza az alakja. Egyszerűen szuper!

Osztályzat: 10

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Hoka vastag talprészeit szinte képtelenség futás közben megtörni. Nem is igazán vannak bennük flex zónák, hanem MBT-szerűen íveltek, azaz eleve gördülő futásra vannak tervezve. Illetve mondhatjuk, hogy voltak tervezve. A Huaka2-nek picit vékonyítottak a talpán, és olyan puha anyagból készítették, hogy behajlítható. Ez fontos változtatás annak érdekében, hogy az aktívabban futóknak se legyen hiányérzetük. Azért nem úgy hajlik, mint egy klasszikus versenycipő, de ebben nem is 3 perc alatti ezreket kell futni! Félmaraton és maratonfutás esetében azonban már a 4 perces ezer is gyors tempónak számít, és ahhoz a lábközépre érkezés bőven elég. Az alacsony drop segít benne, hogy magasabban tudjunk futni, és ne a sarokra érkezést erőltessük, a puha talp pedig segíti az ehhez szükséges lábfejtartást. 

Osztályzat: 7

 

Hoka Huaka 2 Forrás: Mozgásvilág.hu
Hoka Huaka 2
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, párnázottsága már-más sok is, de hosszútávfutó cipőről lévén szó, ezt ne rójuk fel neki. A felsőrész és a talp találkozásánál körbefut egy 3-4 mm-es puha megemelés, ami a sarkat is támasztja. Nem tör, nem vág, kényelmes, nem túl magas. Nehéz belekötni. 

Osztályzat: 10

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés tökéletes. Mivel csak a saroknál van benne szivacsozás, a többi részen annyit szellőzik, amennyit a vászon enged, az pedig nem kevés. Versenycipő lévén elég jól lélegző vásznat választottak hozzá. Kategóriájában majdnem maximális a tudása.  

Osztályzat: 9

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A cipő alapból elég vastag talppal született, és belül is gyakorlatilag „teletalppal” rendelkezik. Ez a boltozatnál egy kellemes hullámmal leköveti a talpat, plusz még a betétje is rásegít a tartásra. Lúdtalpasaknak is abszolút ajánlható, hiszen ami ennél jobban meg van támasztva, az már talán a futás rovására is megy. 

Osztályzat: 10

 

Ütéscsillapítás

Na, ez az a kategória, ahol a Hoka világbajnok. A Hoka OneOne talp, amit lehet, azt megteszi a gazdája ízületi egészségéért. Igazából felesleges tovább ragozni, hiszen a Hoka hivatása az ütéscsillapítás biztosítása ultra- és hosszútávfutók számára.

Osztályzat: 10

 

Hoka Huaka 2 Forrás: Mozgásvilág.hu
Hoka Huaka 2
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

64 pont

Összességében a Hoka Huaka 2 kellemes meglepetés volt számomra a korábbi cipői után, és ha a cég ehhez hasonló cipőket fog készíteni, akkor egyre rövidebb távokon is találkozni fogunk a termékeivel. Nyugodtan választhatják a Huaka2-t akár rövidtávú triatlonisták is, akik nem annyira rohanósak, viszont nagyobb a súlyuk, avagy csak egyszerűen a kényelem is fontos számukra. 

Hirdetés