Menü

2015.02.04.     Hozzászólás 8

(x)

Mazur Béla dilemmája a futócipőkről

A cipőgyártók tényleg elhitetik az emberekkel, hogy kell nekik az a sok hiperszuper csoda?


Mazur Béla bejegyzése a Futótársak facebook csoportban...
Pár nap kihagyás után megint futottam az új, könnyű, neutrális cipőmben, amit 14 év súlyosan támasztott cipőim után kezdtem használni. És megint nem fájt benne a lábam, noha a műtét óta, vagyis másfél éve minden túl gyors, túl göröngyös, túl... túl... futásra érzékenyen reagált a beteg bokám. Namost, egy másik dolog, hogy mióta újra tanultam futni, azóta lágyabban, középtalpra, talppárnára érkezek, világosan látszik ez a cipőim kopásán.

 

A kérdés:

létezik, hogy több mint 10 év stabil cipőben futás után a lábam most hirtelen a neutrális - mitöbb: a minimális vastagságú talpú - cipőket kívánja?

Mert így érzem. Az Endomondon itthon szoktam csak nézni, mit művelek, nos, olyan 3:30-as kilit szaladtam, hogy csak na, de észre sem vettem.

 

asics.jpg

 

És a másik kérdés akkor: elképzelhető, hogy a cipőgyártók TÉNYLEG elhitetik az emberekkel, hogy kell nekik az a sok hiperszuper csoda, amit beépítenek a cipőbe, hogy jobban fussanak, jobban óvják magukat - miközben csak futni kellene megtanulni? Hoka, Asics vattatalp és ilyenek, a Boostról már ne is beszéljünk.

Beneveztem a 12 órás OB-re, egyelőre még egy Adidas Supernova Sequence-ben tervezem végig futni, tehát nem merek egy gyökeresen más cipőt kipróbálni (amúgy ilyent haszálok 9 éve), de aztán, azt hiszem, Sárvárra már vakmerő leszek.

 

Szóval... Megbecsült cipőgyártóink mesterségesen alakítják ki az addig nem létező igényeinket, és azt jó pénzért kielégítik, vagy tényleg szüksége van az embernek a haladáshoz segédeszközre? Kezdek korábbi meggyőződésemmel kapcsolatban nagyon tanácstalan lenni...

Két futás egy Asics Zaraca alacsony talpú cipőben, egy 21 km-s PB lazán és egy jóleső résztáv - és az elmúlt másfél év bokafájásai egyáltalán nem jelentkeztek. És, ami a lényeg: egy Zaraca 15-17 ezer most, egy Sequence akciósan is 26-28. Teljes áron 23 és 40. Mit gondoltok?

Asics Gel Zaraca 2 (neonsárga)

Asics Gel Zaraca 2 (fekete)

Olvass többet a témáról: mezítlábas futás, minimalista futócipő, mazur béla

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • kobasi 2015.02.13.   17:23

  kobasi

  Nyilván egy futónak a cipő a legfontosabb eszköze, de lássuk be, egyetlenegy szempont a kényelem és a sérülés elkerülése. (Mondjuk ez lehet, hogy kettő...:) Ahány láb, annyi szokás. A fontos, hogy megtaláld az igazit, ami lehet, hogy az évek múlásával más stílust jelent. Én több, mint húsz év futómúlttal találtam rá egy - a "minimál" stílusjegyeit hordozó cipőre, amit még csak nem is egy nagy múltú cég gyárt, de ez az egyetlen, amiben nem gyullad be a sarkam... A puding próbája...

  válasz erre...

 • C16SE 2015.02.06.   13:30

  C16SE

  Nekem kb. ugyanez a tapasztalatom. Befelé dől a bokám elvileg, belül támasztott cipő kell mondták a boltban. GT-2000 (35 ezer) lett a befutó, de fájt a térdem benne. Aztán biztos az a baj, hogy szarul futok, sarokra érkezem és a nagy testsúly miatt a térdem nyeli el a rezgést, legyen egy rezgés elnyelősebb, így lett a Kayano-20 (45 ezer). Aztán 5. futás után iszonyú térd fájdalom, járás is gond volt. Ráadásul lassú voltam, mint a csiga, mintha mocsárban futnék. Oké, soha sem voltam jó futó, nehéz is vagyok (100+kg) stb ... Láttam régebben egy minimál cipőt a Spinning edzőmnél, gondoltam ennél szarabb már nem lehet, veszek egyet, kipróbálom (Brooks PureFlow3). Mondták a boltban, max 5 km elsőre, nehogy baj legyen. Ki a Szigetre, egy kör semmi, két kör semmi fájdalom (végig aszfalton a budai oldalon és ott vissza, akkor még le volt zárva a pesti rész). Na mondom végre, aztán három kör lett belőle. Most félmaratonokat futok, nem túl gyorsan, de a régi önmagamhoz képest száguldva. És a térdemet ugyan érzem, azért így 44 éves létemre kicsit kikopott a szar futó cipők miatt, de szinte alig. És a végén tudok nyújtani, nincs az egész lábam beállva, hogy fel sem tudom emelni. Ja, és nem trappolok benne, gyorsabban futok, előre érkezem stb... Mindenkinek ajánlom, hogy próbáljon ki egy ilyesmi cipőt, hátha úgy jár, mint én.

  válasz erre...

 • kyru 2015.02.06.   09:55

  kyru

  multiyeti te sem futottál még mezítláb egy métert se, de ne is fussál, mert szétvered a sarkad, te csak futkározzál úgy ahogy eddig is bízd rá magad a marketing csodákra. A futkározáshoz nem kell érteni azt elég csinálni. A futást hagyd azokra akik azért szeretnek futni mert futni jó, és sokáig akarnak futni sérülés nélkül, szépen.

  válasz erre...

 • gyaloggalopp 2015.02.05.   15:47

  gyaloggalopp

  Ha fájt, kenegesd! Magyarázkodásom lentebb. :-D

  válasz erre...

 • gyaloggalopp 2015.02.05.   15:46

  gyaloggalopp

  Hejj, gyerekek, nem is tudtam, hogy ez a facebookos írásom idekerült. Úgy mutatta egy kedves ismerősöm. Mert ugye más dolog a facebookon emlegetni valamit, és már egy portálon cikknek megírni. Biztos nem így írtam volna ide. :) Szóval... ezt nem ide szántam. Valaki meg igen. :)

  válasz erre...

 • pecsenye 2015.02.05.   10:34

  pecsenye

  jajjjjj.. :D Béla!!!!!! ez fájt.. :)

  válasz erre...

 • multiyeti 2015.02.05.   09:39

  multiyeti

  Okos Béláék ették meg a cipőgyártók minimalista vonalát. Rajtuk keresztül adnak el semmire sem jó, párnázatlan cipőket. Ezekben futva röhejesek az emberek ahogy sarokra lépve gördülnek és röhejesek, akik 5 p feletti kilométereket kocognak "pipiskedve" lábujhegyen. Igen, sequence, lunarlon, boost, air és gel nem pedig 2 mm vibram - agyrém.

  válasz erre...

 • Racer2 2015.02.05.   08:59

  Racer2

  Azt, hogy Béla biztos fejreesett, annyi hülyeséget beszél mostanában. :)

  válasz erre...