Mazur Béla dilemmája a futócipőkről

(x) - Támogatott tartalom
2015/02/04
A cipőgyártók tényleg elhitetik az emberekkel, hogy kell nekik az a sok hiperszuper csoda?

Mazur Béla bejegyzése a Futótársak facebook csoportban...
Pár nap kihagyás után megint futottam az új, könnyű, neutrális cipőmben, amit 14 év súlyosan támasztott cipőim után kezdtem használni. És megint nem fájt benne a lábam, noha a műtét óta, vagyis másfél éve minden túl gyors, túl göröngyös, túl... túl... futásra érzékenyen reagált a beteg bokám. Namost, egy másik dolog, hogy mióta újra tanultam futni, azóta lágyabban, középtalpra, talppárnára érkezek, világosan látszik ez a cipőim kopásán.

 

A kérdés:

létezik, hogy több mint 10 év stabil cipőben futás után a lábam most hirtelen a neutrális - mitöbb: a minimális vastagságú talpú - cipőket kívánja?

Mert így érzem. Az Endomondon itthon szoktam csak nézni, mit művelek, nos, olyan 3:30-as kilit szaladtam, hogy csak na, de észre sem vettem.

 

asics.jpg
asics.jpg

 

És a másik kérdés akkor: elképzelhető, hogy a cipőgyártók TÉNYLEG elhitetik az emberekkel, hogy kell nekik az a sok hiperszuper csoda, amit beépítenek a cipőbe, hogy jobban fussanak, jobban óvják magukat - miközben csak futni kellene megtanulni? Hoka, Asics vattatalp és ilyenek, a Boostról már ne is beszéljünk.

Beneveztem a 12 órás OB-re, egyelőre még egy Adidas Supernova Sequence-ben tervezem végig futni, tehát nem merek egy gyökeresen más cipőt kipróbálni (amúgy ilyent haszálok 9 éve), de aztán, azt hiszem, Sárvárra már vakmerő leszek.

 

Szóval... Megbecsült cipőgyártóink mesterségesen alakítják ki az addig nem létező igényeinket, és azt jó pénzért kielégítik, vagy tényleg szüksége van az embernek a haladáshoz segédeszközre? Kezdek korábbi meggyőződésemmel kapcsolatban nagyon tanácstalan lenni...

Két futás egy Asics Zaraca alacsony talpú cipőben, egy 21 km-s PB lazán és egy jóleső résztáv - és az elmúlt másfél év bokafájásai egyáltalán nem jelentkeztek. És, ami a lényeg: egy Zaraca 15-17 ezer most, egy Sequence akciósan is 26-28. Teljes áron 23 és 40. Mit gondoltok?

Asics Gel Zaraca 2 (neonsárga)

Asics Gel Zaraca 2 (fekete)