Vibram FiveFingers Spyridon

Vibram FiveFingers Spyridon

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2013/05/06
Az első, igazán terepfutásra szánt mezítlábas FiveFingers
Hirdetés

A Spyridon és testvére, - a fűzős változat Spyridon LS - a FiveFingers család első, igazán terepfutásra szánt képviselői. Legutóbb a Komodo Sportot vittük tesztre, így most leginkább őhozzá, illetve más FiveFingersekhez hasonlítjuk.

1-2 bemelegítő futás után, belecsaptam a lecsóba, és helyből a Fighters Run akadály futóversenyre neveztünk be.

 

Első benyomások
Rögtön egy kellemes meglepetésnek örülhettem, hiszen a Spyridont jóval könnyebb felvenni, felvarázsolni a lábujjakra, mint a Komodo Sportot. Ez a vékonyabb, elasztikusabb felső résznek köszönhető. Első bálos FiveFingers futók így könnyebben rá tudnak jönni, hogyan helyezzék ilyen viselethez nem szokott kis lábujjukat a megfelelő helyre.

Gyorsan elő is kaptam a konyhai mérleget, hogy bizonyítsam ez súlycsökkenésben is manifesztálódik. Bár igazam lett, az 5-10 grammos különbség nem nevezhető lényegesnek. 1 db 42-es Spyridon 180 grammot nyom, ami persze hagyományos terepcipőkhöz képest jelentős előny.

Vibram FiveFingers Spyridon
Vibram FiveFingers Spyridon

Galériához klikk a képre! 

Mit tud?

Lényegi különbség, hogy a Spyridon talpa egyértelműen terepre, akár laza, sáros körülményekre lett tervezve. Jó nagy barázdák és bütykök tarkítják a talpát, hogy a lehető legcsúszósabb körülmények között is jól tapadjon.
 
A versenyen volt lehetőségem kipróbálni eme tulajdonságát, hiszen 14 akadályból 3-nál is vízben, iszapban kellett haladni. A patakmeder meredek saras, csúszós falán is élvezet volt mászni benne. Egyéb akadályok (farönk, fapalánk) átmászásakor is jól tapadt a lábam. Köves, sziklás terepen is magabiztosan haladtam benne.
 
A Vibram cég a sziklás terepen való használatra külön odafigyelt. Mezítlábas terepfutás alkalmával - főleg érzékenyebb lábúaknál - előfordulhat, hogy egy-egy éles kő, vagy más tereptárgy erősen megnyomja, szúrja a talpunkat. Ezt elkerülendő, egy vékony kevlar réteget helyeztek el a középtalpban. Bár nekem se a New Balance minimusban, se a Kmd Sportban nem volt ilyen apróbb-nagyobb talpsérülésem, könnyen el tudom képzelni, hogy sokaknak nagy segítség.

Vibram FiveFingers Spyridon
Vibram FiveFingers Spyridon

Galériához klikk a képre! 

 

A Komodo Sporton található minimális boltív alátámasztás itt ellenben eltűnt, de ha őszinték akarunk lenni, akkor mezítlábas cipőnél ezt ne is nagyon keressük. A sarokrész kisebbre, keskenyebbre lett szabva - feltételezhetően súlycsökkentés miatt - de kényelemben ez nem jelent semmilyen hátrányt. 

A tépőzáras-hevederes modell megmaradt, ezzel állíthatod, mennyire idomuljon a lábadra a cipő. Míg a Komodo Sportban 2 tépőzárral - eggyel a sarkadon, eggyel a rüsztödön állíthatsz - itt összevonták a kettőt és a felső tépőzárral tudod a sarkadon és a rüsztödön is lábadra szorítani a cipőt. Tapasztalat, figyeljünk oda a hevederre, mert könnyen megcsavarodhat, és nyomhatja a sarkadat. Mielőtt meghúznánk, szépen igazgassuk el. Ne állítsd túl szorosra, nem kell erősen meghúzni, mert szorítani fog a sarkadnál. Lazábbra hagyva is kitűnően idomul a lábadra, és ha nekem az iszapban nem jött le, akkor hagyományosabb terepeken is jól fog vizsgázni.

 

Érdekes, hogy a lábujjaimra 2 helyen is vízhólyagot varázsolt az első 2 futás alkalmával, ami az Komodo Sporttal sosem fordult elő. Ennek ellenére a Spyridon kényelmes volt a másfél órás futás alkalmával is, kifejezetten tetszett a jól szellőző, elasztikus felsőrész, és persze az elvárásnak megfelelő tapadás. Aki terepen szeret futni, annak a Spyridon megfelelő választás minimalista futáshoz.

 

Klikk: Bővebb infó, részletek, ár...

Hirdetés