NE VEGYÉL NEWTONT! - Ha nem akarsz megtanulni futni

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/03/26
Hirdetés

NE VEGYÉL NEWTONT! – Ha nem akarsz megtanulni futni

Réges-rég olvastam egy könyvet a futásról, melyben a szerző megemlítette, hogy próbálkoznak egy olyan cipővel, ami kényszeríti használóját a szép futómozgásra. Leírta nagyjából a dolog lényegét, de nem nagyon értettem, hogy ez hogy működik.

Aztán megjelent a Newton cipő a piacon, és leesett a tantusz. Szerintem a cipő szellemi atyja írta azt a bizonyos könyvet. A cég, és a márka, azóta félelmetes karriert futott be igen rövid idő alatt. Hála a minimalista trendnek a Newton a tengerentúli futóéletben és a triatlon világában hírtelen igen előkelő pozíciót szerzett meg magának.

 

Mi is az ideológia?
Alapvetően abból indul ki az ötlet, hogy a legtöbb sérülés okozója a helytelen futóstílus. A telitalppal futás, a sarokra becsapódás, a tompítás nélküli talajfogás. Mindenféle rendszereket találtak ki a gyártók az elmúlt 20 évben, melyeknek a legtöbbje arra irányult, hogy a cipőt komfortosabbá tegyék, a talpnak lehetőleg semmi feladata ne legyen. A boltozat legyen alátámasztva, a boka ne tudjon mozogni balra-jobbra, és akkor biztosan minden nagyon szuper lesz. Ahogy ez lenni szokott, éppen az ellenkezőjét érték el. A futók mindent a cipőtől vártak, melyek ráadásul a sok „rendszernek” hála jó nehézre híztak. A futók pedig csoszogva, sarokra érve futották kilométereiket, és csodálkoztak, hogy mindenkinek továbbra is fáj a lába. Persze egy másik iparág, a „csodabetétek” gyártói ennek biztosan nagyon örültek...

 

Nos, a Newtonosoknak eretnek gondolatuk támadt: esetleg arra kéne használni a bokát, amire megalkotta a jóisten? Azaz ha leérkezéskor a nagylábujj párnájára landolunk, akkor a bokának van 2-3cm-e megfogni a mozgást, így tompítva a becsapódást. Urambocsá, akár annyira, hogy a sarok le sem ér.

Tökegyszerű. már csak meg kell oldani, hogy mindenki a talpa első felén landoljon. Mi sem egyszerűbb. Lássuk, mikor van az, amikor kortól, súlytól függetlenül, mindenki lábujjhegyezik? Például, amikor mezítláb futunk. Igen-igen, ez a minimalista vonal ideológiája. Hogy mi a bibi vele? Nincs semmi védelem a talpnak. Egy kavicsos út komoly sérülést tud okozni, arról nem beszélve, hogy mi van, ha táv közben annyira elfárad a futó, hogy mégiscsak kénytelen letenni a sarkát? Nos, akkor még durvábbak ezek a becsapódások, és garantált a sérülés.

 

newton46.jpg
Newton futócipő

 

A másik a szökdelések. Amikor például egy trambulinon ugrálunk, senkinek eszébe sem jut azt sarkon tenni. No, ez lett a Newton nagy ötlete. A talp első részébe beépített egy rugózó felületet, ami némileg ki is áll a talpból, így amikor futunk, önkéntelenül erre a rugózó platformra helyezzük a súlyunkat. Sőt, az egész testsúly középpontunkat igyekszünk felfűzni egy függőleges vonalra, hiszen így lesz a legjobban egyensúlyban a testünk, amikor a lábunk leérkezik. A végeredmény egy peckes, szép tartásos futás.

És, ami a legjobb, a Newton gondolt rá, hogy elfáradnak az emberek, így a cipőknek sarka is van! Tehát nem kell félni a lesérüléstől. A mértékletesség viszont alapelv a használatánál. Az új stílus fokozott terhelést jelent a lábszárnak, vádlinak, így kezdetben csak heti pár alkalommal szabad használni, majd ha már megerősödött a lábunk, akkor akár 100%-ban lehet Newtonban futni.

 

Ironman versenyzők, köztük Major Joe a triatlon végén a maratont is Newtonban futják, azaz nem lehetetlen a hozzászokás. Ha már szépen meg tudjuk tartani, akkor

jön egy extra a cipőtől, konkrétan gyorsabbak leszünk,

hiszen olyan, mintha kaptunk volna egy rugót a lábunkba, szellősebben, magasabban, és végeredményben gyorsabban fogunk futni!

Az Uniqa Team Újbuda Se versenyzői 9 pár új generációs Newton cipőt tesztelnek jelenleg, a tapasztalataikból hamarosan 2 új cikkel fogok beszámolni. Addig türelmet kérünk.

Aki máris érdeklődne a cipők iránt, jelenleg egy helyen kapható:

Hirdetés