Természetesen, színesen - Vibram Five Fingers KMD Sport teszt

Természetesen, színesen - Vibram Five Fingers KMD Sport teszt

Kakuk András
Kakuk András
2013/02/22
Azt hiszed, hogy minden mezítlábas, minimalista cipő ugyanazt tudja?
Hirdetés

A mezítlábas futás nem újdonság, gondoljunk akár a ókori olimpiákra avagy a gyerekkorunkban vidéken töltött nyaralásokra. A futócipők ellenben ezidáig az ellenkező irányba vezettek minket. Minél több védelem, anyag (gél, levegő, rugó mittudomén...) lett bepakolva a cipő talpába annál jobb nekünk. Állítólag. Szerencsére (vagy ki tudja) az ennek éppen ellenkezőjét valló minimalista, mezítlábas futás és mozgás mozgalma szép lassan itthonra is begyűrűzik.

Christophet McDougall Born to Run című könyve után - amiben a Mexikói Tarahumara törzs tagjainak mezítlábas futó szokásira hivatkozik - vált a mozgalom világméretűvé.
Ennek éllovasa a Vibram, és az ő Five Fingers elnevezésű cipője.

 

A Vibram nem kevesebbet állít, mint hogy a mezítlábas futással gyorsabban és messzebbre tudunk szaladni, kevesebb sérüléssel! Hát ezt se cáfolni se alátámasztani nem tudjuk, de sok minden kiderül az alábbi tesztünkből.

 

Az eredeti Five Fingers még korántsem bővelkedett akkora kínálatban mint az idei felhozatal. Több, mint 10 modell közül választhatunk, amik között a helyből feltűnő szín és dizájn különbségek mellett, a kialakításuk is lehet eltérő.

A Fightwear.hu-tól A Komodo Sport elnevezésűt kaptuk, mely egy beltérre és futásra is egyaránt használható darab.

 

Vibram FiveFingers Komodo Sport
Vibram FiveFingers Komodo Sport

 

Első tapasztalatok

Felvétele elsőre tényleg nem egyszerű. Mivel lábunk nem ehhez szokott, többször is kell próbálkozni, hogy a lábujjainkat a megfelelő helyre csúsztassuk.

Rugalmasság, hajlékonyság: Ebben a kategóriában nem is érdemes elidőzni sokat. Természetesen, mint a minimalista futás úttörője, a Vibram Five Fingers bármelyik változata, - így a Komodo Sport is a lehető leghajlékonyabb -, főleg ha a hagyományos cipőkhöz hasonlítjuk őket.

Kényelem: A kényelem elsődleges szempont. Aki nincs hozzászokva a minimalista cipőkhöz, annak biztosan furcsa a viselete elsőre. A sztreccs felsőrész rásimul a lábra, ezért érzésre inkább zokni, mint cipő. A Komodo Sportot a saroknál és a rüsztnél lévő tépőzárral állíthatjuk méretre.
A Vibram büszke rá, hogy először alkalmaztak varrás nélküli talpalapot (azaz betétet) a kényelem érdekében. Nekünk az előző verzióval sem volt semmilyen gondunk, ezzel meg pláne nincs.
A Vibram FiveFingers esetében a kényelemhez kapcsolható a felvétel is. Mivel a hagyományosnál szorosabb cipőről beszélünk - illetve főleg az elején gondjaink akadhatnak a lábujjainkkal felvételnél -, külön segítség a saroknál elhelyezett ringli. Akinek a lábára erőszakoltak már fel mászócipőt, az helyből érti ennek a kis résznek a hatalmas előnyét. Nélküle nem lenne kényelmes a felvétel.

  

Szellőzés: Bár a Komodo Sport felső része magasabbra ér, mint más Five Fingers modellek, az anyagválasztásnál a szellőzést komolyan vették. Mivel általában mezítláb hordjuk őket- bár ötujjas zoknik már kaphatók- ez fontos szempont. A felső nagyobb része lukacsos textilből készült, így igen jól szellőzik. Sajnos jelenleg nem áll módomban nyári meleg körülményekben is kipróbálni, pedig ott lenne igazán izgalmas.

Súly: 175 gramm. Valami ilyet vártunk egy minimalista cipőtől, vagy zoknitól... Egy hagyományos terepfutó cipőnél 350 gramm már igen jó érték!

Csillapítás: A minimalista cipők alapja, hogy nincs benne csillapítás.

 

Vibram FiveFingers Komodo Sport
undefined
Kép forrása: undefined

 

Talp kiképzés: A talpról igenis érdemes beszélni, mert a sérülésektől, vágásoktól azért csak védeni kell lábunkat. A Komodo talpa 4 mm "vastag", és az ujjakat egészen körömágyig fedik, így nem kell attól tartani, hogy - miközben mindent beleadunk - lerúgjuk a körmünket! A Vibram önmagában is név a talp technológiában, ami garancia arra, hogy cipőnk kellő tapadást biztosít. A Komodo Sport talp szerkezete ezen felül pont eléggé barázdás, hogy kültéren is kiválóan teljesítsen, de beltérre is kényelmesen használható legyen.

Sarokmegtámasztás: Bár a minimalista cipőknél egyáltalán nem cél ez sem, a már említett tépőzáras megoldással a saroknál kellő támasztást ad.

Boltozati alátámasztás: ez az a tulajdonság ami egyértelműen kiemeli ezt a modellt a mezítlábas futásra, sportra alkalmas cipők közül. Aki próbált már minimalista cipőben futni, észrevehette, hogy a hozzá nem szokott láb boltozati alátámasztás nélkül beesik. Sok gyakorlás kell, hogy kellően megerősödjön a láb boltozat, amíg a lúdtalp stílust elfelejtjük. A Komodoban található EVA boltozat szépen kiemeli a legjobban gágogó talpakat is, így kevesebb energiánk megy el a helyes tartásra.

Tartósság: Hát ez sem fogom tudni sajnos most megmondani, mert ehhez több idő kell. Általánosságban elmondható, hogy egy minimalista cipő hamarabb elhasználódik, mint egy hagyományos. Lényegében a kellően vékony és könnyű anyagok választása miatt. A Komodo Sport elég masszívnak tűnik a kategóriájában, a varrások, ragasztások pontosak és erősnek látszanak.

 

Vibram FiveFingers Komodo Sport
undefined
Kép forrása: undefined

 

Akik először gondolkoznak minimalista cipőre váltáson, azoknak nem lehet elégszer elmondani, hogy az áttérés legyen fokozatos. Ha egyből egy hosszabb edzésre felvesszük, az a minimum, hogy iszonyatos izomlázunk lesz olyan izmokban amikről eddig nem is tudtuk, hogy léteznek!

Az új modellek már nem csak az 5 ujjukkal hódítanak, hanem a feltűnő színkombinációjukkal is. A KMD Sport Fekete/Kék- Fekete-Arany, Fekete-Narancs és egy kissé visszafogott Fekete/szürke kombóban is elérhető!

 

Bővebb infó a Vibram FiveFingers legújabb kollekciójáról: fightwear.hu

Hirdetés