A mezítlábas futás halott? Hír

A mezítlábas futás halott? Hír

Kakuk András
Kakuk András
2018/08/22
Nem annyira, sőt! Egy pisai orvos specialista pont az ellenkezőjében hisz.
Hirdetés

Interjú Dr. Danuele De Pasquale mezítlábas futóval

Kérlek mutatkozz be, mint futó és orvos!

11 éve dolgozom mozgásterapeutaként, a pisai egyetemen szereztem diplomámat. 9 éve futok, az elmúlt 6 évben csak mezítláb, illetve ritkán FiveFingersben. Aki ennél is többre kíváncsi, az minden lényeges infót megtalál weboldalamon, ami 

Futóként mire vagy a legbüszkébb?

Arra a tényre, hogy ezekben az években sikerült folyamatosan javítanom a teljesítményem, anélkül hogy megsérültem volna, így kihagyásom sem volt soha.

Milyen versenyeken vettél részt mezítláb és milyen eredményekkel?

Különböző versenyeken indulok: 15 km terepfutóverseny , 5000 m 17 percen belül, 10000 m 35 percen belül, Félmaratonon a legjobb időm 1h19\', Maratonon 3h22\'.

Mezítlábas futás Forrás: Daniele De Pasquale Facebook
Mezítlábas futás
Kép forrása: Daniele De Pasquale Facebook

Miért ajánlod a mezítláb futást/természetes futást?

Ez a futás tökéletes módja: tökéletes biomechanizmust biztosít, mely egyetlen cipővel sem lehetséges; EGGYEL SEM.

Kinek ajánlod a mezítláb futást/természetes futást?

Annak, akinek nincsenek testtartásbeli problémái, vagy ha voltak, azokat megfelelően javította (pl. Mezieres módszer- kevésbé ismert tartásjavító módszer, feltalálójáról, Françoise Mézières-ről elnevezve- a szerk.) illetve annak, akinek van türelme, hogy fokozatosan kezdjen hozzá.

Melyek az mezítlábas futás előnyei, kedvező hatásai?

Az egész testtartásra nagyon jó hatással van, sokkal alacsonyabb hosszú távon a sérülések kockázata, és az egyedülálló érzés verseny közben.

Vannak hátrányai is a mezítlábas futásnak?

Egyes terepversenyeken, lejtmenetben csökkenhet a sebesség, de nagyjából ennyi.

Azok alapján, melyet hallottam, olvastam és tapasztaltam azt mondják, hogy ez a típusú futás jobban megerőlteti a bokát és az Achilles-ínt. Ez igaz? Mit lehet tenni ennek orvoslására?

Mezítlábas futás során a terhelés egyenletesen oszlik el az összes ízületen. Ehhez a propriocepciót (belső érzékelést) kell fejleszteni különböző gyakorlatokkal, valamint mindent nagyon fokozatosan kell alkalmazni, hogy az inaknak és ízületeknek legyen idejük alkalmazkodni.

Mezítlábas futás Forrás: Daniele De Pasquale Facebook
Mezítlábas futás
Kép forrása: Daniele De Pasquale Facebook

Hogyan kellene elkezdenie egy futónak, aki ehhez a különleges módszerhez fordul? Mire kellene különösen figyelnie, aki ezt a módszert választja?

A folyamat sokkal nehezebb azok számára, akik már hozzászoktak az elhasznált cipőkben való futáshoz, mert már van egy „rossz” mintájuk, valamint igénylik, hogy minél hosszabb távot fussanak minél rövidebb idő alatt. Viszont itt az első hónapot gyaloglással kezdjük.

Ha valaki nem szeretne teljesen átváltani a mezítlábas/természetes futásra, akkor hogyan illesztheti be ezen technikákat saját edzéstervébe? Mit tudsz ajánlani?

Kezdje mezítlábas vagy minimalista cipőben való sétával, majd pár hónap múlva illesszen néhány perc mezítlábas futást az edzésébe.

Mezítlábas futás Forrás: Daniele De Pasquale Facebook
Mezítlábas futás
Kép forrása: Daniele De Pasquale Facebook

Tapasztalataim alapján a mezítlábas / természetes futás piaca kicsit csökkent az elmúlt időszakban. A minimalista cipőket kínáló márkák száma csökkent, ugyanakkor ezen cipők egyes tulajdonságai megjelennek a klasszikus futócipőkben is. Hogyan látod ezt a tendenciát?

Olaszországban a minimalista futás iránti érdeklődés és az ehhez kapcsolódó termékek használata nő, mert egyre többen jönnek rá, hogy jobban érzik magukat tőle.

És végül a millió dolláros kérdés...

Szerinted miért nem állnak át erre a típusú futásra tömegével a futók?

Azért, mert a futók többsége sokat akar futni, gyorsan és a hogyan nem érdekli őket.

Hirdetés