Salming Xplore futócipő teszt Hír

Salming Xplore futócipő teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2014/04/28
A svéd futómárka minimalista cipője már itthon is
Hirdetés

A Salming Xplore egy igazi minimalista cipő. Azért kell ezt leszögezni, mert nem várhatunk tőle maximális csillapítást, hatalmas talp vastagság esést és extrém megtámasztást. Ellenben gyorsaságot, könnyűséget és kényelmet igen. Amikor elhoztam a boltból tesztelésre, azt mondták, hogy ez a svéd márka legegyszerűbb modellje - hozzáteszem az egyszerűség nem jelentett semmi negatívumot a számomra a teszt során.

 

Salming? Sose hallottam róla...
A Salming most jött be hazánkba. Noha svéd márkáról van szó, mégsem kell otthon összeszerelni semmit pálcikaemberek útmutatása alapján, ahogy ezt a svéd bútoroknál megszoktuk. Jonas Colting és Ida Salonen - akik mind a ketten triatlonosból avanzsáltak át Salming futócipő nagykövetté -, most együtt hirdetik az igét a természetes futásról (natural running).

Natural Running
A természetes futás igazából nem más, mint a helyes futótechnika. Mint ilyenben, az ember a talpát a súlypontjába teszi le futás során, majd hátrafelé tolja a lábait, melyet elsősorban farizom segít, majd magasra emeli a sarkát, hogy a láb ismét a futó súlypontjába érkezzen. Ez az érkezés kinél szinte telitalpra, kinél pedig szinte lábujjhegyre történik.

 

Salming Xplore Forrás: Erdélyi Nándi
Salming Xplore
Kép forrása: Erdélyi Nándi

Galériához klikk a képre!

 

Érdemes megfigyelni a Brownlee testvéreket, akik a kislábujj mögötti párnára érkeznek, és 30 percen belül futják a 10 km-t, ráadásul triatlon versenyen. Egy azonosság azonban biztos az összes stílusnál: nem lehet nyújtva a térd a talajfogás pillanatában! A természetes (értsd: helyes) futás pedig nem egy cipő vagy cipőmárka következménye, hanem csak és kizárólag a futó odafigyelésének eredménye.

 

Salming Xplore futócipő
Kétségtelen, hogy egyes cipőkben ez könnyebb, és ilyen a Salming Xplore is, amely könnyű, kevés csillapítással megáldott modell. Igazi minimalista cipő, mely arra hivatott, hogy védje a talpat a talajtól és engedje a futót úgy mozogni, ahogyan kell. Íme, egy videó, mire is gondolok a technikával kapcsolatban.

 

 

62/75°
Az Xplore-t úgy tervezték, hogy stimulálja a talpi izmokat. A 3 mm-es talpvastagság esése egyáltalán nem mondható soknak, de ez is azonosul a Salming filozófiával, ami jelen esetben kibővíthető minimalista cipő filozófiává. A modellt úgy alakították ki, hogy az aszfalttól, egészen a crossfit teremig megállja a helyét. A talpa 62/75° kialakítással készült. A 62-es szám százalékot jelent, ami a saroktól mért távolság aránya a cipő teljes hosszához viszonyítva. Ettől a ponttól kezdve az orrész felé megerősítették a talprészt, hiszen a talajfogás ebben a zónában történik. A talp bordázatát pedig nem 90°-os szögben (merőleges a haladási irányra), hanem 75°-ban alakították ki, hogy így pont egybe essen a helyes talajfogás szögével.

Felsőrész
A Salming felső része két rétegből áll össze: egy hálószerű, vékony, szellőzést és zártságot adó részből, illetve a merevítést és rugalmasságot adó bordázatból. Ennek eredményét a kényelemnél pontoztam. Egyébként én azért szeretem a minimalista cipőket, mert fáradás során, amikor elkezdi a futó odaverni jobban a lábát, akkor ad egy minimális csillapítást. Nem sokat, csak annyit, hogy ne sérüljön le a viselője, míg egy teljesen mezítlábas cipőnél ez nincs meg. A Salming Xplore talpi része is csillapított köszönhetően a vékony EVA rétegnek.

 

Salming Xplore Forrás: Erdélyi Nándi
Salming Xplore
Kép forrása: Erdélyi Nándi

Galériához klikk a képre!

 

Szubjektív
Párnázottság és kényelem: 10, teljesen elégedett voltam vele. Tényleg rugalmas, a cipőfűzővel jól beállítható a szorosság és így tökéletesen felvette a lábfejem formáját, miközben a lábujjaim szabadon mozoghattak.

Szellőzés és légáteresztő képesség: 10, nem tudok ehhez sokat hozzáfűzni.

Súly: 202 g, amit a 43 1/3-os cipőnél mértem. A kategória inkább a 200 g alá készíti a cipőket. Én ezt persze nem vettem észre, hiszen bőven van rajtam 20 g felesleg és az se tűnik fel. Azonban a konkurenciához viszonyítva az osztályzat: 8

Mint minden minimalista futócipő, ez sem csillapításról boltozati megtámasztásról és a sarokmegtámasztásról szól. Ezért ezeket a kategóriákat nem is pontozom, hiszen a cipőnek nem feladata kielégíteni ezeket az igényeket, ahogy egy minimalista cipőnek sem feladata.

 

Összességében, én szeretem a cipőt. Kényelmes, jó viselet, egyetlen negatívummal: a fehér színnel, mely az első néhány kilométerig fehér. Ez persze a boltban baromi jól mutat, de ahogy vizes útra érkezel, elbúcsúzhatsz a makulátlan tisztaságtól. Aztán miután már nem a színe miatt hordod, azután már csak egy kényelmes, gyors, minimalista cipőd marad, melyet aszfalton akár maratoni távokig is bátran hordhatsz.

 

A Salming Xplore futócipőt a Salming futócipők magyarországi forgalmazójától, az LV International Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hirdetés