Élvezd a rossz időt - mezítláb

Élvezd a rossz időt - mezítláb

Kakuk András
Kakuk András
2015/04/06
Vibram Bikila EVO WP - Az első vízálló, hideg időre is ajánlott five fingers
Hirdetés

Imádom az öttujjasaimat. Kettő is van belőle: egy KMD Sport, amit inkább fitness célból használok, és egy Spyridon, ami a terepcipőm. 

A Spyridon sajnos csak nyárias, meleg időben tudom/szoktam használni. Amint hűvösebbre fordul az idő, az én lábam fázik benne. Alulról fázik főleg, így téli zokni kamásliszerű használata sem segít sokat. Arról nem is beszélve, hogy az első harmattól is vizes lesz a lábfejem, ami meleg időben nem zavaró, de ősztől kora tavaszig meggátol a használatában.

AZ idei ISPO-n aztán meg is kerestem a Vibram standot is sikeresen elkunyeráltam egy Bikila EVO WP (waterproof) téliesített Five Fingerst.

A cipő első ránézésre azt nyújtja amit várok tőle.

Profil Forrás: Vibram.com
Profil
Kép forrása: Vibram.com

Magas szára kamásliszerűen véd az elemektől, felsőrésze pedig vízálló.

Ennél a pontnál kis magyarázkodásra szorulnak a Vibram képviselői. Azt ecsetelik, hogy azért is késett a cipő piacra dobása mert igen nagy kihívást jelentett számukra a vízálló anyag használata az ujjaknál. Az öt ujj szabásából adódóan - sok varrás kis helyeken, mindezt úgy, hogy kényelmes maradjon-ez szinte lehetetlen küldetés a viszonylag merevebb vízálló membrános textíliából.

Saját bevallásuk szerint nem is sikerült tökéletesen, hosszabb használatkor az ujj részeken várható beázás. Annyi baj legyen!

Első két futásomat direkt saras, hidegebb időben terveztem. Zoknit is szereztem hozzá, felkészülve a cudar időre.

Kényelem - Vibram five fingers

Ebbe a kategóriába sorolom a Vibram Five Fingersek achilles sarkát a felvételt. Bármely adott pillanatban negyed órát el lehet szöszölni a kis lábujj beillesztésével. A magasított szár nem változtat a helyzeten ami kifejezetten jó. Elsőre kissé nehezebb előjátékra számítottan volna a merevebb és több felsőrész miatt de ez elmaradt.
A felsőrész így is rugalmas, könnyű ahhoz hogy abban ne akadjunk el.
Ha egyszer fenn van a lábunkon, akkor egészen más érzés. A vibramok a leginkább varrásmentes cipők közé tartoznak. A Bikila EVo WP-ben a sarokrészen van illesztés (hegesztett varrás) de annyira finom, hogy észre sem lehet venni viselés közben. Ennek köszönhetően nincs egy hely sem rajta ahol nyomna, szúrna. Az ujj részek mintha egy picit szűkebbek lennének a megszokottnál, zoknival együtt feszülnek egy kicsit, de az érzés hamar elmúlik illetve megfelelő méretválasztással kiváltható. A cipőt gyorsfűzővel lehet a lábadra illeszteni, majd egy hegesztett zipzár gondoskodik a vízállóságról. A fűző maradékát el lehet dugni a zip alá, vagy a tépőzárral lezárni, hogy ne lifegjen.
Összességében maximális kényelem! Pont: 10

Súly

Ezzel nem is érdemes túl sok időt tölteni. Kerek e világon a legkönnyebb cipők. Ennek a típusnak a súlya: 159 gramm (1 db- 43-as) Pont: 10

Rugalmasság

Lényegéből adódóan a legrugalmasabb cipők egyike. A Spyridonhoz képest nyilván minimálisan kevésbé az, de ez szinte észrevehetetlen. Pont: 10

Talp, tapadás

A tapadás az amit kicsit jobban ki kell vesézni. Talpa Vibram Icetrek összetételű anyagból készült ami hideg időben, jeges felületen is kiváló tapadást ígér. Ezzel nem is volt gondom. A Kamara-erdő több jeges ösvényen is jól vizsgázott ha felfelé egyenesen futottam, viszonylag lassú tempóval. Sárba is ugyanez elmondható. A baj akkor kezdődött amikor lefele verettem, ráadásul ferde rézsűn. Sajnos a számomra tökéletes tapadáshoz nem elég agresszív a talp mintázata, ráadásul úgy van elhelyezve, hogy az oldalirányú csúszást gyakorlatilag alig gátolja.
Tapadás tekintetében tehát vegyes érzelmeim vannak. Pont: 7

Talpminta Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Talpminta
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

  

Szellőzés, Vízállóság

Egy vízálló anyag szellőzési mutatóit mindig megfelelően kétkedve kell figyelni. Természetesen ezek az anyagok sokkal jobban szellőznek, mint anno a műanyag kabátok, de nem érdemes őket összehasonlítani a hagyományos nem vízálló textíliákkal.
A Bikila Evo WP felsőrészét is így érdemes vizsgálni. Szellőzése annyira jó amennyire elvárható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár egy fél órás futás után is nedves lesz belülről a cipő az izzadságtól, akkor is ha zokniban futunk.
Vannak olyan profik akik azt vallják a vízálló futócipő úgy ahogy van humbug, mert felülről úgyis befolyik a lé, és akkor maximum azt éred el, hogy nem tud kifolyni.
Ezzel kicsit vitatkoznék, azzal együtt, hogy van igazság benne. Ez főleg akkor igaz, ha kamásli nincs rajtunk és a nadrágunk is laxtex. Ilyen esetekben könnyen befolyhat a víz főleg ha sokat futunk.
A Bikila kamáslija sem zár hermetikusan de arra tökéletes, hogy rövidebb futások alkalmával (40 perc-1 óra) ne ázzunk el helyből az első pocsolyában.
Én direkt beleugrottam minden elérhető víz maradékba és a végén még a csap alá is beraktam tesztelés végett. Minimális szivárgás persze észlelhető volt, de a lábam meleg, komfortos volt végig.
Megemlítendő, hogy a hegesztett zipzár nem ér fel végig csak a tépőzárig, így azzal nem tudjuk lezárni ennek köszönhetően minimálisan lecsúszik a futás végére, ami több helyet ad a víznek a bejutásra.
Szellőzés Pont: 8
Vízállóság Pont: 8

Összegzés
A Vibram Bikila Evo Wp vízálló five fingers javulhatna még a talp kialakításában, hogy tökéletes terep rombolónak tartsam, de így is az egyik kedvencem lesz dagonyás időben.

A cipőt tesztelésre a Vibramtól kaptam. Idén megújult a, ami végre reszponzív és látványos. Az oldal érdekessége, hogy az összes olyan cipőt megtalálhatjuk rajta ami Vibram talppal készült. 

Vízálló Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Vízálló
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

Hirdetés