inov-8 F-Lite 195

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
Ez egy nagyon jól eltalált futócipő.
Hirdetés

Abban a kellemes helyzetben voltam, hogy korábban is teszteltem az inov-8 F-Lite 195-ösét, így egyrészt van egy hosszú távú tapasztalatom vele, másrészt kiváncsi voltam, hogy a korábbi pozitívumok megmaradtak-e, illetve az általam negatívumként tapasztalt dolgok változtak-e.

Alapvetően az inov-8-nak nem sok oka volt belenyúlni a koncepcióba, ugyanis ez egy nagyon jól eltalált cipő. Ráadásul a sok vastag talptól megcsömörlött futó számára, akik kacérkodnak a minimál irányába elmenni, egy jó átmenetet jelent az F-Lite 195, hiszen még van számottevő talpa, míg a támasztékokat már jórészt nem tartalmazza. A súlya, és dropja pedig lehetővé teszi a lehető leggazdaságosabb futómozgás kialakítását. Mármint azoknak, akik erre készen állnak fizikailag, és éreznek magukban motivációt egy új világ kipróbálása felé.

 

Súly

Nevéből adódóan kitalálhatjuk hány gramm a cipő. A kisebb méretek természetesen még könnyebbek. Futás közben egyszerűen olyan érzés, mintha rajtad sem lenne. A vékony talp és az felsőrész puritánsága mind a súlycsökkentésről szól. Sikerült is.

Pontszám: 10

 

inov-8 F-Lite 195 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

inov-8 F-Lite 195 női Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Párnázottság, kényelem

Hihetetlen, de a tesztelők és a már régen inov-8-ban futók nagyon dicsérik az F-Lite 195 kényelmét. Pedig semmi mást nem tesz a cipő, csak nagyon feszes felsőrésszel, és minimális talp-megtámasztással közli a használójával, hogy ez itt a te lábad. Tessék megtartani! Hátul 9 mm-es a sarok, elöl 6 mm magas az orra. Azaz mindössze 3 mm a drop. Aki felvesz egy inov-8-at, az elkezdi használni a lábszárát, tompításhoz pedig a bokáját. Más kényelem tehát ez, nem hasonlítható egy HOKA puhasághoz. Bár szívesen adnék neki 10-est is akár, de azért itt a 8-as is igen hízelgő osztályzat.

Pontszám: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Az elöl mindössze 6-7 mm vastag, illetve vékony talp, és a könnyű anyagválasztás ebben a szegmensben is kamatozik. Ha nem így lenne, akkor az aktív futás sérülne. Természetesen sehol sem sérül, akár csomót is köthetsz a talpára. A dinamikus futást fantasztikusan segíti a talp éppen megfelelő csillapítása, és feszessége. Gyakorlatilag a korábbi modellekhez képest talán egy-két design vonal, ami különbözik.

Pontszám: 10

 

inov-8 F-Lite 195 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

Nem igazán beszélhetünk komoly sarokmegtámasztásról. A korábbi modelleknek a sarkát nagyon alacsonynak találtuk, ami nekünk nem okozott problémát, de lehet, hogy másoknak igen. Az új F-Lite 195 mintha egy picit magasabb lett volna, legalább is most semmilyen hiányérzetünk nem volt sarok magasság terén. Az oldaltartás nem túl erős, és a talpbetét sem segít rá. Egy icipicit ezen lehetne dolgozni, mert a korábbi tapasztalat is az volt, hogy bár itt a magas bokával, lábfej elülső részére landolós futásról van szó, amikor a sarokrész "nem játszik", azért előfordulhat, hogy a használója elfárad. amikor pedig egy inov-8-ban mégis sarokra lépsz, az nem annyira kellemes. A vastagság sem csillapít sokat, de a bedőlő sarokcsontot sem fogja semmi egyenesben tartani.

Pontszám: 7

 

Szellőzés

A felsőrésze szellőzés szempontjából fantasztikus. Emellett, ha vizes lesz, iszonyatosan hamar megszárad. Mivel nem igazán vannak varrások, és a cipőből olyan méretet kell választani, ami passzentosan körbeöleli a lábfejet, ezért semmilyen törést, hólyagot nem okoz. Az más kérdés, hogy emiatt jellemzően 1-másfél mérettel kisebb kell inov-8-ból, mint más cipőkből, de aki erre teszi a voksát, az megszokja. Ami a hosszú távú tapasztalat, hogy ennek az anyagnak van egy hátulütője, Nagyon gyorsan el tud törni kétoldalt, lábujj vonalban, ahol hajlik a lábunk. Meg lehet ragasztani, de akkor éppen a vékonysága, és béleletlensége miatt már tud törni. Ez mondjuk nem a szellőzése kritikája, de valahol a felsőrész értékelését rontja.

Pontszám: 9

 

inov-8 F-Lite 195 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
inov-8 F-Lite 195 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Alapvetően nincs benne kifejezetten támaszték a boltozat számára, ugyanis az plusz súly lenne, és az aktív futás sem követeli meg a boltozati megtámasztást. Egy kisebb hullám, és maga a betét ad némi megtámasztást. Mivel az fLight 195-öt ugyanúgy ajánlják crossfit-re is, mint futásra, a megtámasztását a crossfitesek is dicsérik. Vastagság híján a talp soha nem fog megdőlni egyik irányba sem, és éppen elegendő tartást ad az aktív futóknak. Más kérdés, hogy természetesen abszolút kategóriában nem lehet topon ilyen talppal.

Pontszám:8

 

Ütéscsillapítás

A sarok ebbe az esetben megint csak feleslegesen lenne tele mindenféle csillapító rendszerekkel, hiszen azt nem célja annak használni, aki fLite Inov-ot vásárol. Az elülső részén landolunk, ahol nem árt némi csillapítás. Hogy őszinte legyek, az Inov még ennél is vékonyabb cipőiben már nem biztos, hogy tudnék futni, de itt a majd centis talpvastagság elegendőnek tűnik. Használati tapasztalatunk az, hogy amikor a kopóréteg picit megkopik, és a 6mm-es elülső rész olyan 4mm-es lesz, akkor egy mezei halandónak, aki nem szokott hozzá a semmitalpú cipőkhöz, akkor már picit kevés kezd enni a csillapítás. Ilyenkor már a kavicsokkal szembeni mechanikai csillapítás is csökken.

Pontszám: 7

 

Dinamika

Igazándiból az inov-8-ak nem a talp megerősítésével, vagy bármiféle rendszerrel teszik a futókat dinamikussá, hanem magával a minimál felépítéssel, ami miatt a futók elkezdik használni a bokájukat. Itt azért van néminemű talpkiképzés, aminek feszessége igenis segíti a dinamikus futást, és egy egészséges energia-visszaszerzés tapasztalható, még ha kevesebb is, mint egy-egy direkt erre kitalált versenycipőben. Az inov-8, lévén a konditerem legalább annyira közege, mint a futópálya, érthető módon nem fejlesztett, ebben az irányban.

Pontszám: 7-es

Összpontszám: 66

 

Összességében továbbra is egy nagyon jó cipőnek tartjuk az F-Lite 195-öt, de mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez egy rétegcipő. Azaz valakinek vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem.

Nekünk bejön. Nagyon. De mi azért a futók kis százalékát képviseljük, akik magasan, és gyorsan futnak. Nem alkalmaznám, és nem is javasolnám, főleg képzetlen futóknak hosszú, “totyogós” futásokra, de a rövidebb, aktívabb futásokhoz, résztávos edzésekhez tökéletes. Gyorsabb futóknak közepesen hosszú tempófutásokhoz is kiváló.

 

Az inov futócipőt a multiNavigátor futók- terepfutók boltja adta tesztelésre. Köszönjük!

 

Hirdetés