3 hét múlva Balaton-átúszás és 16 hét a Budapest maratonig!

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/06/18
Az újévi fogadalmak a célegyenesben: formaidőzítés és „drogos” futások
Hirdetés

Az úszók edzéstervük utolsó felvonását kezdhetik meg. A legfontosabb 3 hét, melyben formájukat tökéletesítik a „NAGY NAP” előtt. Reméljük idén az időjárás is kegyes lesz hozzájuk és nem lesz elhalasztva az átúszás!

Néhány tanács a verseny előtti 1 hétre és a verseny napjára:

  • Az utolsó 2-3 napban csökkentsd a fehérje bevitelt és növeld az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok mennyiségét, de maradj a megszokott ételeknél!
  • 3-4 órával a rajt előtt egyél utoljára kiadósan, 60-90 perccel előtte pedig 1 banánt vagy energia szeletet.
  • Sose egyél annyit amitől „jól laksz”. Inkább többször kevesebbet!
  • A hideg víz miatt ne vegyél olcsó szörf neoprént az utolsó pillanatban! Ezeket nem úszásra tervezik, megszívják magukat vízzel és többet hátráltatnak, mint segítenek!
  • Ha hideg víztől tartasz, használj melegítőkrémet, ha beszívta a bőröd, kend be a vállaidat zsírral, vagy vazelinnel és vegyél fel 2 úszósapkát. Ha tudsz, kérj kölcsön triatlonos neoprént, de próbáld ki előtte. A neoprénben más úszni, meg kell szokni.
  • 23 fokos vízhőmérséklet és nyári meleg mellett ne használj ilyeneket, ha így is fázol, akkor nyomd jobban, mert lazsálsz! :)
  • Neoprén használata esetén a nyakad vastagon kend be vazelinnel, mert kidörzsöl a ruha és az nagyon fáj!

Ezek után nem marad más hátra, mint előre!

 

Balaton-átúszás információk

 

Tovább az edzéstervre

 

Fotó: http://www.balaton-atuszas.hu

 

A futóknak ennyire még nem izgalmasak a hétköznapjaik, sőt inkább az unalmas hosszú futások jellemzik majd a 8 hetes tervüket. Jegyezzétek meg: a maraton ezen a 8 héten fog leginkább múlni! Az utolsó 8 héten, a formába hozás során erre a 8 hétre lehet építkezni.

Edzőként a versenyzőim gyakran megvádolnak azzal, hogy olyanok szerepelnek az edzésterveikben, melyek nem feltétlenül javítják a sportbeli teljesítőképességet. Ezek a „füvezés”, vagy az LSD edzések. Persze nem kell rögtön tiltott dolgokra gondolni!

A füvezés nem más, mint az átmozgató futások mezítláb, füvön végrehajtott formája. Előszeretettel alkalmazom ezt a módszert a mindennapos gyakorlatban. Javítja a technikát, erősíti a talpi izmokat és csökkenti a sérülés kockázatát. Lehet futni bemelegítésként, minden edzés előtt, lehet futni levezetésként, vagy átmozgatásként, esetleg sérülés utáni rehabilitációban. A legszebb pillanat pedig az, amikor visszavesszük a jó nehéz, itt-ott kitámasztott, megtámasztott, alátámasztott, kipárnázott lábbelinket és néhány futólépés után azt érezzük, hogy visszahúzza a lábunkat, és egy szemvillanás alatt a sima könnyed mozgásból, döcögős, trappolós stílus lesz – tisztelet a kivételnek!

Az LSD az angol futóirodalom egy ismert kifejezése: „long slow distance”, vagyis hosszú, lassú kilométerek szabad fordításban. Gyakorlatilag minden vasárnapi futás ilyen, még terepen is! Nem a tempó a lényeg, csak futni kell, hosszan, sokat! Már látom, hogy edzett futók feljajdulnak: minden héten LSD, az megöli a tempót?! Igen, mégis minden héten LSD! Profi futók 3-4 hetente futnak ilyet, de ezek mellett egy héten ők 100-200 km-t is teljesítenek, nem beszélve arról, hogy nekik a maraton során nem a teljesítés a cél, hanem az idő! A mi edzéstervünk pedig teljesítésre szól! Ne hasonlítsuk össze egy haladó futó edzéstervével!

 
Tovább az edzéstervre

Hirdetés