A triatlonos úszásról

A triatlonos úszásról

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2014/02/17
Milyen egy triatlonos úszás, és hogyan kell rá felkészülni?  Ezekre a kérdésekre keresem a választ.
Hirdetés

Mielőtt belevágok a közepébe, nézzük meg, hogy milyen egy triatlonos úszás intenzitás diagramja...

 

Triatlonos úszás intenzitás diagramja
Triatlonos úszás intenzitás diagramja
Kép forrása: Entritrainer.com

Akár jó úszó az ember, akár kevésbé, a rajt előtti izgalom és megemelkedett pulzus olyan állapotot okoz, amitől biztosan gyorsabban kezdünk úszni, mint kéne. Nem is beszélve arról, ha a valaki ki akarja kerülni a kezdeti tumultust és élre akar törni. Ezzel úgy gondolom, nem lehet sokat tenni. Hiába bármi, az első 100-200 méter után nagy valószínűséggel úgyis oxigénadósságba kerülünk, vagyis lassulni fogunk a közbelső szakaszban. Ez a rész intenzitás szempontjából nagyban eltér, ha 1500 méter a táv, vagy ha 3800 méter. A part felé közeledve ismét emelkedik az adrenalin és ezzel ismét nő a intenzitás. Ha két körös az úszás, úgy a görbét kétszer kell venni egymás után.

 

Mit tudunk az úszásról
Többször néztem már triatlon verseny során pulzusgörbét és minden esetben az úszás vízszintes helyzetéből függőleges helyzetbe kerülés pillanatában van a verseny során mért maximális, vagy maximális közeli pulzusérték. Tehát egy rövid parton futásból ismételt csobbanás nem könnyíti meg a sportolók dolgát, a nézőknek viszont kétségtelen, hogy látványos.

Tudunk még egy dolgot: az úszás során csak elveszíteni lehet egy versenyt, megnyerni nem. Vagyis létfontosságú a hatékonyság. Az utolsó fontos információ pedig, hogy úszás során mért tejsav szint 2-4 mmol/l érték között mozog kényelmes tempónál, míg futáson 1-3 ez az érték, kerékpáron pedig inkább 1-2. Ebből is láthatjuk, hogy az úszás igenis igénybe veszi a triatlonos szervezetét és 1 óra úszás nagyobb fizikai stresszt okoz, mint egy óra kerékpározás.

 

Csináld így
Az edzés során a versenyre készülünk, a versenyhez szükséges képességeket fejlesztjük. Tehát 5 tanács a medencés edzésekhez, amivel jobbá tehetjük az úszásunkat:

1. Ússz teknőccel vagy ökölbe szorított kézzel!
A teknőc, vagy az ökölbe szorított kéz hatékonyabbá teszi a vízalatti technikád. Megtanít arra, hogy az alkaroddal is húzd a vizet.

2. Számold a kartempód!
Egy jó technikával úszó akár 13-15 kartempóval is tud úszni 25 métert. Igyekezz te is csökkenteni a tempószámodat. Ezt úgy tudod elérni, hogy előre nyúlsz, erősen tolod a vizet végig, majd ott veszed ki a karod a vízből ahol már nyújtva van a könyököd.

3. Ússz 5-ös vagy 7-es levegővel
Tanuld meg beosztani a levegődet és fejleszd a tüdőkapacitásodat. Minél nyugodtabb, nagyobb tempókkal úszol annál, könnyebb a feladat.

4. Sprintelj!
Növeld a maximális sebességed, ne légy "egy tempós" úszó, aki egy sebességgel ki tud úszni a világból, de ha kicsit gyorsítani kell, azt már nehezen viseli. Nem csak felráz ez a feladat és jótékonyan hat a keringésre, de élvezetessé is teszi a monoton edzéseket.

5. Mássz ki a medencéből!
Gyakorold a testhelyzeted változtatását. Rövid idő alatt nagy eredményeket lehet elérni abban, hogy kevésbé szédülj kerékpár előtt.

 

Úszótechnika fejlesztés
Egyik kedvenc komplex feladatom triatlonosoknak, melyben 600 - 1500 métert kell úszni folyamatosan úgy, hogy:

- 25 méter sprint, adj bele mindent
- 50 méter 5/7-es levegővel, figyelj a nyugodt légzésre és nagy kartempókra
- 50 méter nagyon lazán, akár hátúszást is beiktathatsz közben, ha érzed, hogy nem megfelelő a technikád
- 25 méter vízilabdás gyors, vagyis emeld ki a fejed a vízből, mint a vízilabdások, ezt úgysem lehet lassan csinálni
- 150 méter után mássz ki a medencéből, fuss 25 métert és kezdd elölről, vagy futás helyett nyomj le 10 fekvőtámaszt és utána kezdd elölről az egészet, amíg kész nincs a kijelölt táv!

Hajrá!

Hirdetés