Átadták a megújult Jánoshegyi utat és az új futóutat a Normafán Hír

Átadták a megújult Jánoshegyi utat és az új futóutat a Normafán Hír

Hegyvidéki Önkormányzat
2016/09/29
A Normafán 1740 méter hosszú és 1,5 méter széles futópálya, valamint a korábbi - a Libegő felső állomása és az Erzsébet-kilátó közötti - 300 m-es rekortán futóút felújított szakasza került átadásra .
Hirdetés

A Hegyvidéki Önkormányzat számos közismert sportoló és sportszervezetek képviselőinek jelenlétében, sajtótájékoztató keretében adta át hivatalosan is a kikapcsolódni, mozogni vágyóknak a megújult Jánoshegyi utat és a futóutat. A sajtótájékoztatón részt vett Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, Pokorni Zoltán, a hegyvidék polgármestere, Dr. Váczi János alpolgármester, valamint Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke

Pokorni Zoltán beszélt a már megvalósult fejlesztésekről, valamint a közelmúltban elfogadott kormányhatározatról, ami számos új lehetőséget biztosít a Normafa rehabilitáció kapcsán.

Az első futók is megérkeztek. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Az első futók is megérkeztek.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

4 nagy fejlesztési programpont az egészséges életmód érdekében

A kormányhatározatban négy nagy programpont szerepel:
- az egyik a Fogaskerekű nyomvonalának meghosszabbításához szükséges terület rendezése, ami többek között rendezi a régóta üresen álló, rettenetes állapotú Hotel Olimpia sorsát.

- a másik nagy fejlesztési terület a fenti parkolás és közlekedés rendezése. „Szeretnénk elterelni a gépkocsiforgalmat a hegygerincről, ezért az Eötvös út felső szakasza új nyomvonalra kerülne a Távcső u. mellett. A Normafa Síház előtti parkoló megszűnne, a Konkoly Thege Miklós út Távcső u. és Síház közötti szakasza zsákutca lenne, itt kerülne kialakításra egy kulturált parkoló.” – tájékoztatott a polgármester.

- a harmadik fejlesztési terület az egykori Fácános megújítása, ahol egy Hild József által tervezett, rossz állapotú műemlék épület rekonstrukciójára lesz lehetőség jelentősebb összeget fordítani.

- a negyedik elem a volt zugligeti lóvasút végállomás műemléki rekonstrukciója, ami szintén nagyobb összeget emészt fel, és amely a felújítás után a Helytörténeti Gyűjteménynek ad majd otthont.


Kozmann György helyettes államtitkár kiemelte a szabadidősport fontosságát, és hozzátette, hogy az ilyen ingyenesen igénybe vehető lehetőségek nagyon fontosak a kulturált körülmények között mozogni vágyóknak.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke arról beszélt, hogy rendkívül fontos a gyerekek, fiatalok sportolási lehetőségeinek bővítése annak érdekében, hogy az egészséges életmód, a mozgás szeretete minél inkább természetes és elérhető legyen számukra. A Normafa és környéke, az új futóút lehetőséget biztosít számos iskolának arra, hogy akár kihelyezett testnevelés órával, akár diákoknak szervezett sportrendezvényekkel megszerettessék a sportot, a mozgást a gyerekekkel.

Az új aszfaltút első használói is megérkeztek. :) Forrás: www.mozgasvilag.hu
Az új aszfaltút első használói is megérkeztek. :)
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

1740 m új + 300 m felújított futóút a Normafa Síház és az Erzsébet kilátó között

Váczi János alpolgármester elmondta, hogy a Normafa fejlesztésének második – jelenlegi –ütemében a legnagyobb feladat a Jánoshegyi út Normafa Síház és a Libegő felső állomása közti szakaszának teljes átépítése volt, amelynek része volt az 1740 méter hosszú és 1,5 méter széles gumiborítású futópálya kialakítása, valamint a korábbi, a Libegő felső állomása és az Erzsébet-kilátó közötti, 300 m-es rekortán futóút felújítása is.

 

A Libegő felső állomásánál térkép, padok, játszótér és illemhely is rendelkezésre áll. Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Libegő felső állomásánál térkép, padok, játszótér és illemhely is rendelkezésre áll.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

 

Jövő ősztől LED-lámpás közvilágítás mellett futhatunk

A futóutat tavaszra kihajtó zöld sáv választja el az újraaszfaltozott útpályától, az ősz második felétől pedig környezetkímélő, mozgásérzékelő LED-lámpás közvilágítás teszi komfortosabbá és biztonságosabbá a futást.

 

Szigorú autós forgalom korlátozás is érvénybe lépett

A korábbi útszélességet csökkentették annak érdekében, hogy az erdő széle érintetlen maradjon, így a keskenyebb aszfaltút immár a kerékpárosokat, görkorcsolyázókat vagy akár babakocsival közlekedőket várja. Az autós forgalmat ezért szigorúan korlátozták, az útszakaszra csak rendkívül indokolt esetben – többek között a terület karbantartása érdekében – engedéllyel szabad behajtani. Hogy az autósok mindenképpen betartsák ezt a korlátozást, az utat sorompóval is lezárják. A terület fejlesztése a tavalyi évhez hasonlóan tartalmaz új padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket, információs és tájékoztató táblákat, valamint illemhelyeket is.

Az a célunk, hogy minél többen mozogjanak, sportoljanak, jó levegőn legyenek, bízunk benne, hogy a megújult útpálya és az új, ízületeket kímélő burkolat következtében még többen döntenek a sportolás mellett.

- mondta az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tervezés során példaértékű volt az együttműködés a szakmai és az érdekvédelmi szervezetekkel. A természetvédőkkel folytatott egyeztetésen túl a Magyar Szabadidősport Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Triatlon Szövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség, a Városmajori Futóklub, valamint a Testnevelési Egyetem atlétika tanszéke képviselőinek sportszakmai véleményét is kikérte az önkormányzat.


A sajtótájékoztató zárásaként közös futással avatták fel a futóutat, amelyben részt vett többek között Csere Gáspár olimpikon, Kocsis Árpád a BSI ügyvezetője, Gajdos Tamás műsorvezető valamint a Nike Futóklub edzői.

Hirdetés