Menü

2010.02.25.     Hozzászólás 0

Siető Andrea - Mozgásvilág.hu

Tavaszi szellő, edzőtermi zsongás

Balkéz hátra, jobb előre, hát fordul, láb a levegőbe, és már nem is látjuk, hol kezdődik az ember és hol a vége. Jógázni könnyű, és megnyugtató.


Itt a tavasz, újra kisüt a nap és már nem is olyan sötét a világ. Kelj fel hát te is a téli álomból, pörgesd fel magad és látogass el az edzőterembe, hogy újra formába hozd magad.

 

"Agni - jóga, Hatha-jóga Pradípiká, Gheranda-szamhitá, Siva-szamhitá, Góraksa-szamhitá, Patandzsalí Jóga-szútrák, Bhagavad-gítá." Nekem ez kínai, akarom mondani indiai, ugyanis a jóga Indiából, Keletről származik.

A jóga nem egyszerűen csak egy divathóbort. Bár nálunk nemrég vált ismertté szélesebb körökben, ma már senki nem kérdez vissza, mi is az a jóga. Hisz sorra nyílnak a jógastúdiók, ahol tárt karokkal várják a jelentkezőket, bátor tudatlanokat és kíváncsi kezdőket. A Mandala Jógastúdiók oktatói modern, a legújabb mozgástrendek irányelveinek megfelelő megközelítéssel oktatják a jóga mozgásrendszerét.

 

80537-yogaa.jpg

 

Sokaknak az a kép él a fejében, hogy bonyolult tekergések és pózok sora ez a mozgásforma. Kívülállóként lehet annak tűnik, de csak egészen addig, amíg mi magunk ki nem próbáljuk. A jóga magába foglalja a helyes légzést, a meditációt, a helyes tartás megtanulását, az izületek nyújtásán át a zsírégetésig mindent.

A bonyolultnak tűnő mozdulatsorok ellenére, kímélik a gerincet, az izületeket és az izmokat. Segíti a helyes tartás visszanyerését, erősíti a gerincet,  és az azt tartó izmokat, így megszabadulhatunk a hátfájástól és a gerincproblémáktól. Segíti, hogy az izületeink visszanyerjék hajlékonyságukat, és bár nem az első alkalom után, de gyakorlással akár a nehezen hajló derekunknak is búcsút inthetünk. Így bármilyen korosztálynak ajánlják.

A gyerekeknek van gyerek - jóga, a fogyókúrázóknak zsírégető és emésztést elősegítő Agni- jóga, a helyes tartásra és rugalmas izületekre vágyóknak Hatha- jóga, és még sorolhatnánk, milyen jóga fajták léteznek még. A kismamáknak is van terhes-jóga, így meditálással, nyújtással megkönnyítik a lazítást ebben az időszakban, és segít nyugodtabbá válni, hogy kizárhassák a stresszt és az aggodalmakat az életükből.

 

Bár van olyan jóga, ami a dinamikusabb mozgásra fekteti a hangsúlyt, mégis az aktívabb, pörgősebb embereknek ez nem épp kielégítő. Nekik az edzőtermek órái, széles skálán kínálják a garantáltan izzasztó és kimerítő gyakorlatokat. Ilyen például a Kangoo Jump. Egy spéci cipőben pattogni egy órán keresztül biztos, hogy levezeti a feles energiáidat. Vagy próbáld ki a step edzést, amiben a táncos aerobic mozdulatok keverednek a lépcsőzéssel. Sőt a legújabb edzésforma a tánc. Egyrészt új lépésekkel bővítheted a repertoárodat, amiket majd a bulikban bevethetsz, másrészt nagyon szépen formálja nőiessé a problémás részeidet.

És ha megvan, hogy mit próbálnál ki, nézz utána a terem és klubkeresőnkben, hol találod a hozzád legközelebbi fitness termet

És hogy az ár is számít? Akkor az akcióink között böngészd át az ajánlatokat.

Aztán már nincs más dolgod, mint hogy belevágj, mert lassan itt a tavasz és a szekrény mélyére kerül a mindent elfedő télikabát.

Olvass többet a témáról: fitness, jóga