Rúdtánc, mint sport Hír

Mozgásvilág.hu
2011/01/26
Interjú Páll Orsival, a Pole Dance Fitness tánciskola megalapítójval és vezető tánctanárával.
Hirdetés
Hogyan alakult ki a sztriptíz bárok közkedvelt látványosságából ez az új mozgásforma? Az átalakulás először az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban vette kezdetét, és terjedt el szerte a világon az elmúlt néhány évtizedben. Manapság már számos országban versenyek, oktatói képzések köthetők a rúdtánchoz (Pole Fitnesshez). Annyit tudni, hogy valamikor a '80-as, 90'-es évek környékén kezdőtött. Sokan kötik az akrobatikus rúdtáncot a cirkuszokból ismert "chinese pole"-hoz, ám azt nem fém rúdon csinálják és a mozdulatok is kissé eltérőek.
 
Liza, az egyik oktató Liza, az egyik oktató
 
Maradjunk egy kicsit a Strip Tease-nél. Miben különbözik a Pole Dance Fitness az erotikus iparág e műfajától? Mennyire hasonlóak, vagy különbözőek a mozdulatsorok? A rúdtáncot egyre többen választják manapság a rendszeres testedzés vagy annak kiegészítése céljából. Az órákon a rúd körüli vonaglás és erotikus gesztusok helyett akrobatikus- és erőelemeket ötvözünk olyan kifinomult mozgásokkal, mint például a balett, a kortárs táncok, a jóga , stb.
 
Léteznek különböző rúdtánc óra típusok (zsírégető, alakformáló stb..?) Az alap óratípusok egyformán épülnek fel (bemelegítés-trükkök tanulása és gyakorlás-nyújtás). Kiegészítésként  pedig ún. Pole Kondi & Stretching óráink vannak, amelyek az órákon tanult elemek pontos és szép kivitelezését segítik elő, illetve fejlesztik az állóképességet.
 
Pole Dance Fitness óra Pole Dance Fitness óra
 
Hogyan épülnek fel a tudásszintek? Tánciskolánkban 5 tudásszintet különboztetünk meg. Az első 4 szinten egyre nehezebb gyakorlatokat sajátithatnak el tanítványaink, így az izomzat fokozatosan fejlődik , minimálisra csökkentve ezzel az esetleges sérülések kockázatát. Az 5., azaz a “ Masters” szinten már mindenki a saját állóképességének, és erejének megfelelő tempóban tanulhatja meg a legextrémebb trükköket.
 
A lányok a testedzés miatt járnak az órádra, vagy párjuknak szeretnének "mutatványozni"? Elsősorban a testedzés miatt, de mivel az akrobatikus rúdtánc haladó szinten már nagyon látványos , egyre többen szeretnék nem csak a párjuknak, de ismerőseiknek is megmutatni tudásukat. Saját rendezvényeink , illetve meghívásos fellépések keretében, erre pedig időről időre biztosítjuk is a lehetőséget.
 
Mivel tud többet, mivel másabb egy Pole dance fitness óra, mint például egy átlagos aerobic óra? A pole fitness egyik legnagyobb előnye, hogy az órák nem egy monoton koreográfia köré épülnek , a résztvevők saját kreativitásukat is használhatják a gyakorlás során. A fokozatosság elvét követve egy olyan ember is végig tudja csinálni az órákat, aki egyébként nem sportol rendszeresen.
 
Talán furcsa a kérdés, férfiak is járnak rúdtáncot tanulni? Elsősorban nől látogatják az órákat, de van férfi tanítványunk is. A férfiak testfelépítésükből adódóan könnyebben boldogulnak az erőelemekkel, de tapasztalatom szerint az elején bizony nekik is nagy kihívást jelent.
 
Pole Dance Fitness óra Pole Dance Fitness óra
 
Rendszeres edzés esetén mikor kezd el látszani eredmény? Egy tudásszint elsajátításához 1-4. szintig a Pole Dance Fitness tánciskolában 6 alkalomra van szükség , ez heti 1 vagy 2 fogllkozást jelent. Már az első néhány alkalommal érezhetően és tapinthatóan javul az izomtónus és a közérzet. Mindenki a saját testsúlyával dolgozik, így az erőkifejtés jóval intenzívebb, mintha edzőtermi súlyokkal dolgoznánk, a sérülésveszély azonban sokkal kisebb.
 
Mennyi ideig tart egy edzés, és hány kalóriát lehet elégetni? Egy-egy pole fitness óra tánciskolánkban 90 percig tart; 10-15 perc aerobic jellegű bemelegítés, melyet speciális erősítő gyakorlatokkal egészítünk ki. A résztvevők ezután az erőelemeket, forgásokat és az összekötő mozdulatokat gyakorolják, az óra végén pedig lenyújtjuk az izmokat. Egy intenzívebb óra alkalmával tudásszinttől függően 300-500 kalóriát lehet elégetni.
 
Ha valaki nagyon elszánt, van-e lehetőség versenyen indulni? Igen, itthon és külföldön egyaránt rendeznek különböző versenyeket.
 
Pole Dance Fitness
 
Milyen ruházat praktikus az edzéshez? A legjobb tapadás érdekében minél nagyobb szabad bőrfeluletre van szükség , tehát rövidnadrágban és kényelmes, testhezálló felsőben érdemes jönni az órákra. A résztvevők testi épsége érdekében a magassarkú cipők használatát nem javasoljuk, bemelegítéshez edzőcipőben, azután tornapapucsban vagy mezítláb a legkényelmesebb. A krémek használata az órákat megelőző 12 órában kerülendő, mivel  ezek csúszossá teszik a rudakat.
 
Egyéni oktatásra is van lehetőség, vagy csak csoportos edzés keretében? Természetesen van lehetőség magán órák keretében is elsajátítani a rúdtáncot. Ezeknek előnye, hogy egy-egy ilyen óra alkalmával akár 2x olyan gyorsan lehet haladni a tanulással.
 
Árak Teszt óra: 2000 Ft/ alkalom Gyakorló óra: 2500 Ft/ alkalom Pole Kondi és Stretching: 2500 Ft/ alkalom 6 hetes tanfolyam: 12 000 Ft
Ha érdekel , vagy kipróbálnád, klikk ide!
 
Páll Orsolya Páll Orsi - a Pole Dance Fitness tánciskola megalapítója és vezető tánctanára - kilenc évig versenyszerűen műugrott - 2006 óta foglalkozik rúdtánccal - 2008-tól a Pole Secrets, az Egyesült Királyság egyik vezető rúdtánc iskolájának pole fitness oktatója - amatőr rúdtánc magyar bajnok 2008-ban   - a 2009-es jamaikai rúdtánc világbajnokság résztvevője
Hirdetés