Folk Dance Aerobic - Hungarikum Hír

Jenei Róbert - Mozgásvilág.hu
2011/11/22
A töretlen népszerűségnek örvendő táncos aerobic irányzatok palettájába felkerült a piros-fehér-zöld trikolor is
Hirdetés

 

Az aerobicot az utóbbi időben igen sok fajta variációval ötvözték. Ott van például a latintáncokkal kevert zumba , a táncos alaplépéseket tartalmazó dance aerobic , ha pedig néptáncos alapokkal spékeljük meg kész is a folk dance aerobic, vagyis a néptánc aerobic .

 



 

Aerobic és néptánc?

Igen, ez már a 21. század és a néptánc sem maradhat ki a fejlődésből. Szabó Brigitta aerobic oktató nevéhez fűződik ez az óratípus létrehozása.

Mikor először meghallottam egyből az jutott az eszembe: „ Öregem! Ez mekkora ötlet! ” És tényleg! A magyar néptáncot összedolgozni az aerobic-cal? Jogosan jöhet a kérdés, hogy ez eddig hogy nem jutott az aerobic edzők eszébe. De természetesen nekünk már nem ezzel kell foglalkozni, hanem hogy végre megalkották és el kell menni kipróbálni.

 

Az óra felépítése nagyon hasonló egy átlagos aerobic órához, annyi különbséggel, hogy itt egy alkalom csak 45 percig tart , azért „hogy a vendégek siker élménnyel távozzanak”. Itt is van bemelegítés, erősítés, és levezetés. Az óra során inkább a láb, comb és fenék erősítése dominál. A felsőtestet ebben az esetben nagyon minimálisan veszi igénybe az óra. A karral szinte nem is dolgozunk, ugyanis azt végig vagy csípőre tartjuk, vagy éppen a levegőben pont, úgy ahogy az igazi néptáncosok. Nagyszerűen javítja az állóképességet és kellő intenzitás után zsírégetést is elérhetünk.

 



 

A folk dance aerobic lépései a magyar néptáncaiból merít ötleteket azok közül is inkább a férfiak lépéseit részesíti előnyben, ugyanis azok látványosabbak. A zenei stílus nagyon hasonló bár ritmikai különbségek azért akadnak éppen ezért egy kicsit az aerobicosabb jellegű népdalokat hallhatjuk az órán. A későbbiekben Szabó Brigitta szeretné beépíteni az órába más népek táncait is, mint például az ír vagy a bajor, ezért is lett az elnevezés "Folk Dance" és ezért nem "Hungarian Folk Dance" (A magyar mozdulatokat feldolgozó irányzatnak igazán adhattak volna egy saját, mondjuk "Magyar Néptánc Aerobic" elnevezést, de persze értjük az elképzelés lényegét - a Szerk.) . 

Szóval én kíváncsian várom, hogy milyen lehet egy ilyen óra és azt is, hogy a későbbiekben milyen más kultúrával ismertet minket ez a műfaj. Egy biztos, ezzel az óratípussal talán picit közelebb kerülünk a saját kultúránkhoz.

 

Hagyományőrzés, alakformálás, vagy egyszerre mindkettő céljából bátran tegyél egy próbát! www.folkdanceaerobic.hu 

 
Hirdetés