Menü

2010.09.30.     Hozzászólás 0

Mandalajoga.hu

Női jóga

Egy jóga, mely segít a nőknek női mivoltuk megismeréséhez és elfogadásához.

Társadalmunk kevéssé toleráns a női ciklus megélésével szemben. A legtöbb nő hajlamos ennek a területnek még a tudatból való kizárására is, igyekszik szinte észrevétlenné tenni menstruációját. Ennek súlyos következményei lehetnek: a medencealapi izmok gyengülése, fájdalommal járó menstruáció, szexuális életbeli problémák, inkontinencia. A női jóga hozzásegít önmagunk megismeréséhez, elfogadásához, női mivoltunk teljesebb megéléséhez.

A női jóga egy alkalmazott terület a jógában, a hatha jóga gyakorlatait alkalmazza, de kiemelten azokat az ászanákat (kitartott testhelyzetek) használja, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a női szervekre, lazítják a csípőt, energetizálják a medencét, így máshol van a fókusz, a figyelem, mint a hatha jógában. Ez a fajta jóga testtartásokból és testhelyzetekből, erőteljes nyújtásokból és gerinccsavarásokból áll, szakrális táncokat, légzőgyakorlatokat és lazító eljárásokat használ.

 

A női jóga hatása
A női jóga a testet a modern intimtorna hatékonyságával kezeli, míg az energetikai és mentális történésekhez a klasszikus jóga ősi, mégis újszerű szemléletével közelít. Gyakorlatai az altest energetikai rendszerét állítják helyre, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait. A nők ezáltal tanulhatnak görcsoldó relaxációs technikákat és ciklust  szabályozó  gyakorlatokat, fejlesztve  ezzel  az  öngyógyítás képességét. Tudatosulnak  a  női szervekhez  kapcsolódó   érzetek. A helyes légzés elsajátításával kiegyensúlyozottá válik a hormonális működés, az idegrendszer és ezzel az érzelmek is stabilizálódnak.

Kinek ajánlott?
Női jógára minden nő járhat, bizonyos betegséggel maximum kihagy néhány gyakorlatot. Ez a fajta jóga jót tesz a görcsösen menstruálóknak, akiknek gyenge a medence- vagy hüvely izomzata, ajánlják női szervi problémákra, hormonális gondokra, stresszoldásra és a szexuális élet javítására. De ajánlják szülés előtt, szülés után, merev csípőjű hölgyeknek, sportolóknak vagy nehéz fizikai munkát végzőknek.

A női jóga rengeteg előnye közül az is sokat nyom a latba, hogy az órán csak nők vannak, akik előtt nem kellett szégyellni semmit. A gyakorlás során ráadásul egészen más energiák vannak, ha csak nők jógáznak együtt, ami már önmagában is jótékony hatású.

 

Próbáld ki te is a Mandala Jógastúdiókban!

Olvass többet a témáról: jóga