Lazulj stresszoldó jógával! Hír

Mozgásvilág.hu
2010/10/18
Feszült vagy, és nem tudod kikapcsolni az agyad? A stresszoldó jóga segít ellazulni!
Hirdetés
Felpörgött életritmusunk miatt manapság nincs olyan ember, akin ne mutatkoznának a stressz tünetei . A tömegközlekedés, a dugóban ücsörgés, a munkahelyi feszültség és a mindennapi megélhetés miatti idegeskedés rányomja bélyegét idegállapotunkra. A stressz pedig szorongást, depressziót, frusztrációt , akár agressziót is kiválthat. Ráadásul tönkreteszi betegségekkel szembeni ellenálló képességünket , befolyással van kapcsolatainkra, türelmetlenekké válunk és az alvással töltött órák is kevésbé hatékonyak stresszes állapotban. Ezért fontos a szakszerű stresszoldás és a stressztűrés fejlesztése .
A stresszes állapotot sokféleképpen oldhatjuk, az egyik leghatékonyabb módszer a stresszoldó jóga , amely ötvözi a jóga feszültségoldó, lazító, relaxációs technikáit és a modern pszichológia vívmányait. Célja a modern, nagyvárosi életmódból fakadó káros feszültségek oldása.
 
A stresszoldó jóga hatása A stresszoldó jógagyakorlatok olyan egyszerű, mégis rendkívül hatékony mozdulatok, amelyek növelik a munkabíró képességet és megelőzik a stresszes életvitelből fakadó betegségek kialakulását. Csökkentik a felgyülemlett feszültséget és szorongást, fejlesztik a türelmet, összehangolják a jobb és bal agyféltekünket. E módszer segítségével mélyül az önismeretünk, változik az életszemléletünk, erősödik az immunrendszerünk. Hosszútávon pedig sokkal nyugodtabbak és oldottabbak leszünk.
 
Hogyan segít? A relaxáció első lépése, hogy hagyjuk agyunkat és testünket megnyugodni. A relaxációt éppen ezért nehéz elsajátítani, de ezen képesség fejlődését nagyban meghatározza az, hogy az illető mennyi időt szán a gyakorlásra, milyen rendszeresen és intenzitással gyakorol.
A relaxáció alapja egyébként az oktató relaxált állapota, aki megosztja ezt a tanulókkal.
 
A stresszoldó jóga hatékonysága abban rejlik , hogy a jóga gyakorlatokat (ászanákat), légzőgyakorlatokat stresszoldás szempontjából köti össze: nem az izmok erősítését és nyújtását tartja elsődleges célnak, hanem az izmokban, izületekben felgyülemlett feszültség kimozgatását és kilégzését.
Ezt hosszú lazításokkal, speciális ászanákkal és mozgásterápiában használt gyakorlatokkal éri el. A légzőszervekben felgyülemlett stressz eltávolításához légzőgyakorlatokat (pránajáma) használ, hangsúlyosak a hosszú kilégzések és a hasi légzések.
A mentális lazítás eszköze pedig a hosszú, vezetett relaxáció az óra végén, mely akár több órányi alvással is felér.
  Próbáld ki te is!
Hirdetés