Menü

2009.12.08.     Hozzászólás 0

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu

Kocogás hegymenetben, a nappali közepén: futópad mustra

Az ideális otthoni futópad ismérve, hogy sokáig bírja, különböző programok és dőlésszög szerint edzhetünk rajta, kíméli az ízületeinket és testünk megmozgatásáért nem is kell elmennünk otthonról. Rékasi Anikó fitness-modellel és személyi edzővel teszteltettük a futópadot!

A téli hidegben sem hanyagolhatjuk el testünket, a jó közérzethez és alakunk karbantartásához elengedhetetlen a rendszeres edzés. Azonban az edzőtermekbe télvíz idején kevesebbet járunk, jégben, fagyban a szabadban is keveset futunk. A legpraktikusabb, ha otthon oldjuk meg a kardió edzést. Manapság már számos, egyszerűen összeszerelhető, kis helyigényű gépet találunk, ráadásul igen kedvező áron. Így a négy fal között hódolhatunk az egészséges életmódnak, ráadásul bármikor.

A jó futógép legfontosabb ismérve, hogy jól megmozgat, strapabíró és több programot is tud. A gépek többségébe manapság már rezgéscsillapító rendszert szereltek, így az ízületeinket is kíméljük futás közben.

 

Az általunk tesztelt ProForm PF3.8 futópad kategóriájában az egyik legjobb, 16 km/h-val futhatunk rajta, és 125 kilóig terhelhető. A hagyományos futásnál sokszor gondot jelent, milyen terepet válasszunk, a futópad konzolján azonban állíthatjuk a futófelület dőlésszögét, a megoldás segítségével akár 10 %-os emelkedőn is kocoghatunk.

 akár 10 %-os emelkedőn is kocoghatunk

16 program gondoskodik a változatos edzésekről, melyből kettőt saját stílusunk szerint alakíthatunk, a szerkesztett tervet pedig tárolja a memória. Az edzésprogramok között találunk 8 zsírégetésre szakosodott és 6 alapbeállítást is. A futófelület dőlésszöge és a sebesség pedig a programok alatt fokozatosan változik, az Amerikában gyártott gépet finom mechanizmusok jellemzik, nem a régi futópadok darabossága.

 

Nem csak a hölgyek kedvence lesz a beépített, kétfokozatú ventilátor, mely biztosítja a hosszabb sportolást, és elkerüljük vele a család előtti leizzadt, vörös tekintetet is. A vizsgaidőszak közepén, a fontos projektre készülve pedig kikapcsolhatjuk a ventilátort, a könyveket, jegyzeteket kényelemesen fel tudjuk pakolni a gépre. Innentől kezdve nincs kifogás, lehet mozgás közben is tanulni.

A futópad nagyfelbontású kijelzőjén látjuk az elégetett kalóriamennyiséget

A futópad nagyfelbontású kijelzőjén látjuk az elégetett kalóriamennyiséget, és azt is, mennyi idő alatt futottuk le a megadott távot. Ezen kívül a beépített markolati pulzusmérő segítségével nyomon követhetjük a pulzusunk alakulását, így biztosítva az egyenletes, biztonságos terhelést. A még hatékonyabb ellenőrzéshez használhatunk mellkasi pulzusmérőt is, bár azért nem kell túlzásokba esni, de aki megszállott biztonságmániás, az örülni fog a plusz opciónak.

 

Sokszor gondot jelent a helyszűke. Nos, a gép futófelülete felhajtható, így kisebb helyen tudjuk tárolni, a mozgatását kerekei segítségével bárki meg tudja oldani. Nyitott állapotban pedig egy 90x 180 cm -es hely kell, plusz a gép mögött 2, oldalt 1,5 méter biztonsági zóna. A balesetektől egy nadrágra, vagy a ruhára csíptethető biztonsági blokkoló véd, ha megszédülnénk, a futópad azonnal megáll.

a gép futófelülete felhajtható...

Tipp: Az otthoni kategóriában piacvezető futópad ár-érték arányban: jeles. A minőségi tesztünkön pedig egyértelműen jól vizsgázott, de a gépet bárki tesztelheti a hazai forgalmazó bemutatótermeiben.

 

Láng Sport

Tesztünk Rékasi Anikó a Kenguru fitness személyi és aerobik edzőjének közreműködésével jött létre (2008. Super Body aranyérem Fitness-Modell kategóriában, 2008 Fitparádé második hely, 2009 Super Body 2 hely). Jelentkezés edzéseire: rekasi.aniko@citromail.hu +36 20 522 3102 

Olvass többet a témáról: futógép, akció, futópad, otthoni fitnesz, futás