Intervall - Intenzív edzés elfoglaltaknak Hír

Mozgásvilág.hu
2010/12/17
Gyorsan és látványosan fogynál, de nincs több időd a sportra heti kétszer fél óránál? Itt a megoldás!
Hirdetés
Látványos fogyást csak erős intenzitású edzéssel érhetsz el, de ne gondold, hogy ezért a hét minden napján másfél órán keresztül kínoznod kell magad! Most egy olyan edzést mutatunk be, mely rövid idő alatt tartós eredményt hoz.
 
Mi is az intervall? Az intervall, más néven kondícionáló női torna egy kardio edzés , segítségével rövid idő alatt sok kalóriát el lehet égetni. Az intervall elnevezés az intervallum (szakasz) szóból ered, ugyanis különböző intenzitású mozgásformák néhány percenként, meghatározott ütemben váltják egymást. Így egy edzés pörgős, hajtós és lazább részekből is áll.
 
Miért hatékony? Egy intervall edzés a fokozott izommunkának köszönhetően rendkívül jó zsírégető . A pulzusszámod megemelkedik az órán, így még az edzést követő 2-3 órában is kalóriát égetsz el. Ráadásul a tempóváltásoknak és a különböző nehézségű gyakorlatoknak köszönhetően ezt az edzést nem lehet megunni .
Az intervall azért is jó, mert, amikor már éppen belehalnál egy kemény gyakorlatba, jön egy lazább feladat, mely alatt „megpihenhetsz”. Így nő az edzettségi- és állóképességi szinted is. Edzi a keringési rendszert, a tüdőt, javítja az anyagcserét, és növeli a kitartást.
 
Hogy néz ki az edzés? Egy intervall óra során az alacsony és a magas intenzitású fázisok váltakoznak attól függően, hogy milyen az edzettségi szinted. Eleinte körülbelül 5 perc alacsony intenzitású gyakorlatsor után 1 perc magas intenzitású feladat következik. Később fokozatosan haladva változtathatsz az arányon.
De mi is a magas intenzitású gyakorlatsor? Ez lehet gyors ütemű futás, biciklizés, ugrálás, taposógép vagy lépcsőzés . Egy jól összeállított és helyesen elvégzett intervall edzés 20-30 percig tart, és bőven elég heti 1-2 (fanatikusoknak is maximum 3) alkalommal végezned egy héten, hogy a szervezeted pihenhessen.
 
Bárki elkezdheti? Ha eddig a bevásárlószatyrok emelgetése volt az egyetlen mozgás, amit végeztél, ne az intervallal kezd! Mielőtt belevágsz, érdemes egy alapkondíciót elérni! De ezután is szakember segítségével állj neki, aki állapotfelmérés után összeállítja az egyénre szabott edzéstervedet.
 
Hol próbálhatom ki? A Színes Női Torna Stúdióban megismerkedhetsz az intervall-al és segítenek megtalálni számodra a megfelelő intenzitást.
Hirdetés