Felesleg lerázó alkalmatosság Hír

Mozgásvilág.hu
2010/11/30
Kipróbáltuk az újgenerációs vibrációs trénert.
Hirdetés
Emlékszem azokra a tévéshopos műsorokra , amin formás bikinis modelleket rázattak egy szalagos géppel, miközben vadul villogott a " CSAK ITT, CSAK MOST, CSAK ÖNNEK " felirat a képernyő közepén. Ugyan az egy helyben állós "testedzés" már akkor sem vonzott igazán, a rezegő idomok miatt nehéz volt elkapcsolni :) Sőt, a lenti kép szerint még régebbre nyúlik vissza ez a hóbort...

Vibrációs alakformálás régen

 
Ezt most csak azért írtam le, mert amikor először olvastam a Perfect Body Machine -ról, az jutott eszembe, hogy talán egy hasonló szerkezetről van szó. Vonakodtam is picit a dologtól, de aztán arra jutottam, hogy személyes tesztelés nélkül nem tudhatom biztosan, hogy miről is van szó - mint kiderült ,persze ez egész más, hisz amúgy nem jelenne meg róla cikk sem :) Mivel a Perfect body Machine Vibrációs Tréning a hölgyeknek szól , így a tesztelés édes terhét átadtam a gyengébbik nem egy képviselőjének, persze közben végig tudományos alapon szemlélődtem.
 
Hogyan működik a "tökéletes test masina"? A gép úgyanolyan konzolt kapott, mint a futópad okon , vagy a lépcsőgőzép eken szokott lenni. Ezen a panelen láthatóak illetve állíthatóak az edzés paraméterei (időtartam, intenzitás, satöbbi...). A "lényeg" maga egy doboz tetején lévő lap, ami az alatta lévő - így nem látható - közepső lévő tengelyen mozog. Olyan, mintha egy mini libikókára állnál , ami magától és nagyon gyorsan imbolyog, pontosabban rezeg. Azért fontos, hogy így szemléltessem, mert ez a tulajdonsága az egyik, ami a tévéshopos rázókától megkülönbözteti . Ahogy a pad mozog a talpad alatt, folyamatosan kibillenti testedet az egyenúlyi állapotból, így kényszerítve azt izommunkára.
 
Perfect Body Machine
 
Hivatalosan ez így hangzik: "A vibrációs pad háromdimenziós rezgéseit a testbe irányítja. Ezek a rezgések és a lap mozgása oly módon fejtenek ki erőt az izmokra, hogy instabilitást eredményeznek, amit a szervezet megpróbál kiegyenlíteni, azaz a test nyújtóreflexszel válaszol. Ez az önkéntelen, automatikus, erőkifejtést nem igénylő, így elkerülhetetlen nyújtás arra készteti az izmot, hogy összehúzódjon, mivel az egyensúlyi állapot fenntartásához folyamatos izomösszehúzódásokra van szükség, emiatt az izmok intenzívebben dolgoznak ez egész testben anélkül, hogy megerőltető munkát végeznénk. A vibrációs tréning lényege ez az összehúzódás, ami a nyújtó reflex eredménye, ami az izomrostok 10%-át aktiválja, így az izom a leghatékonyabb edzést kapja".
 
A másik lényeges különbség a régebbi vibrálós módszerekhez képest, hogy a testedzés nem passzív, a padon nem egyhelyben állsz csokit majszolva, hanem különbözőbb gyakorlatokat hajtasz végre, amik már önmagukban is intenzív izommunkát eredményeznek. Így az egyensúlyi helyzetre törekvésből és a gyakorlatból fakadó izommunka megsokszorozza a teljesítményt.
 
Perfect Body Machine
 
Milyen érzés a Perfect Body Machine Vibrációs tréning? Maga a vibráció - ami három fokozatban állítható - először nagyon furcsa érzés, tényleg mindened rezeg, szó szerint. Pár perc kell hozzá, amíg ráérzel hogyan állj rajta. A rezgés intenzitását a gépen lehet szabályozni, illetve minél jobban a lap szélére állsz, annál erősebben mozgat. Érdemes pár percet állni rajta, s kísérletezni melyik a legjobb póz, márcsak egyfajta bemelegítésként is, hogy azért a fogaid se törjenek ki :)
Az edzés közben, minden izomcsoportra jut egy-két gyakorlat (20perc alatt kb. 12-14 féle.). Ezeket a gyakorlatokat (fekvőtámasz, felülés, térdhajlítás, ésatöbbi) nem nehezebb a gépen elvégezni, mint egy sima tornán. Az instrukciókat személyi edző adja, aki bemutatja a gyakorlatokat, segít hogyan álljak, hogyan helyes végigcsinálni a szériát, s számolja is a végrehajtott gyakorlatokat - így nem kell észben tartani, hol is tartok, s persze nem is csalhatok :)

Perfect Body Machine

Tetszett, hogy nem lihegtem az edzés után, nem voltam halálra ízzadva. Leszállás után egy kis nyújtás következett, s végeztünk is. Tényleg nem volt 20 percnél több. Az edzés után röviddel már éreztem ugyanazt a fáradtságot, ugyanazt a jól eső érzést, ami egy egyórás ugrabugra után szokott nálam jelentkezni. Harmadnapra a lábamban éreztem csak izomlázat, máshol nem nagyon. Valószínűleg egy-egy gyakorlatot már a nehezebb fokozaton kellett volna csinálnom, de elsőre nem akartam nagyon vállalni.  - Erika Teszter
 
Kinek ajánlott? Bár egy edzés alapján ezt személyesen nem tudjuk megerősíteni, az ígéretek szerint a vibrációs tréning rövid idő alatt képes ugyanolyan eredményre, mint akár a pilates edzések így időhiányban szenvedőknek ez maga a megváltás. A gyorsaság mellett a másik pozitívum, hogy az edzés alatt nem alakul ki légszomj, nem kezdesz el lihegni, mint egy ugrálós fitness-óra alatt (persze ez csak akkor előny, ha kifejezetten útálsz tüdőben elfáradni. Ha szereted a "kifulladás" érzését, ezt hiányolni fogod a vibrációs tréningen).
 
Perfect Body Machine
 
További pozitív hatások Sport: A PERFECT BODY MACHINE-t használhatod bemelegítéshez, erősítő programként, zsírégetéshez, nyújtáshoz és masszázsra.
Szépség: A vibráció által megnövekedett véráramlás, gyorsabb anyagcsere és hormonkiválasztás következtében a lehető legrövidebb idő alatt csökkenti a cellulitiszt. A megerősödött kötőszövetek és támasztószövetek megszűntetve a bőr pettyhüdtségét, feszes alakot eredményeznek, tehát nem csak a felesleges testtömeg tűnik el, hanem szépül a bőr és helyreáll az izomtónus. (Pl segít meggátolni a visszértágulatok kialakulását és a vizesedést is).
Egészség: A vibrációs tréning pozitív hatásai lerövidíthetik a gyógyulás folyamatát, pl balesetből történő felépülés során. Az izomtónus elvesztése vagy hosszabb ideig tartó mozdulatlanság után a vibrációs tréninget könnyű rendszeresen elvégezni, hiszen rövidebb idő alatt kevesebb erőfeszítést igényel, így motiváltabbá teszi használóját. Alkalmazásakor a teljesítőképesség növekedése és a közérzet általános javulása figyelhető meg. A rezgésterápia kiváló eredményeket ér el a csontritkulás, a sclerosis multiplex, izom-és idegrendszeri rendellenességek kezelésében. A megemelkedett hormonkiválasztás (tesztoszteron, növekedési hormon) növeli a csontsűrűséget és a csontok teherbíró-képességét.
 
A Perfect Body Machine vibrációs tréninget a Több mint szép stúdióban próbáltuk ki.
 
Hirdetés