Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra Túra

Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra Túra hossza 17.2 Km. Az útvonal szintemelkedése 683 m, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

A Velky Sokol a Szlovák Paradicsom legnagyobb szurdoka, ami azt jelenti, hogy a leghosszabb és egyben a legmeredekebb is, Majdnem 6 kilométeren olykor 300 méter magas sziklafalak között haladunk, bejárása megfelelő tapasztalatot igényel. Itt gyakran kell a patakmederben ugrálni kőről kőre, tehát még nyári időben is elengedhetetlen a bakancs.

A szurdok a Sólyom patakról kapta a nevét, amely középtájon egy mellékvölgyből érkezik a főágba.

Velky Sokol - Nagy-Sólyom túra

Parkolni a Káposztafalva (Hrabušice) település melletti Fűrésztelepnél (Píla) érdemes, itt van fizetős parkoló. De ha a Podlesok kempingből gyalog szeretnénk megközelíteni, arra is van lehetőség, csupán 4,5 km-es úton a Nagy Fehér-patak mentén a zöld sáv jelzésen.  

A parkolótól a zöld sáv jelzésen indulunk el Nagy Fehér-patak mentén és 2 km megtétele után balra kanyarodunk a patakon át a sárga sáv jelzésre. Itt kezdődik el a Nagy-Sólyom völgy, de itt még hosszasan szinte szintben haladunk a patak mentén. 

Majd szűkülni kezd a völgy, több helyen csak a patakmederben lehet haladni, és a sziklák is egyre magasabban vesznek körül. Az ösvény nem egyértelmű, de azért fel lehet ismerni kijártabb csapásokat.

Mindenfele az emberi beavatkozástól mentes természetes környezetet látjuk, a változatosság lenyűgöző.

Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-3
Vízesés a Velky Sokolban
Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-3
Forrás: Nyáry Tamás

A szurdok közepe táján elérkezünk az első vízeséshez Malý vodopád - 8,5 m , melynek bő vize mellett fém létra vezet fel, majd kis hídról tudunk utána nézni a lezúduló víznek. 

Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-4
Mály Vodopád vízesés
Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-4
Forrás: Nyáry Tamás

Hamarosan megpillantjuk a következő nagy vízesést, a Veľký vodopád - 7 m -ot, mely mélyen kimosott katlanba érkezik, a lezúduló víz súlya látványos munkát végzett itt.

Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-5
Velky Vodopád vízesés
Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-5
Forrás: Nyáry Tamás

A folytatásban szűk hasadékban haladunk, kisebb nagyobb zúgók felett vezetnek a falétrák, néhol a korábbi elkorhadt létrát is láthatjuk. 

Helyenként hosszába fektetett és berecézett gerendákon kell egyensúlyozni. Bár a lépcsőkön inkább akadály a túrabot, még a hátizsákra tűzve is, itt viszont nagy segítség lehet, mivel kétoldalt a patakban le lehet támasztani vele, megelőzve az egyensúlyveszést. 

A szurdok felső felét Róth-szakadéknak nevezik az első felfedezője után  (Róthova roklina) Itt ismét meglepetések várnak, egy újabb fektetett létrasor fokain lépdelünk. A Kőkapunak nevezett szurdokrészben van olyan szakasz, ahol csupán 1 méter széles a két oldalfal közötti átjárás.

Amikor már szelídülni kezd a táj, elágazáshoz érkezünk, a bal oldali mederben haladjunk tovább.

Ahogy kiérünk a szurdokból, kis padon tudunk megpihenni és uzsonnázni, utána a piros jelzésen balra fordulva érjük el előbb a Glatz-fennsíkot, majd a Mala Polana (Kis Rét) esőbeállóját. 

Ha nem sietünk, akkor ezen a helyen kellemesen lehet pihenni és a fennsík hangulatával töltekezni. A rét túloldalának irányában a távolban a Holló-sziklát látjuk (Havrania Skala), amely a hegység déli oldala felől közelíthető meg Stratená (Sztracéna) helységből.

Innen a piros sáv jelzésen jutunk vissza parkolóba párhuzamosan a szurdokkal kellemes erdei úton, melynek az utolsó szakaszán egy nagyobb kanyarban a sárga sáv jelzésre kell áttérni.

Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-7
Glatz-fennsík
Velky Sokol - Nagy-Sólyom szurdok túra-7
Forrás: Nyáry Tamás
Hirdetés
Hirdetés