Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok) Túra

Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok) Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok) Túra hossza 1.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 224 m, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Alig 1,5 km hosszú, 224 méteres emelkedővel, kis szintekkel. Itt talán még a tériszony sem jelent akadályt. Száraz időben nem nagy kihívás ez a szurdok, csak néhány helyen fontos a bakancs, viszont nyálkás időben könnyű megcsúszni a létrák fokain, fontos az óvatosság.
A Maly Kysel szurdok, a Velky Kysel szurdokhoz hasonlóan, a hegység belsejében helyezkedik el, rövidsége miatt bármelyik más túrához hozzávehető, amely keresztezi a Menedékkő-fennsíkot. A Kysel szurdok egyébként 3 részre oszlik, csak hogy értsük a különböző elnevezéseket. Az alsó főág a Kysel-szurdok, ez a szakasz a ferrátás rész. Fentebb „Y” alakban kettéválik és a két fölső ágat hívják Velky- illetve Maly-Kysel szurdoknak.

Maly Kysel túra

 

A Káposztavalvi kemping melletti parkolóból (Podlesok) indulunk el a piros jelzésen széles erdei úton, amelyről előbb a sárga sáv jelzésre térünk át, majd végül a zöld jelzésen keresztül jutunk el kb. 5 kilométernyi emelkedő után a Menedékkő-fennsíkra (Klaštorisko).

A hely onnan kapta a nevét, hogy a környék lakói tatárjárás idején itt leltek menedékre. Hálából kápolnát építettek, melybe később a karthauzi rend szerzetesei telepedtek le. Sajnos a husziták sorozatos támadásai során végül 1543-ban maguk a lőcsei polgárok rombolták le. Érdemes elidőzni a kolostor megmaradt romjai között, évről évre egyre több részlete kerül rekonstruálásra.  

A fennsíkon nehéz ellenállni a finom illatoknak, és már majdnem a túra felénél járunk, úgyhogy megérdemeljük hát, hogy megkóstoljuk a helyi specialitások valamelyikét. Amúgy itt a menedékházban meg is lehet szállni.

Szép idő esetén érdemes a menedékháztól a kék és a sárga jelzéseken kissé feljebb menni a réten, mert vannak olyan pontok, ahonnan tisztán látszik a Magas-Tátra sziluettje.

Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-3
Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-3
Forrás: Nyáry Tamás

Utunkat innen a turistaháztól kék sáv jelzésen folytatjuk a Maly Kysel szurdok felé. Előbb kissé emelkedve, aztán kissé ereszkedve érkezünk el a két Kysel patak összefolyásához, ahol mi maradunk a kék jelzésen. 

Maga a szurdok elsőre egy magasabb fém létrával indul, ami egy 7 méteres vízesés mellett vezet fel, de innen a továbbiakban már csak kis szintemelkedésű fektetett, vastag gerendákból ácsolt létrákon lépkedünk a víz felett.

A legmagasabb vízesés 8 méterről omlik alá egy sziklafalon, az út viszont csak alatta vezet el. 

Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-4
Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-4
Forrás: Nyáry Tamás

Ahogy elhagyjuk a létrákat és a patakot, kellemes erdei ösvényen emelkedünk fel egészen a Száraz Fehér-patak csúcsig (Suchá Belá – záver). Itt bicikli bérlésre van lehetőség, mellyel kellemes erdei úton lehet egyenesen a kempingig ereszkedni. 

Ha a gyaloglást választjuk, akkor a sárga sáv jelzésen induljunk el jobbra, majd egy útelágazásnál a piros jelzésen forduljunk balra. Az út utolsó szakaszát ugyanazon a meredek részen tesszük meg, amelyen elindultunk.

Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-5
Maly Kysel (Kis Savanyú-szurdok)-5
Forrás: Nyáry Tamás
Hirdetés
Hirdetés