Hernád-áttörés Túra

Hernád-áttörés Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Hernád-áttörés Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 608 m, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

A Hernád-áttörés egy 16 km hosszú, sok helyen 300 méter magas szurdokvölgy melynek alján vadvízi körülmények között hömpölyög a Hernád folyó. Keletkezése tektonikus mozgások révén kezdődött, amikor a Szlovák Paradicsom területe emelkedni kezdett, a folyó pedig a sziklákon át talált magának utat és kivájta a szurdokvölgyet. Ezen a túrán nem járjuk végig az egész szurdokot, a nyugati része egy másik túraleírásban olvasható.

Hernád-áttörés-1
A Hernád
Hernád-áttörés-1
Forrás: Nyáry Tamás

Hernád-áttörés túra

Ez a túra az egyetlen a Káposztafalvi-karszton, ahova nem szükséges a vízhatlan lábbeli és a túrabot is szükségtelen, sőt inkább csak akadályoz. A láncok helyenként kissé nedvesek vagy rozsdásak lehetnek, ezt a kellemetlenséget elkerülendő érdemes biciklis kesztyűt is vinni. A patak mentén számos helyen fém tálcákon lépkedünk, néhol igen szűk helyen, a sziklafalhoz tapadva tudunk csak haladni, de alattunk csak pár méter mélység van, úgyhogy ez a túra kisebb tériszonnyal is végigjárható. Látványban így is bőven lesz részünk, hiszen a szűk, patakszélességnyi szoros mentén meredek sziklafalak magasodnak, a víz pedig érezteti velünk lassú de kitartó erejét, ahogy helyenként alámosta a sziklafalat. 

Hogy kellemes körtúra legyen, a legegyszerűbb a Podlesok kempingből indulni. Néhány alap információ: a parkolásért 5 eurót kell fizetni, míg a nemzei parkba való belépéshez 1,5 euró/főt.
 
A parkolóból zöld jelzésen indulunk a Nagy Fehér-patak mentén egészen a Hernáddal való találkozásig. Itt átkelünk a hídon, és a kék jelzésen belépünk a szurdokba. Ha korábban nem váltottunk belépőt, akkor azt itt is megtehetjük. 

Hernád-áttörés-2
Hernád-áttörés-2
Forrás: Nyáry Tamás

Hamarosan emelkedik az út a patak mentén, keskenyedik a párkány, és láncok segítik a biztonságos haladást. Majd elérkezünk ez első fa, vízszintes létrához. Itt már a fotózási kedv is egyre nő. Kisebb emelkedőket teszünk meg, végig a patak mentén. 

Vannak helyek, ahol oldalazva könnyebb haladni. Az ösvény több helyen egészen a patak szintjéhez közel halad, le is lehet menni a vízhez.

Kb. egy órányi út után elérkezünk a lengőhídhoz, amin átkelünk. Ez a híd izgalmasan hosszú és keskeny, két oldalán több magasságban tudunk kapaszkodni. Érdemes megállni a közepén és innen is megcsodálni a Hernád vizét, persze csak ha nincs nagy tömeg. 

A folytatásban egy nagyjából ugyanakkora szakaszon, mint a korábbi, hasonlóan fémtálcás-láncos úton élvezhetjük a nem mindennapi szurdokot. Eddigre képet kaphatunk arról, hogy miért áttörés a szurdok neve.

Hernád-áttörés-3
Ismét a Hernád
Hernád-áttörés-3
Forrás: Nyáry Tamás


Amikor kiszélesedik a part, elérkezünk egy kisebb büféhez a Létánfalvai malom (Letanovsy Mlyn) nevű helyen. 

Ha megtetszett ez a szakasz, akár itt is visszafordulhatunk, hiszen ez a szakasz mindkét irányba járható, a többi szurdokkal ellentétben. De kb. 200 méteres szintemelkedéssel fel is mehetünk Menedékkőre, ami egy nagyon szép fennsík a hegység szívében. Ha ezt az utat választjuk, akkor tovább kell indulnunk a kék jelzésen, amíg átmegyünk újra a Hernád felett, és ott a piros jelzésen folytassuk utunkat felfele az erdőben.

Menedékkőn is találunk látnivalókat. A karthauzi rend egykori kolostorának romjait érdemes bejárni, egyre több restaurált rész fedi fel a valamikori rend életét, ahol korábban a környék lakói is menedékre leltek a tatárjárás idején. A nagy rét fentebb fekvő részeiről belátható a Magas-Tátra teljes vonulata. És itt étteremben is ismerkedhetünk a helyi ízekkel. 

Hernád-áttörés-4
Hernád-áttörés-4
Forrás: Nyáry Tamás

Gyalog a zöld sáv jelzésen tudunk a legrövidebb úton visszatérni Podlesokra. De arra is van lehetőség, hogy biciklit bérelve lesuhanjunk a zöld, majd a sárga jelzésen erdei úton a parkolóig. Ha pedig kíváncsiak vagyunk egy szurdokra is, akkor a könnyebb Maly Kysel-t vagy a több kihívást rejtő Velky Kysel felé is indulhatunk.

Hernád-áttörés-5
Hernád-áttörés-5
Forrás: Nyáry Tamás
Hirdetés
Hirdetés