Országos Kéktúra 19/2 Terény-Hollókő

Kakuk András
Kakuk András
Az Országos Kéktúra 19/2 Terény-Hollókő hossza 25 Km. szintideje 10 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Nógrádsipek-Hollókő

 

Rendhagyó módon túracsapatunk fordított irányban teljesítette a Kék-túra ezen etapját. Megpróbálom élményeinket megfordítani és az eredeti irány szerint leírni őket. 

Ha valaki gyerekekkel vág neki a túrának ahogyan mi is (2 család, 8 gyerek egészen az 5 évestől a 15 évesig) és rövidebb szakaszokra kívánja bontani a túrát akkor a Terény- Nógrádsipek és a Nógrádsipek-Hollókő szakaszokban nyugodtan gondolkodhat. 

Szállásnak Terényben csak a helyi parókiát találtuk, ami nem mondható kényelmesnek. Ezzel szemben Nógrádsipeken bátran tudom ajánlani a Tornácos Vendégházat. A felújított parasztházban 2 szobában max. 9 ember fér el. Számunkra a legnagyobb élményt a szépen ápolt, füves udvar jelentette, ahol a tűzrakó helyet kihasználva tábortűzzel dobtuk fel a korán sötétedő novemberi estét. 

 

Dobos-kút Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Dobos-kút
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

 

A kék hosszanti irányban szeli a falut. Pecsételő hely, a helyi presszóban található. Amint kiérünk a faluból emelkedni kezd az út, majd kettéválik. Mi az alternatív kék pöttyön haladtunk, megfogadva a fórumozók tanácsát, miszerint az a szebb.  Rövidesen elérjük a Dobos-kút pihenőhelyet. Hollókő felől pont jó távolságra volt, hogy megpihenjünk és elemózsiázzunk egyet. Ha Nógrádsipekről indulunk lehet, hogy közel van a megálló, de a forrás vizét így is érdemes megkóstolni. 

Az ösvény végig erdőbe vezet, kilátó-ponttal először az útvonal legmagasabb pontja, a Remete-hegy után találunk, ahonnan már a Hollókői várat pillanthatjuk meg.

A várig vár ránk még egy szép kaptató is, de amint beérünk a faluba fókuszálhatunk a megérdemelt örömökre, amit a helyi kézműves pék, kávézó stb.. kínál. 

Terény- Nógrádsipek

 

Terényben a temető mellett indul a kék 3 dombon keresztül először Cserhátsurányba, majd onnan tovább Nógrádsipekre. 

Terénytől cserjés dombokon, szántók mellett kell haladnunk míg el nem érjük a főutat. Az idáig tartó út három kisebb hegyen (dombon) halad keresztül, rövid, de elég meredek kaptatókkal megkínálva a túrázókat. 

Cserhátsurányban több helyen is lehet pecsételni. Bár a helyiség 2 kastéllyal is rendelkezik, azok nincsen túl jó állapotban, csakúgy, mint maga a falu. Pihenni a boltnál azonban lehet, ahol egy füves placcon alakítottak ki pihenőt egy asztallal és a hozzá tartozó padokkal. 

A falut elhagyva a szántó mellett a túra legszebb kilátása tárul elénk, élvezzük ki. Jobbra kanyarodva a valóságban nem annyira hegyes, Hegyes-hegy érintésével haladunk Nógrádsipek felé. Gyerekeknek érdekességként több vadászles is felfedezhető az úton. 

 

Terény határában Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Terény határában
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

 

Hirdetés