Großvenediger három nap alatt

Kakuk András
Kakuk András
A Großvenediger három nap alatt hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 1400 m, szintideje 12 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Grossvenediger túra-Hozzávalók 3 főre:

- 1440 km utazás kocsival oda-vissza (pályamatrica magyar/osztrák + benzin), fejenként 10.000 Ft.
- 1 nap szabi, ha egy átlagos hétvégén megyünk.
- Szállás 2 éjszakára 2 helyen fejenként 16-19 Euro/éjszaka.
- Venediger taxi oda-vissza 20 Euro
- Edzett kondi, gyalogtúrás tapasztalatok.
- Alapfelszerelés: szállástól függően hálózsák, vagy huzat, bakancs, meleg ruházat, naptej, napszemüveg
- Magashegyi felszerelés: karabiner, kötél, beülő, hágóvas, csákány (e két utóbbi napi 500 Ft-ért bérelhető)

Összesen (utazás, szállás, felszerelés bérlés) kb. 30.000 Ft. + kaja

Bár a túra önállóan is letudható, számtalan hazai utazási iroda szervez túrákat, ahol a szállásfoglalással, utazással és felszerelés beszerzésével járó gondokat leveszik a válladról, továbbá szakértelmükkel is biztosítanak.

Hasznos infók, részletek...

Az utolsó település túrázás előtt Hinterbichl, a legközelebbi nagyobb város Matrei bei Ostirol.

Hinterbichl-től a Venediger taxi visz el minket a Johannis hüttéig, ami oda-vissza 20, egy útra 12 Euro. Ez az út gyalog nagyjából másfél-, két óra pluszt jelent a 800 méteres szintkülönbség miatt. Ha kocsival jöttél, azt az Ischlitzer panzió előtti parkolóban hagyhatod, vagy egy picit arrébb, a Johannes hüttéhez vezető út elején is parkolhatsz vele. A közbiztonság osztrák mérce szerint van mérve, úgyhogy nyugodt lehetsz.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag05.JPG
Ezekkel megyünk oda fel

A Johannis hüttében meg is szállhatsz, mi rögtön továbbmentünk a Defregger Haus-ra. Innen korán, már reggel 6-kor érdemes elindulni a csúcs felé, így kisebb a kockázata, hogy beszakad alattunk egy megolvadt hóhíd. Defreggertől felfelé 3, lefelé másfél óra az út. Nagyjából ugyanez mondható el a Johannis hütte és a Defragger Haus távolságáról. Az egész túra lenyomható egy nap alatt, bár ahhoz nagyobb edzettség szükséges és jó hajnalban el kell indulni a Johannis hüttétől.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag06.JPG

Gyerekbarát Johannes hütte 2100 méter környékén

Nemzetközi mércével mérve nem egy óriás hegy a Großvenediger, ennek ellenére erősen ajánlott gleccserkötél, hágóvas és csákány, mert a gleccserszakadékok itt is veszélyt jelentenek. A folyamatos folyadékutánpótlás is fontos.

Lépésszámlálóval lemértük: a Johannis hüttétől a Defregger Haus 8622, onnan a csúcsra és le a Johannisig 20664 lépés volt, ami majdnem háromszorosa a napi ajánlott 10ezer lépésnek :)

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag09.JPG
Amarra tartunk valahova 

A Defregger hausban adnak párnát és vastag pokrócot, amire szükség is van, mert csak az étteremben van fűtés. Huzat, vagy hálózsák legyen nálad, mert bár tiszta paplant kaptunk, sose lehet tudni.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag16.JPG

Mögöttünk a gleccser vége

A hütte olvadékvizzel oldja meg a folyóügyeket és arra figyelmeztetnek, hogy ez fogyasztásra alkalmatlan. Ugyan nem pontosan értjük, hogy mitől lenne az, nem ittunk belőle a biztonság kedvéért. Ettől függetlenül erős a gyanúnk, hogy inkább csak arra akarnak ösztökélni, hogy a jó drágán mért palackos vizet vásároljuk meg tőlük.

Amúgy étel-ital van bőségesen. A félpanzió 20, a reggeli 9 Euro.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag18.JPG

Éjszakai szállásunk, a Defregger haus, 2900 méter környékén.

A Defregger haus elvileg egész évben nyitva áll a sítúrázók miatt, a Johannis télre bezár. Szabad hely is akad általában, de nem árt előre telefonon értekezni, különösen, ha külön szobát szeretnénk.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag25.JPG

Két lépés fel, két perc pihenő... két lépés felfelé, két perc pihenő... :)

Megjegyzés: a csúcson sok emberrel találkoztunk, akiknek jó 40%-uk 70 év feletti volt.

80966-2010_grossvenediger_mozgasvilag30.JPG

ezért a kilátásért jöttünk...

80443-grosgoogleprofil.jpg

Fontos!

Bár a túra önállóan is letudható, a hegymászás mindig veszélyes és kellő felkészülést igényel. Számtalan hazai utazási iroda szervez túrákat, ahol a szállásfoglalással, utazással és felszerelés beszerzésével járó gondokat leveszik a válladról, továbbá szakértelmükkel is biztosítanak.

Hirdetés